Det krävdes en väderkvarn för att knuffa Henrik i samma riktning som Åsa. ”Här vill jag bo” sa han direkt efter första visningen. Då visste Åsa att det kunde ta många år innan han sa det igen. Så det var bara att ringa banken och sedan - tuta och köra!
Det är aldrig försent att köpa sitt första hus. Det kan Åsa och Henrik intyga som gjorde sin husdebut när de var nästan 50 år gamla. Att det skulle bli en väderkvarn, det var otippat! Ändå pekade allt i den riktningen.
– Jag har alltid varit fascinerad av kvarnar, säger Henrik som ofta var på Gotland som liten och såg många kvarnar där.
Och drömmen växte. Med åren började han att drömma om att bygga en kvarn så pass att en arkitektkompis erbjöd sig att rita det åt honom. Och ett par jular bakade Henrik och Åsa pepparkakskvarnar.
Drömmen fanns där.
Men så kom tillfälligheterna in i bilden också. Och Henriks arkitektkompis behövde inte rita den där väderkvarnen åt honom längre. En kväll ritade Henrik däremot en cirkel på Hemnet-kartan, så där på måfå. Och prickade in kvarnen.
– Vi hade cyklat förbi huset fem år tidigare och stannat till, berättar Åsa och så dök just det huset upp på Hemnet samtidigt som vi letade efter ett nytt boende nära våra jobb. Det var nog meningen att vi skulle hitta det igen.
Åsa och Henrik gick på visning och när budgivningen startade var båda på jobbresa – i Holland av alla ställen.
– Det var komiskt, här var vi i Holland där vi såg väderkvarnar precis överallt och så var vi på väg att köpa en egen väderkvarn att bo i. Det var nog meningen, säger Åsa.
Henrik som i vanliga fall drar i handbromsen var nu den som drev på köpet. Och nu har Åsa och Henrik bott här i två år och de trivs mer än de kunnat föreställa sig, även om omställningen från lägenhet till hus har haft sina utmaningar.
– Saker som vi hade tagit för givna förut behövde vi läsa på nu. Hur funkar vattenpumpen och trekammarbrunnen? Vem ska vi ringa om vattnet fryser i rören när det är svinkallt på vintern?
Och med en tomt på nästan 7000 kvadratmeter insåg de snabbt att de behövde gräsklippare och trädgårdsredskap. Samtidigt blev huslivet en glad överraskning.
– Vi köpte inte huset för att få en trädgård men vi insåg snabbt att vi älskade att vara i trädgården. Det är oslagbart att få vara utomhus och att få använda händerna, säger de och berättar att de sover mycket bättre sedan de flyttade hit.
– Vi blir skönt trötta efter en dag i trädgården. Helt i motsats till våra vanliga kontorsjobb.
Stigen upp till kvarnen är snirklig och det är även det vita häststaketet som de förra ägarna har satt upp. Inget är rakt – riktig lantlig charm!
Runtom den höga kvarnen finns ännu högre tallar och granar och vallmo växer här. Huset är utbyggt med ett kök och när man öppnar dörren finns naturens godheter nära till hands. Åsa och Henrik kan gå ut runt hörnet för att plocka bär och svamp. De har odlat grönsaker och skaffat fyra hönor Kerstin, Hanna, Beata och Majsan som ger dem fyra ägg varje dag.
– Fyra är perfekt antal, säger Åsa. De är lätta att räkna in och vi får alltid ett överskott på ägg. I framtiden funderar vi på att skaffa får som ska hjälpa till att klippa gräsmattan, säger hon.
När Henrik och Åsa är hemma så njuter de och när de inte är hemma så längtar de hem.
– Förut cyklade vi mycket utomhus. Vi ville inte sitta i lägenheten för länge. Men nu har vi en stor trädgård att påta i, vi snickrar och målar, säger Henrik.
De har helt enkelt bytt ut cykelhjulet mot kvarnhjulet som också det har bevarats. Från att tidigare ha tjänat mjölnaren troget har det nu fått sin välförtjänta plats i vardagsrummets vägg. Samma sak med kvarnstenarna som nu är utomhustrappan in till huset. Vi går uppför dem och man känner vördnad för en så gammal byggnad som denna.
