Reportage.

2021-04-28 10:00
Puffetikett
Kloka hem

Majas mäktiga timmerhus

Elden sprakar från brasan och jag känner ett lugn både i huset och inom Maja Vindrelid. Det smittar av sig. Maja berättar att hon vill starta en plats för andra att finna sig själva i hennes nybyggda timmerstuga. Det förvånar inte. Här får man ro, i småstaden Gnesta med åkern inpå knuten och det kraftfulla berget som omfamnar huset och ger trygghet.

Läs om Majas inspirerande resa, se bilder innanför dörrarna och få all hårdfakta om huset såsom grund, ventilation, isolering, uppvärming och mycket mer. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Elden sprakar från brasan och jag känner ett lugn både i huset och inom Maja Vindrelid. Det smittar av sig. Maja berättar att hon vill starta en plats för andra att finna sig själva i hennes nybyggda timmerstuga. Det förvånar inte. Här får man ro, i småstaden Gnesta med åkern inpå knuten och det kraftfulla berget som omfamnar huset och ger trygghet.

Det tog årtusenden för islandisen att skyffla allt grus och skapa den magiska platsen mellan Mölnbo och Gnesta i Sörmland. Men det tog bara fem minuter för Maja Vindrelid att bestämma sig. Här ville hon bo. Redan på kvällen var alla papper påskrivna.

– Jag hade köpt ett gammalt grustag utan att veta om jag kunde dra in vatten eller något. Det kan verka läskigt, men det var bara spännande. Jag hade hittat mitt Orust här i Gnesta. En mysig småstad och en plats med kraftfull natur. Precis vad jag sökte, berättar Maja.

Maja började från ingenting. Egentligen en svår tomt att arbeta med men i utmaningen hittade hon styrkan. Maja är en stark kvinna. Vi pratar mycket om styrka. Att hitta den och göra något konstruktivt av den. Hon vågar göra. Hon gör. Och hon inspirerar andra att göra samma sak. Här är ingenting omöjligt. Hon vill få andra att känna det hon har hittat – sin inre styrka.

Huset utstrålar styrka, den styrka som vi alla har inom oss och som Maja vill att andra som kommer hit ska hitta. Hon har arbetat som hälsopedagog i nästan hela sitt liv och hjälpt människor som behöver göra omställningar i livet. Tankarna på en plats för konsultation vid livsstilsförändringar fanns redan innan Corona blev en realitet.

– Jag såg redan då att många var vilsna. Livet funkar inte och man ser ingen annan väg framåt, säger Maja och forsätter. Tendensen att känna sig vilse har nog vuxit i samband med Corona tror jag. Många har förlorat sitt jobb. Andra arbetar i en bransch utan framtid. Vissa har inte råd att bo kvar där de bor. Det som var självklart förut är inte det längre.

"Jag önskar att man ska känna sig välkommen hit. Koppla bort vardagen och låta sig inspireras. Ställa frågor om allt möjligt som har med livet att göra."
"Jag önskar att man ska känna sig välkommen hit. Koppla bort vardagen och låta sig inspireras. Ställa frågor om allt möjligt som har med livet att göra."

– Jag önskar att man ska känna sig välkommen hit. Koppla bort vardagen och låta sig inspireras. Ställa frågor om allt möjligt som har med livet att göra. Exempelvis hur man bygger något helt nytt från noll – det kan gälla hälsa, jobb, bostad, familj, berättar Maja entusiastiskt. Det här är en plats med möjligheter som också ger möjligheter om man bara vill finna dem.

Maja har också haft flera boendeplaceringar genom åren. Hon berättar om en ensamkommande pojke som var elva år när han kom till henne. När hon flyttade hit följde han också med och fick uppleva hur platsen byggdes upp.

– Det har varit jättebra för pojken som lämnade allt bakom sig. Han vet nu att man kan bygga upp någonting från ingenting alls. I den andan jobbar jag. Jag gör och sen kan andra inspireras, berättar Maja.

Huset har tätvuxna timmerstockar.
Huset har tätvuxna timmerstockar.

Stockarna är tjocka och robusta. Staplade på varandra – en efter en – bygger de tillsammans en stark stomme och ett hus som kan utstå både väder och vind och framför allt tidens tand. Varje stock har sin plats och utstrålar styrka, precis som Maja själv. Hon berättar att hon har haft Corona två gånger redan. Styrkan bekräftas ännu mer när hon berättar att hon har byggt kök, badrum och tvättstuga helt själv.

– Jag tycker att det är kul att experimentera. Blir det fel får man bara göra om. Det är inte mer än så, säger Maja och lyfter på axlarna lätt.

Hon svarar snabbt och säkert på frågan om hon själv tycker att hon är stark.

