Bygget av sommarhuset utanför Söderköping fick Elina Armanto och Johan Henning att inse att de inte var nöjda med sin lägenhet i Stockholm. Både läget och materialvalen kändes ohållbara. Efter många samtal kom familjen fram till den perfekta lösningen. Idag kan de pusta ut i sin egna ekolägenhet mitt i härliga Gröndal.
Att bygga ett eget fritidshus blev startskottet på en större resa för Elina Armanto och Johan Henning. Processen, lärdomarna, och slutresultatet ledde till många tankar om hur livet egentligen bör levas.
– När timmerhuset väl stod klart blev det väldigt påtagligt hur sunt det kändes och hur gott det luktade. Helt plötsligt blev det svårt att blunda för alla dåliga material hemma i vår lägenhet i Stockholm och hur påfrestande vår närmiljö var.
Familjen bodde då till vardags i ett nyproducerat betonghus i Gröndals-området, strax intill Essingeleden, en av Sveriges mest trafikerade vägsträckor. Trafikljuden från motorvägen var konstanta och Elina beskriver hur fönstren snabbt blev smutsiga av vägdammet.
– Det var en stor lägenhet och allt var sprillans nytt. Alla färger gick i vitt och grått, eller någonting däremellan. Det är inget fel på det, men det kändes verkligen som att vi levde någon annans dröm och inte vår egen.
Tanken om en flytt började ta form. Det blev många långa samtal kring köksbordet om hur familjen egentligen ville leva och vad de ville få ut av sitt boende. Helst ville de bo kvar i Gröndal, ett område som de trivdes i och där barnen hade lekkamrater. Lägenheterna längre bort från motorvägen var dock betydligt dyrare. För att ha råd med vattenutsikt över Mälaren, som Elina och Johan drömde om, skulle de behöva kompromissa en hel del med storleken.
Till slut dök den upp till salu, drömlägenheten. Förvisso mindre än den familjen bodde i, men precis vid vattnet. Elina och Johan slog till direkt och familjen flyttade in.
– Mycket kan man ändra med en lägenhet, men läget kan man faktiskt aldrig ändra. Det är klart att vi hade kunnat renovera och byta ut vissa material i vår förra lägenhet, men vi hade aldrig kommit ifrån att den låg nära motorvägen. Nu bor vi förvisso mindre, men känslan är en helt annan. När man går ut på balkongen känns det som att man står ovanpå vattnet. Det är en enorm frihetskänsla, berättar Elina.
För hjälp med att reparera lägenheten kontaktade paret Nordiska Naturhem, företaget som är specialiserat på ekologiskt byggande. Elina minns hur andra byggföretag som paret kontaktade ofta var negativa till deras önskemål att använda miljövänliga material.
– Det var helt hopplöst. Vi visste att vi ville använda ekologisk färg för att måla alla väggar och tak. Men andra bolag som vi pratade med visste för det första inte ens vad det var och försökte sedan övertala oss om att det var en dålig idé. Det skulle bli alldeles för dyrt och svårt. Därför var det så skönt att prata med Nordiska Naturhem, som direkt hade inställningen, ”klart vi kan använda det, inga konstigheter”.
Som med så många andra ekologiska materialval upplevde paret att den ekologiska färgen var dyrare än annan färg, men att detta kompenserades av den mycket högre kvaliteten och att den var mer dryg. På samma sätt resonerade paret när de valde att lägga in massiva trägolv i hela lägenheten: en dyr engångssumma men lätt att underhålla och hållbart i ett längre perspektiv. Och istället för vitt och grått så tapetserade familjen hallen i färgsprakande blommönster och ett par valda väggar med motiv eller mönster. Självklart med papperstapeter.
– Ett tips när man stöter på problem och vill hitta en lösning är att gå till specialbutiker. Där finns riktig expertis och med deras hjälp kan man oftast komma fram till en lösning, menar Elina.
Den nya lägenheten är nästan 30 kvadratmeter mindre än den förra, men Elina och Johan är nöjda med hur de prioriterat. Storleken är heller ingenting som de upplever att de saknar. Snarare menar Elina att det begränsade utrymmet gör att familjen behöver tänka mer på hur de konsumerar och göra smartare val. Frågan som paret ofta ställer sig är, vad behöver vi egentligen? Hellre köpa färre saker av bra kvalitet som håller längre än många, billigare. I Elinas fall har erfarenheterna från husbygge och lägenhetsrenovering även lett till andra tankar.
– Jag skulle vilja bygga fler ekologiska hus! Den här processen har betytt så mycket för mig och jag har fått väldigt mycket energi. Det kan jag verkligen tänka mig att vidareutveckla, drömmen nu är att vara med och bygga och bo i en ekoby.
