Båda två kände samma sak, det här huset ville de ha.
– Husets läge var helt perfekt för oss. Det ligger nära barnens skola och mitt i samhället, men ändå på landet. Vi har genom åren lärt oss att ett hus kan du förändra, men läget kan du aldrig förändra, säger Sophie.
På visningsdagen dök inte så många spekulanter upp. Huset var otroligt fult och nedgånget, och dessutom hade nyckeln till huvudingången tappats bort så att de fick gå in via en tillbyggnad där mögliga gipsskivor hängde i taket, Det luktade också jätteilla där.
Många spekulanter avskräcktes redan vid ingången, men inte Mats och Sophie.
– Vi tvekade aldrig eftersom vi redan innan visste hur vi kunde renovera och restaurera huset, berättar Sophie.
Det första de gjorde när de flyttade till huset var att riva den mögliga tillbyggnaden,
- Vi rev tillbyggnaden och byggde en ny utbyggnad med tvättstuga och groventré. Sedan kunde vi koppla in fungerande värme, vatten och avlopp i huset, vilket inte fanns i huset innan, berättar Sophie.
Det har tagit tio år för Sophie och Mats att restaurera huset tillbaka till sitt ursprung. För att renovera tidstypiskt har Sophie tittat på gamla fotografier och på så sätt försökt att efterlikna tidsandan då huset byggdes, nämligen år 1909.
- Allt i huset hade ju renoverats genom åren i olika omgångar, och när vi köpte huset var det 1970-tal utomhus och mestadels 1960-tal inomhus. Originaldetaljerna var dolda bakom nyare material, säger Sophie.
Bakom de, på den tiden populära, masonitskivorna från 1940-talet fanns exempelvis spegeldörrar kvar.
Sophie och Mats lyckades förändra varje rum och ge det sin originella ursprungskänsla. I dag är inget rum det andra likt. Trenden att alla golv i huset ska vara av samma material eller att alla väggar ska vara vitmålade existerar inte här. Inte heller att huset ska vara helt nybyggt från topp till tå.
– Vi ville inte ha ett nybyggt hus. Du kan ju aldrig få samma känsla i ett nytt hus, även om du väljer samma material så är det forfarande detaljer, proportioner och materialval som gör skillnaden, säger Sophie. Och varför ska man bygga ett nytt hus när det finns så många gamla hus att ta hand om?
Mats och Sophie har tidigare restaurerat två hus och idag renoverar de ytterligare två andra hus som de äger. De är måna om att alltid välja material och metoder som är ekologiska, naturliga och snälla mot miljön när de bygger och restaurerar. De målar exempelvis bara med linoljefärg, slamfärg eller äggoljetempera och de väljer bort plast och tilläggsisolering.
Förutom renovering och restaurering hyvlar de golvsocklar, dörr- och fönsterfoder, taklister och paneler efter äldre förlagor. Det gör de med en hyvel som de köpte till sitt första hus. Hyveln har numera blivit en gammal trotjänare. Med hyveln ger Sophie och Mats fler möjlighet att bevara stilen och karaktären i sina gamla hus.
Det är mycket arbete som ligger bakom restaureringen av huset. Jag får se bilder på hur det såg ut innan renoveringen. Framför oss står i dag ett helt annat hus från sekelskiftet. Borta är sjuttiotalet.
Man förundras över vad de har åstadkommit under tio år och dessutom med två småbarn, heltidsjobb och tre hästar, sex får, två hundar, tre katter och 20 höns.
– Vi får ofta frågan hur många timmar vi har på dygnet. Men det är ett val vi gör. Många ser renovering som ett nödvändigt ont. De ser inte själva resan dit. Vi tycker om det vi gör. Byggnadsvård och att restaurera hus är vårt stora intresse, säger Sophie.
Sophie och Mats lägger stor vikt vid de tidstypiska detaljerna, inte bara när det gäller husets yttre, väggar eller tak, utan också inredningen. De väljer i första hand inredning som är från den tiden som huset är byggt. För att hitta de tidstypiska detaljerna har Sophie letat på loppis, men hon har också ärvt möbler och fått saker på köpet från tidigare hus. Vid de få tillfällen som de köper nya prylar är de noggranna med att det ska passa i sekelskiftesstilen.
Huset har tur skulle man nog kunna säga. Det hamnade i helt rätt händer hos Sophie och Mats. Sjuttiotalshuset som avskräckte många spekulanter på visningsdagen för tio år sedan har i dag återställts till sitt forna jag med deras hjälp. Det enda som återstår är att bygga en veranda.
Man kan nästan se att huset trivs i sitt nygamla skick, och har fått tillbaka sin själ. Det här är ett hus som mår bra, och om huset mår bra så mår de som bor där också bra.
– Jag tror att om huset hade kunnat prata så hade det sagt tack. Vi tog bort plast och andra osunda material i huset och det får huset att må så mycket bättre, avslutar Sophie.
