Trähuset vid sjön Åsen möter oss rakryggat och stolt. Här står Ekenäset stadigt på en halvö som sticker ut i sjön Åsnen. Huset är iögonfallande och har många spännande vinklar och med ett torn som tittar upp.
I den lilla socknen med cirka 500 boende har Eva och Peter byggt ett annorlunda trähus, helt i gran. Det skiljer sig en hel del från den traditionella bebyggelsen i området. Många har bott här i många generationer, men under senare tid har det också flyttat in lite nytt folk. Eva och Peter är några av dessa. De gav upp livet i staden för att flytta ut på landet, till sitt nybyggda fritidshus som nu blev deras permanentboende.
Här trivs de och har fått bra kontakt med människor i bygden. Många i byn höjde på ögonbrynen när huset stod färdigt. Vissa tycker att det är förfärligt, och har också sagt det direkt till dem, medan andra blivit fascinerade.
– I somras var det någon som paddlade förbi och man hör ju väldigt bra över vatten. Vi hörde dem säga ’åh titta där är Ekenäset. Vad spännande det ser ut’.
Huset är speciellt, till och med för trämetropolen Växjö. Det finns många flerfamiljshus av massivt trä i regionen, men det här är det första enfamiljshuset i massiv trä. Och eftersom Eva, som är arkitekt, har arbetat med trä som byggmaterial under hela sitt yrkesverksamma liv, ville hon också visa sina kunder vad som är möjligt att göra.
– Det gör mig mer trovärdig som arkitekt. Jag lever som jag lär.
De flesta människor känner inte till att man kan bygga enfamiljshus i massivt trä, men det är något som vi vill förmedla, eftersom det har så många kvaliteter.
Samtidigt som huset är annorlunda har det också karaktär. Man får en varm och välkomnande känsla – allt är stilrent och har sin plats. Det ger ett ljust och städat intryck. Eva använder orden ”medveten regissering” när hon berättar om varje rum i huset. Hon har velat skapa upplevelser när man vistas i huset.
I tornet är hennes tanke att man ska sitta ner och ta in naturen utanför. Fönstren är därför placerade i sitthöjd. Just här ska man kunna slå sig ner, få en vacker vy över sjön och känna sig lite avskild från händelserna på bottenvåningen. I en annan del av huset finns inbyggda nischer där man antingen kan slå sig ner och exempelvis läsa en bok eller sitta och arbeta.
Trä som byggnadsmaterial ger ett bra inomhusklimatet, eftersom det är ett material som andas.
– Vi har valt att inte bygga med plast i väggarna. Vi ville inte bo i en plastpåse, säger Eva och skrattar.
Men känns det då som att bo i en trälåda istället? Nej, den farhågan besannas inte i det här huset. Eftersom huset har byggts i flera olika volymer skapas flera spännande rum, både inomhus och utomhus. Peter har skämtsamt sagt att det känns som att bo i en fågelholk, men det har inte med rumsligheterna att göra utan för att det är väldigt mycket trä i både golv, väggar och tak.
– Vi har ritat huset utifrån våra behov. Våra tre barn har flyttat hemifrån så vi skapade något som vi ville ha.
Huset omsluts av naturen. Med fönster i alla väderstreck får man utblick över vattnet och övrig omgivning. Det här är inte, som Eva själv uttrycker det ”ett rymdskepp som har dimpit ner på en platta”.
Målet har varit att huset ska vara en del av platsen. Eftersom Evas och Peters hjärtefrågor är hållbarhet och klimat så har de också sett till att det ska bli så kvalitativt och vackert som möjligt, så att huset på det sättet har sitt berättigande, och kan stå kvar i många generationer.
– Ska man ha en enda synpunkt på hållbart byggande så är det skönhet. Hus som står kvar är hus som är vackra, funktionella och välbyggda. Vi har byggt med detta i åtanke, menar Eva.
Du nämnde ordet skönhet – vad är ni mest nöjda med med ert hus?
– För mig är det nog känslan. Jag är väldigt nöjd med rumsligheterna och jag njuter av utsikten och att vistas kring huset. Peter är mest nöjd med att huset är så välplanerat, ligger precis intill vattnet och smälter in i omgivningen samtidigt som det är vackert.
Vad säger du till folk som vill flytta från stan till landet?