Elinas tips till dig som vill minimalisera eller renovera hållbart
Tänk efter vad du vill göra i ditt hem och hur mycket plats du behöver för att göra dessa saker. Bara för att man ”borde” ha en TV och en soffgrupp för 10 personer så är det kanske inte det som just du använder dagligen. Vad har du för att uppfylla andras förväntning och vad har du egentligen behov av, och blir glad av?
Fundera på hur du utnyttjar ytor i ditt hem. Oftast befinner vi oss bara i sängen på natten, till exempel. Behöver man då flera kvadratmeter yta bredvid sängen eller kan man leva med att det är lite snävt?
Fundera på den totala livslängden och kostnaden av de material som du väljer till ditt hem. Kan det vara värt att betala 20 procent mer idag för något som kommer att hålla tre gånger så länge?
Minska konsumtionen genom att köpa möbler och andra saker begagnat. Saker som man bara behöver tillfälligt kan man med fördel låna eller hyra
Skaffa möbler som fyller en viss funktion. De saker som ni har i lägenheten bör vara saker som ni använder ofta. Annars, rensa. Både i möblerna och bland möblerna.
Testa att släppa taget om saker känslomässigt.Gör dig av med kläder eller saker som du inte använder, oavsett om de var dyra. Om du inte använder dem så behöver du inte dem. Ofta går det dessutom att sälja prylen och få in en slant att göra annat för.
Att minimalisera är en rutin eller en tanke och för att förändra det krävs träning. och små steg framåt. Prova att sälja en sak du inte använder fast det känns jobbigt i stunden och känn efter hur det känns efteråt.
Fundera på hur du vill leva ditt liv och vad du vill lägga din energi på. Vill du spendera tid, energi och pengar på att köpa och underhålla boende och saker du inte ens nyttjar, eller vill du använda dina resurser till något annat som du faktiskt tycker om att göra?
FAKTA. ELINAS OCH JOHANS EKOLÄGENHET
Lägenheten är enligt Brf 74,5 kvm då det är en hopslagning av två lägenheter i ett hus som byggdes 1934. Vid renoveringen revs en del väggar och garderober för att göra plats så en uppdaterad och officiell mätning landade på 79 kvm. Planlösningen består av två små badrum, kök, vardagsrum, två sovrum och ett genomgångsrum som är tänkt att göras om till ett rum den dagen som barnen inte vill dela rum längre.
Väggar och tak
Samtliga väggar revs på alla gamla tapeter och målades efter spackling med ekofärgen av märket Auro köpt på Byggfabriken. Kulören Sludge 25 användes till slut i majoriteten av rummen. Taket är målat med Auro, färgen Liljevit.
Snickerier
Alla gamla lister och foder (förutom runt dörrar) revs eftersom att de var skadade, onödiga eller inte hade kontakt med golvet efter otaliga slipningar. Nya trärena lister målades med ekofärg från Färgriket och linoljades sedan för att skapa en slitstark och lättstädad yta. De vackra befintliga dörrarna i lägenheten målades om på samma sätt för att skapa ett enhetligt intryck.
Eluttag, elledningar och strömbrytare
Då eldragningen både gick utvändigt, var ett ihopkok av olika uttag och dessutom var farlig då nakna kablar stack ut ur väggar så drogs all el om i hela lägenheten. Alla kablar frästes in i väggen genom att Johan hyrde en spårmaskin och gjorde jobbet själv. Elledningarna går idag i golvet. Alla uttag byttes ut till en rundare retrovariant som passar fint med 30-talslägenheten. Alla strömbrytardosor frästes in i väggarna för att dölja dem och strömbrytarna är alla nya i en retromodell i mässing.
Golv
Eftersom reglarna under golvet hade sjunkit ihop, golvplankorna i de två olika lägenheterna var olika, det var bitvis skadat, och för att de inte gick att slipa ytterligare en gång när stiften stack upp, så revs det gamla golvet ut och nya reglar monterades. Till det nya golvet valdes tjocka, massiva, breda furuplankor från Sverige, från Baseco. Golvet valdes för att man ska ha möjlighet att slipa det flera gånger i framtiden och därigenom förhoppningsvis kunna använda det i 100 år till.
Kök
I lägenheten har ett specialbeställt och måttanpassat kök från Nordiska Kök monterats med en diskbänk i tjockt rostfritt stål. Köket är byggt i Sverige. Köket fortsätter in till matplatsen med samma underskåp för att binda ihop det med matplatsen. Köket valdes även för att det är smart planerat invändigt vilket gör att få andra möbler behövs i lägenheten för att förvara saker, till exempel pyssel och återvinningskärl.
Badrum
Båda badrummen har sitt ursprungliga kakel som sattes in under stambyte 20 år tidigare. De gamla fogarna på golven rengjorde Elina med bikarbonat vilket räckte i det ena badrummet för att få det att se nytt ut. Det andra badrummets fogar målade Elina med fogfärg där det behövdes i samma nyans (grå) vilket var pilligt men slutresultatet blev otroligt bra. Kranar, duschvägg, trasig inredning håller på att bytas ut.