Kökstips.

2021-10-19 08:00
Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Puffetikett
Kloka hem

Mikaela och Jimmy köpte sitt "nya" kök från Blocket

”Det kändes galet att slänga ut så mycket pengar på ett nytt kök när det finns så många fina begagnade kök som passar ens dröm”, säger Mikaela och Jimmy Sunnebrandt som köpte sitt kök på Blocket. Det bästa av allt? De fick nya bekanta på köpet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Köket är fullt av återbruk. Av gamla brädor bortslängda i ladan har Mikaela och Jimmy tillverkat hyllor. Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Köket är fullt av återbruk. Av gamla brädor bortslängda i ladan har Mikaela och Jimmy tillverkat hyllor.

När Mikaela och Jimmy köpte Ersbäck Gården i Torsåker 2019 var det Jimmys föräldrahem som de köpte. Gården hade funnits i släktens ägo sedan 1955. När det var dags att flytta in i huset kände båda att köket behövde renoveras.

– Det var ett gammalt och slitet kök där hålet för avloppet ner till källaren var som en motorväg för nalla råttor, säger Mikaela. 

Det gamla köket innan det revs ut.  Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Det gamla köket innan det revs ut.

De började leta efter ett nytt kök på Blocket, vilket var självklart för dem.

– Jimmy jobbar som snickare och har sett många fina kök rivas ut hela tiden. Vi bestämde oss förskaffa ett begagnat kök istället för att köpa ett nytt, säger Mikaela.

– Det kändes mer personligt att bygga vårt eget kök, även om det hjälper oss att Jimmy är snickare och har ”tänket”. Kostnaden för det nya köket landade till slut på bara 10 000 kronor inklusive alla vitvaror.

Mitt i renoveringsprocessen Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Mitt i renoveringsprocessen

Under en period sökte de på Blocket dagligen och upptäckte att det inte var brist på begagnade kök där. Det gällde bara att hitta rätt kök. Och till slut fann de det perfekta köket hos ett par i närheten.

De betalade handpenning och när köket var nedmonterat av säljarna kunde de hämta sitt "nya kök" på släpvagn och betala slutsumman.

– Vi fick skåp som skulle kunna räcka till två kök. Det gjorde att vi kunde prova oss fram och se vilka skåp vi ville använda. Allt vi behövde ta fram själva var lite passbitar, berättar Jimmy som också menar att alla kan montera ett begagnat kök. Det räcker med att ha lite kunskaper av att snickra. Och har man inte det så är YouTube ett bra hjälpmedel.

Nya Blocket-köket som sakta började komma på plats.  Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Nya Blocket-köket som sakta började komma på plats.

För Mikaela och Jimmy blev det inte bara ett nytt kök som de fick.

– De som sålde köket till oss var så trevliga att vi fortsatte hålla kontakten även efteråt, skrattar Mikaela.

Förutom köket så köpte de även en vedspis på Blocket som de  murade upp. De återbrukade även allt som de hittade i ladan på sin gård. Gamla brädor blev hyllor och en övergiven fönsterram blev ett väggskåp.

Vedspispen är också från Blocket och höjer kökets mysfaktor många snäpp uppåt. Mikaela och Jimmy har murat upp den helt själv Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Vedspispen är också från Blocket och höjer kökets mysfaktor många snäpp uppåt. Mikaela och Jimmy har murat upp den helt själv

Mikaela och Jimmy menar att man ska ta ett steg tillbaka när man flyttar in och fundera på vad man vill ha innan man river ut allt.

– Förblinda dig inte på att allt måste vara nytt och stressa inte framåt, utan njut av nuet och framstegen. Att blanda gammalt och nytt blir oftast kanon med mycket personlighet, säger Mikaela och Jimmy som är mycket nöjda med sitt ”nya” Blocket-kök. 

Nu är köket nästan färdigbyggt och målat i en behaglig kulör, återstår bara bänkskivan. Idag har de en provisorisk spacklad och målad spånskiva. Foto: Mikaela Sunnerbrandt
Nu är köket nästan färdigbyggt och målat i en behaglig kulör, återstår bara bänkskivan. Idag har de en provisorisk spacklad och målad spånskiva.

Text NINA GERGI
Foto MIKAELA SUNNEBRANDT

Läs mer om Mikaela och Jimmy på instagram @ersbackgarden