Det tog sex år så blev naturhuset som Patrik Bengtsson och Caroline Mårtensson lever i en verklighet. Först fyra år av planering och förhandling och fundering. Med myndigheter, med experter och med vänner. Sen började man bygga. Två år senare kommer vi på besök.
– Vi ville först bygga ett jordhus, säger Caroline. På det gamla sättet. Lera plockad från egna marker. Men bygger man ett jordhus får man ett sämre isolervärde som inte stämmer med nya byggnormer.
– Då valde vi att göra ett hampakalkhus för att vi ju ville ha ett naturhus. Och har man det är isolering väldigt viktigt. Både mot kyla, men kanske ännu mer mot värme.
Ett naturhus är ett stort växthus kombinerat med ett hus. En del bygger växthuset helt runt huset, det kan se lite lustigt ut men man får olika klimat i byggnaderna. Vilket odlingsintresserade förstås har nytta av. Samtidigt kan det ge en känsla av instängdhet speciellt när det är varmt om sommaren.
Patrik och Caroline har istället gjort ett hus med en norroch östsida utan växthuset utanpå och så växthus på söder- och västsidan. Det blir en fantastisk känsla av inne och ute och lite mittemellan.
– Vi bor litegrann som man gjorde förr säger Caroline. På vintern när glasdelarna är för kalla, håller vi oss i den isolerade huskroppen. Lite som man stängde av något finrum i gamla tider under vintern. Men så fort solen tittar fram kan vi breda ut oss i växthusdelen.
Glashus plus hampakalkhus blir inte ett slösigt hus. Tvärtom. Hela årskonsumtionen är 4 900 kWh och då har man ännu ingen återvinning av värme vid ventilation.
Att bygga med hampakalk kan man göra på flera sätt, delstraditionellt med formsättning där man fyller formar med blandning av kalk, hampaskärvor och vatten eller med färdiga block som muras eller som de gjort med spraymaskin där blandningen sprutas mot en form. Oavsett teknik så är hampakalk beroende av en bärande stomme likt ett korsvirkeshus.
– Däremot ser du aldrig att det också är ett trähus då stommen är ingjuten i hampakalken.
Golvet är en betongplatta som slipats och sen behandlats med vattenglas. Det lyser mörkt om golvet. Färg från alabasterfärg gör golvet levande.
Hampaväggarna skulle kanske kunna ge en stel känsla men huset är fyllt av trämaterial inomhus så det som kunde vara kallt blir istället varmt. Och finessen med att ha ett växthus utanpå gör att man kan kosta på sig andra lösningar för fönster.
Det blir ett väldigt vackert hus där ljuset får spela in i rum genom att utnyttja att man kan få fönster som både är takfönster och väggfönster samtidigt. Rädslan för fukt i takfönstret finns inte.
– När vi byggde ville vi hitta så klimatpositiva material som möjligt. Egentligen vill man ju då ha lokala material men kalken och hampan i Sverige är inte certifierad som byggmaterial än, vilket kändes viktigt nu när vi skulle expiremintera med spraytekniken. Därför importerade vi från Frankrike via House of Hemp.
Patrik är inredningsarkitekt och Caroline konstnär och det är klart det märks i huset. När vi går upp på ovanvåningen känns det som om det inte finns något glastak, man sitter i naturen och samtidigt i en konstateljé. Här kommer saker att skapas och människor mötas.
Utanför låter fåren i den stora fruktträdgården. I ett hörn ligger dammen som samlar regnvattnet från taken.
– Vi har provat att ta lera och lägga som en barriär på botten av regndammen istället för plastduk. Och det verkar fungera, berättar Caroline.
Duschutrymmet består av det slipade och vattenglasbehandladebetonggolvet med perlit som isolering. Detta gör golvet vattentätt men difusionsöppet så att fukt kan evakuera. Väggarna är murade av lecablock och strukna med ett silikatfärgsystem från alabasterfärg, de fungerar på samma sätt som golvet. Väggarna är öppna på baksidan så att eventuell fukt kan vandra igenom och att all material som uttsätts för fukt är o-organiska och kan inte mögla eller ruttna.
Att bygga huset var det lätta. Nu vill man skapa mer genom att ha ett hus som människor faktiskt stannar och tittar på vid grusvägen. Caroline har gjort ett konstverk som ska få premiär snart och vars början syns i växthusgaveln i form av en ridå.
– Det handlar om Ekologisk läskunnighet.
”Innan ridån faller” är arbetsnamnet och är en videoinstallation som visas på Vandalorum i Värnamo under hösten.
Utanför står ett stort stycke hampakalkblock. Ett hål är borrat i det. Det är som ett utropstecken i en grå massa.
– Under uppförandet av huset höll vi tillsammans med House of Hemp en kurs i hampakalkbyggnaton. Testväggen för brandsäkerhet var en del av denna. Inte ens med en gasbrännare går det att få hampan att antändas, säger Patrik.
Naturhus är fortfarande ovanliga i Sverige. Men fler och fler funderar på det annorlunda husbygget. Och lyckas man blir det väldigt speciellt. Kanske kan hampakalk med dess förmåga att hantera fukt göra det mer vanligt.
– Det är det finaste naturhus jag har fått besöka, säger Kloka Hems redaktör spontant när vi åker vidare.