– Jag kom hem med en partykilt i bomull och polyester för 600 kronor, berättar Mikael.
Samma år gick han på Delsbostämman. I kilten. Och väckte uppmärksamhet. Många ville veta var han hade köpt den, och höra historien bakom den. Mikael berättade. Om kilten och om fruns avlägsna släktingar i Skottland. Efter en hel kväll med berättelser om klanen McDonalds öde kände Mikael att han ville berätta sin egen historia. Och han ville göra det på sitt sätt. Med sitt eget tartan. Utan designutbildning men med stor kärlek till Dellenbygden började han att skissa. Det tog Mikael fyra månaders kvällsarbete innan han blev nöjd med sitt mönster.
– Jag ville ha enkelhet och renhet som kontrast till de starka röda Delsbofärgerna. Det är lätt att det blir överarbetat men jag ville hitta balansen. Och jag ville visa bygden i tygmönstret såsom jag ser den. Det här var min gåva till bygden, berättar Mikael.
Han lyckades berätta sin historia, och han skapade historia. Mikael var snickare och gjorde det här vid sidan av. Men efterfrågan växte. Första kilten, som han kallade Dellenkilten, landade i hans händer 2015. Den var tillverkad i Skottland.
Sedan dess har produkterna bara blivit fler – halsduk, pläd, poncho och sjal. När Mikael hade gjort sitt första tartan fick han mersmak. Han gjorde ett till, den här gången gråbeige med namnet Grim of Helsingland.
– Jag ville återge landskapet den här gången. Vi har berg och sandåsar i Hälsingland. Färgerna skulle därför påminna om sten, jord, grus och vatten, så det blev grått, brunt, brunbeige, beige och en strimma av blått.
Mikaels kiltar har blivit populära. En sjöman från Göteborg har till och med gift sig i den. Du kan ha den precis överallt menar Mikael.
– På puben, när du vandrar i fjällen, när du plockar svamp eller är på bröllop. Den är elegant i all sin enkelhet och samtidigt handlar tyget om hållbarhet.
Förutom att den är gjord av naturmaterial – 100 procent ull – så är den ett plagg som du vårdar och har kvar för lång tid av ditt liv. Det är ingen slit- och slängvara såsom ett par jeans.
– Kilten är ett traditionellt skotskt plagg men mönstret är kopplat till Hälsingland och inspirerat av färgerna i folkdräkterna kring Dellenbygden. Det här är inte bara ett Hälsingetartan, det är också ett svenskt tartan, säger han.
Mikael ville berätta sin historia. Senare fick höra att han hade vänt upp och ner på folkdräkts-Sverige. Med kilten hade han utmanat den etablerade syn på vad en folklig dräkt är – hur den ska se ut, hur den bärs och i vilken kombination. På förra årets Delsbo-stämma dök tio personer upp i kilten tillsammans medvdräktdelar. Detvuppskattades av många och fick en del att höja på ögonbrynen.
– De flesta, både i Sverige och Skottland är stolta över det jag har gjort, säger Mikael och berättar att hans kilt finns på Nordiska museets utställning Brittish så in i Norden just nu.
I dag bärs kilten av både män och kvinnor över hela Sverige – från norr till söder. Den skapar gemenskap och den utmanar, men den inkluderar också. Och det är något som bara ett konstverk kan göra.
Text: NINA GERGI