– För oss är det viktigare att ha sunda material som vi litar på än att vi får ersättning på försäkringen för material som vi inte känner oss trygga med, säger Maria.
Marias badrum är inte som ett konventionellt badrum, det är nämligen byggt i lera. Ett kanske omtvistat och relativt nytt material för våtrum. Går det att bygga badrum i lera eller inte? Det är absolut inte fel att bygga badrum av lera, men det finns några säkerhetsaspekter du bör tänka på om du går i tankarna på lerbadrum.
Som det är i dagsläget kan du inte försäkra ett våtrum i lera. Det innebär att om en vattenskada skulle uppstå så kommer du inte att ersättas. Du bygger därför helt på egen risk.
Ulf Henningsson som anlitades som lerkonsult för Marias badrum menar att leran fortfarande är på teststadium. Vi har inte alla risker klara för oss. Själv har han byggt lerbadrum i ungefär femton år. Relativt kort tid för att ännu se riskerna menar han.
– Vi har modiga pionjärer som Maria som går i frammarsch och då tar de också ett eget ansvar försäkringsmässigt sett, säger Ulf som gärna hade velat se mer satsningar på forskning och utveckling från berörda myndigheter och försäkringsbolag.
Men kan man duscha direkt på leran? Nja, säger Ulf.
– Än så länge har jag inte vågat föreslå dusch och bad direkt mot själva lerytan. Duschkabin eller badkar, som i Marias badrum, får gärna tjäna som ett skydd. Annars är alternativet tadelakt som är traditionell marockansk kalkputs, säger Ulf.
Maria själv är mycket nöjd med sitt badrum och med brasan tänd i vintermörkret och ett vattenfyllt badkar så är det verkligen optimal återhämtning, nästan som ett spa.
Hur har Maria byggt sitt lerbadrum?
Marias badrum har delats in i tre våtzoner. Golvet och en bit uppåt på väggarna är en prioritet och utsätts för mest vatten. Området måste kunna ta fukttopparna. Maria har därför målat med tre lager linolja på golvet och en bit uppåt väggarna. Hon kommer också att behandla det med extra strykningar då och då.
Högre upp runt badkaret och övriga utrymmen som utsätts för mindre vattenspill har hon strykt med ett varv linolja. Och på övriga utrymmen har hon använt sig av vattenglas.
Ulfs råd till snickarna var att göra golvet så starkt som möjligt. När man hoppar på golvet ska det i princip vara stumt. För att göra golvet stabilt använde snickarna plywood som golvunderlag. Och för att den inte skulle svälla målade de plywooden två varv med rå linolja. Och därefter kom lerbruket på. I det bakade man också vattendrivna elslingor.
Det största problemet i badrum är när vattenskador uppstår och inte upptäcks i tid. Det är då mögelsporer får fäste och börjar frodas vilket är farligt för vår hälsa. För att undvika det har Maria valt att ha alla rör synliga. Det finns även en inspektionslucka från golvbrunnen i våningen underifrån. Säkerhetsaspekten har varit hög.
Kom ihåg att säkerhetsaspekten är viktig när du bygger ett badrum. Fundera alltid på hur du kommer att nyttja badrummet och hur många som kommer att använda det. Allt det sammantaget kommer att påverka alla val som du gör.
Marias vattentest på lerväggen
Text NINA GERGI
Foto MARIA ÖSTERBACKA