”Jag har aldrig funderat på vad jag ska bli när jag blir stor. Jag har istället ställt mig frågan: vad vill jag lära mig och vad kommer jag att behöva kunna i mitt liv?”, säger Pär Erlandsson som lever efter mottot Tid är livskvalitet. Kanske var det tidens tand som fick honom att förstå att äldre allmogehus behövde honom, lika mycket som han behövde dem.
Man ser att små barnhänder har snickrat ihop träbilen på bordet framför oss. Den är så där omsorgsfullt slipad att den nästan ser mjuk ut fastän den är alldeles hård och i trä. Pär vara bara fem år gammal när han snickrade ihop bilen tillsammans med sin morfar.
– Min morfar var bonde och rustade upp äldre timmerhus, även om man inte kallade det för byggnadsvård då. Jag åkte med honom när han jobbade och var också med mormor ut i skogen när hon plockade mossa att täta husen med, berättar Pär som senare valde möbelsnickeri i Karlstad på gymnasiet.
– Jag ville bli något helt annat efter gymnasiet. Snickeri valde jag för att det är värdefull kunskap i livet.
Pär arbetar idag med och mot tidens tand som har nött på husens själ – han nytillverkar och rustar upp fönster, dörrar, verandor, farstukvistar och timmerstommar. Och han är mycket skicklig på det han gör.
Här i hans butik Barrolins Byggnadsvård i Ockelbo kan man hitta allt för sitt hus från 1700-talet och framåt. På vinden gömmer sig ett helt lager av gamla återbrukade fönster som får en att dra efter andan. Det är som att titta in i husens själ, på en hemlig undangömd plats. Atmosfären är genuin här i butiken. Vi är omgivna av alltifrån ekologiska färger till snirkliga handtag från förr, flera väcker minnen från barndomen. Och det genuina genomsyrar allt. Pär själv skulle ha kunnat tagit ett kliv ur ett svartvitt fotografi från förr. Han är klädd i linneskjorta och på huvudet har han en grå gammaldags gubbkeps. Det enda som egentligen vittnar om att han är nutida snickare är hans byxor som han har designat själv för att få plats med alla verktygen. Byxorna säljer han också här i sin butik.
Pär ser potential i mycket märker man snabbt. Så även med den här butiken. Innan Pär köpte lokalen var han snickare som renoverade hemma hos kunderna. Han tröttnade så småningom på att åka runt ensam i sin bil och var nära att ge upp, tills den gamla smedjan och cykelverkstaden blev till salu. Det blev hans räddning. Han startade ett snickeri och vågade nu också anställa sin första medarbetare, Yonas Telahun från Eritrea. Efter ytterligare tre år blev så Pär plötsligt med byggnadsvårdsbutik när ägaren till Barrolin skulle pensionera sig och behövde någon som kunde ta över. Han övertalade Pär som bestämde sig för att satsa. Med butiken fick Pär en webbshop med ett välsorterat sortiment för byggnadsvård. Efter lite ombyggnation omvandlade han rummet till en inbjudande butik.
Och hit kommer många från Ockelbo och även längre norrut och söderut i Sverige. Pär berättar att Lars Krantz precis hade varit inne i byggnadsvårdsbutiken med ett trasigt fönster. Det är hans barndoms sommarstuga som Pär och hans sambo Frida Mörnerud äger idag. Lars startade en gång i tiden Wij trädgårdar i Ockelbo och är också känd för sin biodynamiska odling i Rosendals trädgård i Stockholm.
– Vi hyrde Lars pappas sommarstuga på den tiden och min sambo Frida hade precis fått sitt jobb på Wij trädgårdar, där hon jobbar än idag, och var den som lurade mig hit till Ockelbo, berättar Pär som åkte hit en slaskig, trist och grå dag.
Han bestämde sig för att aldrig bosätta sig i Ockelbo, max ett år kunde han tänka sig. Det har nu gått fjorton år. Paret blev gravida och fick köpa torpet av Lars. Och här har de bott i sitt Per Albin-torp som det kallas.
Återbruket har Pär tagit med sig till sitt hus som vi får kliva in i. Det är ett rött trähus med en stor trädgård. Innan vi går in i huset säger han bestämt att tid för honom är inte pengar, tid är livskvalitet. Han vill göra något som ger mening i livet. Något som det här huset har gjort.
Vi passerar ett originellt stort växthus byggt i stolpverk. Den har Pär byggt helt själv, av enbart återbrukat och överblivet material, stenar från kyrkan och gamla drivbänksfönster som sägs komma från Haga slott. Inne i växthuset finns en kamin som har gett familjen många trevliga grillkvällar, även på vintern.