– Gör det! Jag är så tacksam att vi har gjort det. Vi var säkra på att det fanns många kvaliteter med att bo så här men det har visat sig att det finns ännu fler än vi insåg innan vi tog steget. Det är lite som en dröm, och det gör mig så lycklig, säger Eva.
FAKTA
FAKTA OM EKENÄSET
Eva Haraldsson och Peter Hedenfalk köpte tomten 2010. På den tiden bodde dem i stan, i Växjö. År 2018 flyttade dem in. Eva och Peter har tillsammans med Arkitektbolaget ritat huset. Den har byggts i element som sedan monterats ihop på plats. Eva och Peter har bland annat hämtat inspiration från öländska gårdar där man bygger runt en innergård för att skapa lä och därmed vindskydd.
Huvudbyggnaden är format som ett stort L som tillsammans med ett mindre L skapar en miljö med ett mikroklimat som är idealt för både människor och växter.
Varför är trä bra som byggmaterial?
Trä är hållbart och naturligt som byggmaterial. Det fina är att trät uppfyller många av de egenskaper som en vägg måste uppfylla. En vanlig vägg är uppbyggd av flera delar. Reglar skapar det bärande i konstruktionen. Den innehåller plast för att inte vattenångan ska ta sig igenom. Isolering ska skydda mot kyla. Gipsskivor utgör innerväggar och fungerar som brandskydd. En vägg av massivt trä klarar av det mesta av detta. Det enda som den inte klarar av är dagens krav på energihushållning. För att uppfylla detta krav hade det behövs en 60 centimeter tjock massiv trävägg.
HUSET
Huset består av en del som är lite mer privat med badrum, sovrum, tvättrum och klädkammare. I den andra delen hittar man kök, matrum, vardagsrum och trappan upp till den lilla övervåningen. Huvudbyggnaden är cirka 140 kvm. De andra husen är 15–25 kvm stora.
Yttervägg
Alla ytterväggar är byggda av tio centimeter tjocka träskivor (KL-trä) som är tillräckligt ångtröga för att ersätta plasten som ångspärr. Huset blir mer värmetrögt tack vare den större trämassan, vilket ökar inomhusklimatets kvalitet.
Isolering
Isoleringen består av cellulosafiber.
Fasad
Fasaden består av omålad, stående respektive liggande och spontad panel, vita träfönster samt låglutande sadel- och pulpettak i papp.
Innerväggar och tak
Väggar och tak består av massiv gran som behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja.
Golv
Golven består av öländsk kalksten, radiellt sågad furu och silvergran, samt sisalmattor och hårdbränd lerklinker.
Fönster
Stora glaspartier i alla väderstreck. Det unika är att här finns fönster som går runt hörn. Massiv träskivorna är bärande och tillåter detta, vilket hade varit omöjligt med en vanlig väggkonstruktion och bärande hörnstolpe.
Inredning
Huset har mycket fast inredning i form av skåp, bänkar och garderober, som samtidigt skapar arbetsytor, sittnischer och andra utrymmen.
EVAS OCH PETERS 10 TIPS TILL DIG
1. Bygg hållbart och för framtiden.
2. Bygg hellre mindre och det du vill ha, och bygg till senare om behov uppkommer. Det är mest hållbart.
3. Utnyttja platsens karaktär. Utgå från platsen och hur det ser ut runtomkring, bygg utifrån det.
4. Fundera på vilka funktioner i huset som är viktigast för er och lägg krutet där. Hur vill ni leva och bo.
5. Utnyttja hantverkarnas kunskap och låt de få göra de saker som inte spelar så stor roll på smidigast sätt, men glöm inte bort vad som är viktigt för dig.
6. Var delaktig i byggprocessen! Lägg mycket tid på attstämma av med byggarna för att undvika missförstånd och få det som ni vill ha det.
7. Ett husbygge är ett gigantiskt projekt som är svårt att räkna ut en slutnota för. Räkna med att det blir dyrare än beräknat.
8. Lägg mycket tid på att fundera ut var strömbrytare, kontakter och nätverksuttag ska sitta. Placera ut fler än du kanske hade tänkt från början.
9. Låt huset växa och krympa med årstiderna. Se till att ha många uteplatser med olika karaktärer som kan utnyttjas vår, sommar och höst och kryp in i det lilla på vinterhalvåret.10. Skalan på huset är viktig. Bygg i en skala som stämmer med omgivningen runt omkring.
Text NINA GERGI
Foto GUNILLA WELIN