Sophies 5 tips till dig som ska renovera tidstypiskt
1. Bo in er först. Ha inte så bråttom. Då hinner ni fundera på vad som finns i huset och vad ni gillar och inte gillar.
2. Rådfråga andra som har kunskap om gamla hus. Det finns många sätt att göra saker på.
3. Ändra inte planlösningen. Slå inte ut alla väggar. Våga behålla planlösningen som den är.
4. Var rädd om originaldetaljer som finns i huset.
5. Var inte rädd för att välja färg på väggar och snickerier. Välj inte vitt som alla andra. Gör huset personligt med din färgsättning.
Sophies 5 tips till dig som vill köpa återbruk
1. Gå inte till dyra antikaffärer. Försök hitta gamla prylar på mindre loppis som har bättre priser och stor omsättning på sina prylar.
2. Köp på loppis som ger pengarna till välgörenhet. De har oftast bra priser eftersom deras mål är att få in så mycket pengar som möjligt.
3. Idrottsföreningar med loppisar är också bra. De har både bra priser och oväntade saker.
4. På Tradera kan man göra riktigt bra fynd av tidstypiska saker.
5. Blocket är numera dyrt och inte bästa stället att hitta återbruk till bra pris. Vanliga människor är medvetna om att folk betalar för gamla saker så prissättningen är hög.
FAKTA OM SOPHIES HUS
Huset byggdes 1909 och sen moderniserades det efterhand av ägarna. Det var i samma släkts ägo tills Sophie och Mats övertog huset år 2010. De tidigare ägarna hade genom åren gjort flera renoveringar och vid övertagandet var huset en sjuttiotals-villa med gult fasadtegel och perspektivfönster.
Under de tio åren som de har bott i huset har Sophie och Mats återställt huset till originalutseende, både invändigt och utvändigt men med moderna funktioner. Även möblerna är tidstypiska.
Arbetsrummet
I arbetsrummet finns inbyggda bokhyllor och ett gammalt skrivbord som köptes på Blocket. Här har Sophie och Mats tapetserat taket också med två olika mönster och med bård mellan.
Hallen på framsidan
Hallen var det sista rummet som de renoverade. Här har de dragit ner det vita i taket en bit på väggen och avslutat tapeten med en bård. Förr användes alltid bårder. Ytterdörren köpte de på Blocket, tidigare fanns en enkeldörr från 1970-talet här. Utanför dörren finns en veranda som är öppen just nu. Men det är förberett för att bli en glasveranda med spröjsade fönster, precis som förr.
Trädgård och fasad
Gården var väldigt nedgången med förväxta barrträd från sjuttiotalet. Uthusen var halvraserade. Sophie och Mats har lyckats återställa gårdsmiljön och nu finns en idyllisk och varm trädgård där. De har lagt mycket tid på rabatter och gångar i trädgården.
Tvättstugan
Tvättstugan finns i tillbyggnaden som var det första de renoverade. Här ville Sophie prova att ha vita väggar och det är också det enda rummet som är vitt i huset, men det är också det rum som hon i dag vill måla om.
Trappan upp till övervåningen
I hallen finns en trappa upp med en 9 meter lång mönstrad ripsmatta som är tidstypiskt. Mattan köpte Sophie på Tradera för några hundralappar.
Matrummet
Mats och Sophie har hyvlat alla snickerier till huset själva efter gamla kopior. Här finns 35 cm höga golvsocklar som tillverkas i tre delar. Tanken är att de ska sätta in en rund kakelugn precis som förr.
Köket
Köket har fantastisk grön färg på skåpen. De övre skåpen fanns redan där sedan femtiotalet. Dessa har de bara målat om med linoljefärg. De nedre skåpen är platsbyggda av massivt trä och specialbeställda från ett snickeri. Skåpsinredningen och vitvarorna är moderna. Trots att de har moderna mjuka lådor har de dolt dem med luckor så att det ändå ska se ut som sekelskifteskök. Ett kök måste fungera praktiskt också, därför har de också moderna funktioner som induktionshäll och diskmaskin samt kyl och frys.
Sovrummen
På övervåningen finns fyra dörrar, en till varje sovrum och en till toaletten på övervåningen. De byggde den lilla toaletten själva eftersom det bara fanns ett badrum på nedervåningen. På toaletten finns tapet från 1920-talet som Sophie hittade i en låda på vinden. Barnen har fått välja tapet och inredning själva i sina rum. Maja valde medaljongtapeter i turkos och beige. Möblerna är bruna och tidstypiska. Anton ville ha ha limegrön väggfärg och det var svårt att få till det med traditionell färg. De valde en så miljövänlig färg som möjligt därför. I Sophies och Mats sovrum har de byggt ihop två enkelsängar till en dubbelsäng, också det tidstypiskt.
Uppvärmning
De har jordvärme i huset eftersom det redan fanns ett vattenburet värmesystem i huset. I tidigare hus har de haft veduppvärmning men det tar tid att hugga och klyva ved så denna gången valde de en enklare väg.
Byggnadsvårdsbutik
På gården finns en byggnadsvårdsbutik där de har ett brett sortiment av varor som passar äldre hus.
Text NINA GERGI • Foto GUNILLA WELIN