– Barnen älskar att grilla marshmallows i kaminen, säger Pär samtidigt som han öppnar dörren till huset.
Vi kliver in i en liten hall med originaltrappa och originaldörrar, allt i välbevarat skick. Men också köket är i originalskick och för varje rum som möter oss är många originaldetaljer bevarade.
– Det här är inte ett designhem. Det är ett praktiskt hem, säger Pär. Han har renoverat allt själv, omsorgsfullt utan att förstöra gamla tapeter eller väggar. Köket har byggts ut men allt har gjorts i samma stil som ursprunget och med stor skicklighet.
– Jag har ofta tänkt ”hur hade Walter Olsson som byggde huset gjort? Vilka detaljer hade han valt?” och så har jag arbetat utifrån det, berättar Pär.
En del av huset har byggts ut när familjen fick två barn och de behövde mer utrymme. Även den nya utbyggnaden har gjorts i samma anda som resten av huset. När Pär byggde ut finrummet så plockade han upp detaljer från andra rum i huset för att binda ihop rummen.
– Men det var också viktigt för mig att visa att det är en utbyggnad. Därför har jag sparat knutbrädan och taket är inte lika högt hela vägen. Tittar man utifrån så ser man tydligt vilken del som är huvudkroppen och vilken som är påbyggd, säger han. Fönster är viktiga för Pär, så pass att de har fått styra utbyggnaden lite. Både i det stora finrummet och i nuvarande tvättstuga har utbyggnaden utgått från fönster som han fick då.
– Fönster är husets ögon. Vi blickar in i husets själ, säger Pär.
– Det är kit, glas, trä, metall, beslag, färger och funktion, hållbarhet och så mycket mer, säger han och berättar att han har utvecklat en egen metod för att isolera fönster.
Pär är uppfinningsrik på många sätt, han har byggt köksbordet själv och flera skåp i huset har han snickrat ihop redan som ung. Men framför allt ser han potential i det andra har slängt eller är på väg att slänga när tidens tand har nött på det. Det är ändå fint. När tiden ger Pär livskvalitet så ger han något ovärderligt tillbaka genom sitt yrke, han ger husen ett längre liv.
Och det är riktig livskvalitet!
Pärs unika metod för treglasfönster
De flesta av husets fönster är original från när huset byggdes och har öppningsbara ytterbågar och lösa innerbågar. Fyra stora fönster på utbyggnadens gavel (nedervåningen) är äldre återbrukade fönster från samma tid som när huset byggdes. Pär har rustat upp dem och de smälter idag fint in med resten av husets övriga fönster. För att undvika att för mycket värme går ut genom de ganska stora glasytorna (eller in under varma sommardagar) har Pär utvecklat en egen metod. Ett LE-glas har monterats på innerbågarnas utsida som gör att samtliga fönster på nedervåningen är tre-glas. Glaset läggs på en gummilist och hålls sedan fast med smäckra vitmålade trälister som skruvas på plats. Dessa syns inte alls inifrån och knappt utifrån heller. I sovrummen på övervåningen har Pär nytillverkat kopplade fönster.
PÄRLANS TIPS till dig som ska renovera dina fönster
1. Sätt inte ribban för högt. Se till att endast ta så många bågar som ni säkert vet att ni hinner med.
2. Gör gärna arbetet på vintern. På sommaren är det så mycket annat som ska hinnas med. Gör i ordning en bra plats att stå på, går även bra inomhus i något utrymme, om du inte har garage eller liknande. Då får du det varmt och skönt. Glöm inte att sätta på bra musik samtidigt så går jobbet alltid smidigare! Sen är det bara att skruva igen med skiva, isolera inifrån och täcka över isoleringen med till exempel en snygg filt eller ett lakan.
3. Se till att ha bra verktyg och en slipmaskin med tillkopplad dammsugare. Se till att hela tiden hålla arbetsplatsen ren från skräp och ha ordning på verktygen. Allt blir så mycket lättare då!
4. Om det känns övermäktigt, lämna bort några bågar till en fönsterverkstad och koncentrera dig istället på att göra i ordning karmarna på plats under tiden. Det kan vara nog så mycket jobb med dem.
5. Fönsterrenovering måste inte alltid göras så grundligt. Man kommer långt med att underhålla dem. Oftast är det bättre att göra lite än att inte göra något alls. Alla beslagen måste inte plockas bort och göras i ordning. Glasen måste inte heller plockas ur även om det mesta kittet är dåligt. All färg måsten absolut inte skrapas bort, men slipa gärnamden färg som sitter kvar för bra vidhäftning. Och ta beslut - om dina fönster är alldeles för slitna så kanske en riktig renovering ändå krävs.