När Josefine Espenkrona, tillsammans med sin syster Linnea Salbark, flyttade till en gård med tillhörande skog i Östergötland kände de snart att platsen var för underbar för att inte dela med andra .Idag driver de Naturlogi, ett semestermål där människor får en möjlighet att komma närmare naturen.
Josefine och Linnea började enkelt, 2020. De behövde ändå ta ner några träd i sin skog för att de var drabbade av granbarkborre. Av träden sågades brädor och av bräderna byggde de själva ett enkelt, litet hus för uthyrning, förklarar Josefine.
– Vi såg det som ett test. Vill människor hyra sådant hus, för att känna att de ligger nära naturen, utan el, i all enkelhet?
Responsen blev förbluffande positiv.
– Det var lätt att hyra ut, alla som kom var supernöjda. Det kändes väldigt roligt!
Året därpå bestämde de sig för att bygga två hus till, lite större och med tillhörande terass och badtunna.
– Byggnadsmässigt är det inte så komplicerat, det är enkla hus. Vi bygger tillsammans och utvecklar när vi har tid.
Det mesta byggmaterialet är trä från den egna skogen.
– I alla materialval tar vi medvetna beslut. Vi har använt träfiberisolering, vi väljer inga material som inte är naturliga.
Något ni fått kompromissa med ur hållbarhetsperspektiv?
– I efterhand har vi börjat fundera. När vi byggde använde vi lärktrall till altanen, eftersom lärk inte behöver impregneras. Men kanske är det inte är så bra att skövla den sibiriska lärken? Kanske vore det bättre att använda impregnerat virke som hanterats i en kontrollerad process?
I år ska systrarna bygga ännu ett hus och de kommer att fundera ett varv till på vad som är mest hållbart. Kanske tjärmålat trä?
– Det finns för- och nackdelar med det mesta.
Mat till gästerna tycker Josefine att de löser på bästa hållbara sätt.
– Vilka råvaror man köper in skapar en stor del av vårt klimatavtryck och vår miljöpåverkan. Vi väljer råvaror som är lokalt producerade och genom detta bidrar vi också till en hållbar livsmedelsproduktion i närområdet.
Dessutom har de egna odlingar och djur. Innehållet i Naturlogis meny förändras över säsongen.
– Det beror helt enkelt på att vi anpassar innehållet efter vilka råvaror som finns kring oss just nu.
Det talas om problem med naturturism i delar av landet. Skräp och nedtrampad växtlighet. Har ni några sådana problem?
– Nej, vi tog ganska tidigt ett medvetet beslut att begränsa antalet gäster. Vi vill hellre att varje gäst får en avskild upplevelse av skogen. Det blir stigar, men de flesta håller sig på stigarna, det blir inte nertrampat. Vi har inte öppet året runt, så skogen hinner vila mellan varje säsong.
– Vi jobbar mycket med att göra det lätt för gästerna att källsortera och ta hand om sitt skräp.
Systrarnas syfte med Naturlogi är att få fler att uppleva den svenska skogen och att sprida inspiration och kunskap om värdet med att bevara den. Josefine hoppas att upplevelsen på Naturlogi ska få människor att värdesätta naturen. Hon är kritisk till den nuvarande skogspolitiken.
– Jag tycker inte att vi kan hålla på med hyggesproduktionen, att hugga ner och förstöra all biologisk mångfald!
Tror du att Naturlogi kan spela roll för att bevara skyddsvärd skog?
– Naturlogi är ett bevis för att man kan låta sin skog stå och användas för rekreativa syften.
– De senaste åren har det kommit upp allt fler liknande alternativa boenden i skog. Det pratas mer om hur viktig skogen är för människors hälsa, när samhället spinner fortare och fortare. För varje anläggning som startar sparar vi en liten skog där träden får stå kvar.