Reportage.

2021-06-02 15:00
Huset är som en tavla med utsikt över odlingar, vacker tallskog och trädgården precis utanför. FOTO: PER NADÉN
Huset är som en tavla med utsikt över odlingar, vacker tallskog och trädgården precis utanför.
Puffetikett
Kloka hem

Villa Idun-Lee i harmoni av trä, tegel och glas

Kloka Hem har besökt Villa Idun-Lee – ett hus som växer med familjen och där vardagens aktiviteter står i fokus. Följ med oss in till ett estetiskt vackert hus som har allt på en och samma plats. Villa Idun-Lee är ritad av arkitekterna Per Nadén & Anton Kolbe, åt Axel von Friesen och Marika Vaccino Andersson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

FOTO: PER NADÉN

Villa Idun-Lee är ett trähus med en stor tung kärna av tegel. Huset är välisolerat och har en uppglasad fasad mot söder. Det står på en gjuten betongplatta på marken, som är isolerad med 30 centimeter cellplast under betongplattan. Ytterväggarnas stomme är en dubbel träregelkonstruktion som är isolerad med 40 centimeter träfiberisolering (Steico). Fasaden är klädd med en sågad stående lockpanel av obehandlad långsamväxande lärk, bakom lockpanelen finns en luftspalt och en vindtät duk. I partier runt fönster finns fält med planhyvlad slät panel.

Huset är som en tavla med utsikt över odlingar, vacker tallskog och trädgården precis utanför. FOTO: PER NADÉN
Huset är som en tavla med utsikt över odlingar, vacker tallskog och trädgården precis utanför.

Ytterväggarnas insida är klädd med furupanel som är målad med vitpigmenterad hartsgrund, bakom panelen sitter en ångbroms. Fönstren är öppningsbara treglasfönster av furu, behandlade med linolja (Ottossons), de har ett U-värde på 0,9. Sydfasaden har en bärande stomme av limträ, dess stora fasta glaspartier av 3-glas isolerglasskivor glasades fast på plats i limträstommen med hjälp av aluminiumprofiler.

Taket bärs upp av två hopspikade 22 centimeter reglar, det är isolerat med 44 centimeter lös träfiberisolering. Det är klätt med förpatinerad Rheinzinkplåt på en panel av råspont och det finns en ventilerad luftspalt under panelen samt en hård träfiberskiva som håller isoleringen på plats.

När vi kommer till Villa Idun-Lee möts vi av ett avlångt entrérum där både golv och väggar är av rött slaget tegel. Ljusinsläppet varierar i alla rum och följer solens rörelse. Till och med hallen får ett omväxlande ljus. FOTO: PER NADÉN
När vi kommer till Villa Idun-Lee möts vi av ett avlångt entrérum där både golv och väggar är av rött slaget tegel. Ljusinsläppet varierar i alla rum och följer solens rörelse. Till och med hallen får ett omväxlande ljus.

Innertaket är klätt med furupanel som är målad med vitpigmenterad hartsgrund. Mellanväggarna är en enkel träregelkonstruktion klädd med furuplywood och är försedda med ett dekorativt listverk av massiv furu.

Golven är av massiv furu behandlade med vitpigmenterad ekologisk hårdvaxolja.

Tegelkärnan mitt i huset, av slaget tegel (Randers), ger interiören en mycket speciell karaktär. Den består av två skalmurar, murade i förband med halvstens förskjutning och har flera olika funktioner.

Den ger huset en stor värmelagrande massa som kan jämna ut temperaturen inomhus mellan varma soliga dagar och kalla nätter. I den finns inbyggda tilluftskanaler för ventilation till alla rum och en del av tegelkärnan är en murad kakelugn.

Inne i huset har man använt sig av träets egna möjligheter. Köksinredning, golv, förvaring, trappor, sittmöbel och bokhyllor är alla byggda i massivträ och väver samman gränsen för var byggnaden slutar och interiören börjar. FOTO: PER NADÉN
Inne i huset har man använt sig av träets egna möjligheter. Köksinredning, golv, förvaring, trappor, sittmöbel och bokhyllor är alla byggda i massivträ och väver samman gränsen för var byggnaden slutar och interiören börjar.

Tegelkärnan bär upp trappan av massiv furu och i den har även byggts in plywoodbeklädda skjutdörrar i en ramkonstruktion av massivträ. I tegelkärnan har belysning integrerats med murade detaljer såsom skohylla, nyckelskåp, badrumsskåp. Den del av tegelkärnan som vetter mot köket består av vitglaserade tegelstenar för att lättare kunna torka av ytan.

Den fasta inredningens hyllsystem har massiva trästommar och även hyllorna är av massivt trä (furu-limfog). Även bänkskåpen i köket har en ramkonstruktion av massivträ med luckor, hyllplan och speglar av furu-limfog. Köksluckor och lådfronter är målade med pärlgrå linoljefärg och bänkskivan i köket är av kalksten. Möblerna till huset är specialritade och tillverkade av Nadén Snickeri. Där finns ett matbord av ek, en säng av massiva furuplank, barnsängar av massiv furu-limfog och soffor av massiv fur. Där finns även ett soffbord av ek med bordsskiva av röd kalksten från Öland, samt målarbord och arbetsbord med stomme av furu och bordsskiva av plywood, klädd med linoleum.

I köket finns en genomtänkt öppning i muren där man kan ställa matkassen på bänken när man har handlat.I köket finns en genomtänkt öppning i muren där man kan ställa matkassen på bänken när man har handlat. FOTO: PER NADÉN
I köket finns en genomtänkt öppning i muren där man kan ställa matkassen på bänken när man har handlat.I köket finns en genomtänkt öppning i muren där man kan ställa matkassen på bänken när man har handlat.

Huset värms upp med golvvärme från en bergvärmepump. Ventilationen är ett fläktförstärkt självdragssystem där tillluften tas in via en 2 meter djup och 50 meter lång markkulvert, där tilluften förvärms på vintern och kyls av på sommaren av jordens årsmedeltemperatur. Tilluften leds in via kanaler i tegelkärnan till de olika rummen. Frånluft tas ut från badrummen med självdrag eller, när det inte räcker till, med en behovsstyrd fläkt i taket ovanför dessa.

Text: Varis Bokalders