– Kvarnen byggdes 1866 och var i bruk till 1952 då den sista mjölnaren jobbade här, berättar Henrik.
I själva kvarndelen är inga väggar raka och paret visar att det kan vara lite svårt att möblera en kvarn när väggarna lutar.
– Bokhyllan som man ställer mot väggen tar ju mer golvyta än vad man hade tänkt sig och tavlorna behövde vi vara kreativa för att hänga upp, säger Åsa och pekar på tavlan på väggen som hålls på plats med två spikar nertill och en spik upptill.
På nedre plan finns ett vitt Puustelli-kök som är jämnårigt med den tjugoåriga utbyggnaden – det är ett lantligt och funktionellt kök där den varmröda kvällssolens strålar gärna tittar in från väst. Från köket hittar vi en groventré och tvättstuga, likaså finns ett relaxrum med badtunna, bastu, dusch och toalett en halv trappa ner. Vi går uppför trapporna i huset.
Trappstegen är små och man får sätta fotstegen åt sidan för att inte ramla baklänges. På mittenvåningen finns ett hobbyrum och ett mindre gästrum. Åsa och Henrik har målat och tapetserat här men de har valt att ta det försiktigt med renoveringen.
– För oss är det viktigt att vårt hem inte blir en prestation, utan att det får vara vår viloplats. Vi hetsar inte med renovering. Slow home kan man kalla det, säger Åsa.
Ännu en trappa uppåt så når vi sovrummet. Det finns en skön tystnad här. Nästan som i en rund burk. Vi hör bara kajornas ungar som bor i taket utanför sovrummet. Utsikten är bedårande med fönster i alla väderstreck vilket kan ha sina negativa sidor också.
– Det blir lite varmt här på sommaren och kallt på vintern men vi älskar sovrummet, säger båda.
Vilken årstid är bäst?
– Vår och sommar säger Henrik.
– …och höst, fyller Åsa i.
Ja helt enkelt alla dagar, året om! Det syns i ögonen på dem båda två att de har hittat hem.
– Jag blir uppriktigt glad och full i skratt varje gång jag går upp mot huset. Även om jag bara gått ut med soporna, säger Åsa som än idag är lycklig att Henrik prickade in rätt på Hemnet-kartan den där ödesdagen som avgjorde deras liv, och hittade deras alldeles unika väderkvarn.
Och det är Henrik också!
FAKTA ÅSA OCH HENRIKS KVARNHUS
Åsa och Henrik bor i en inredd väderkvarn som troligen byggdes 1866. Kvarnen var i bruk till 1952 och har sedan dess varit bostadshus och sommarstuga. Gården var tidigare en hästgård med stall och ridbana. På tomten finns tre andra byggnader varav två är bostadshus med el indraget. Åsa och Henrik har fyra höns och tre katter. De odlar egna grönsaker på gården och har inga planer på hästar men däremot vill de ha får i framtiden.
Storlek
4 rum och kök på 130 kvadratmeter med en tomt på 6 955 kvadratmeter.
Planlösning
Huset är i tre plan. Från hallen kommer vi in till vardagsrummet som har utgång till en stor altan. Kvarnhjulet har monterats i väggen mot en liten hall som leder till köket. Det här var tidigare ett kök innan nuvarande kök byggdes ut. En halvtrappa leder ner till relaxavdelning med bastu, dusch och toalett. På nedre plan finns en tillbyggnad som gjordes 2002 med ett originalkök från den tiden. Vatten får de från egen brunn. Avloppet är trekammarbrunn.
Fasad och grund
Huset har träfasad och är målat i klassikt rött med vita knutar. Grunden är torpargrund på mark och stommen är i trä.
Tak
Taket är sadeltak eller pyramidtak med plåtytskikt.
Uppvärmning
Ventilationen är självdrag och uppvärmningen är direktverkande el och luft-luftvärmepump.