– Jag vet att jag är jättestark. Men det är inte kaxigheten som är styrkan, det är lyhördheten – att ta emot råd och göra avvägning, att inte känna sig hotad, att inte skuggboxas eller försvara sig hela tiden. Det är verklig styrka.

Vad har gett dig styrkan att bygga ditt eget hus helt själv?
– Envishet och tålamod. Det är inte hela världen om jag gör fel, och gör jag fel så får jag bygga om ett antal gånger tills det blir rätt. Det är inte svårare än så.

Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet är grundbultar inom hälsopedagogiken. Det kan appliceras på olika områden i livet till exempel boendet, säger Maja. Så funkar även huset.

– Fråga dig själv: är ditt boende meningsfullt? Hur bor du? Var bor du? Hur ser din boendemiljö ut och hur påverkar det dig, säger Maja och pekar omkring sig.

– Det här huset är ett exempel. Varför måste vi bygga hus med plastisolering och sen installera ett ventilationssystem för att det ska andas? Då är det bättre att bygga med stockar som faktiskt andas själv. Det är mer begripligt. Om du inte begriper ditt hus så blir det inte meningsfullt heller. Ett hus ska vara begripligt och enkelt. Så vill jag bo.

Här i Gnesta i Sörmland, där tåget stannar vid vattnet finns Majas timmerhus. Alla som vill få svar på sina frågor är välkomna till huset vid det branta berget. Kanske kan det verka som att berget och husets tjocka stockar är starkast. Men i den här timmerstugan vid det hårda steniga berget är det faktiskt Maja som är starkast.

FAKTA OM HUSET

HUSETS LÄGE
Huset är beläget vid ett berg mot nordost och med utsikt över jordbrukslandskapet mot sydväst. Berget skyddar mot kalla vindar från norr och fungerar som ett stort värmelager som gör att tomten nedanför berget får ett varmare mikroklimat. Söderläget gör att solen skiner in på tomten hela dagen och även kvällssolen syns sent på kvällen.

Maja har börjat måla huset med en färg baserat på rågmjöl. I sommar kommer hon att fortsätta måla resten av huset i samma röda färg.
Maja har börjat måla huset med en färg baserat på rågmjöl. I sommar kommer hon att fortsätta måla resten av huset i samma röda färg.

ETT ENKELT TIMMERHUS
Maja ville bygga ett robust, miljövänligt och tekniskt enkelt hus. Hon ville ha ett modernt timmerhus. Eftersom hon ville ha ett energieffektivt och hållbart hus ville hon att timret skulle vara både tjockt och tätvuxet och att det inte heller skulle bli alltför dyrt. Hon beställde timmerhuset genom det svenska företaget Sibcon.

Huset timrades i Ryssland, stockarna märktes upp, därefter plockades huset ner och las på en trailer som körde till byggplatsen i Sörmland tillsammans med ett bygglag från Lettland. Bygglaget tog vid monteringen hjälp av kranbil och reste upp stommen på bara fyra dagar. Hela huset stod sedan klart inom loppet av sex veckor.

GRUND OCH VÄGGAR
Timmerhuset sattes på en plintgrund av stora stenar som det fanns gott om på platsen. Väggarna är byggda av 30 centimeter tjocka timmerstockar av furu. Timmerstockarna är så tätvuxna att det till och med är svårt att se de olika årsringarna. Stockarna i det första timmervarvet är av lärk, som är mer beständigt mot den fukt som kan finnas nära marken. Mellan stockarna har man satt tunna mattor av lindrev för att huset ska bli riktigt vindtätt även när det har satt sig. Knutarna är fint gjorda och Maja har sandpapprat ändträt på alla stockarna för att framhäva det fina timret. Det tjocka timret gör att huset både är bra isolerat och har en stor värmekapacitet som håller huset svalt på sommaren och fördelar värmen från vedkaminen över dygnet under uppvärmningssäsongen.

ISOLERING
Eftersom huset står på en plintgrund och det cirkulerar luft under huset, så kan bottenbjälklaget vara byggt av trämaterial. Det är isolerat med 30 cm lös träfiberisolering. I isoleringen har
hon blandat in osläckt kalk för att hålla möss borta. Isoleringen hålls på plats av träfiberskivor på undersidan och av ett rejält massivt trägolv på ovansidan.

FÖNSTER
Fönstren är energieffektiva treglasfönster. Takutsprången gör att fönstren skuggas sommartid för att det inte ska bli för varmt inomhus.

TRAPPA
Trätrappan upp till övervåning är handgjord av finsnickare från Lettland.

Trappan av gran är tillverkad av en lettisk timmerman.
Trappan av gran är tillverkad av en lettisk timmerman.

BADRUM
Våtrumsgolven har gjorts vattentäta efter konstens alla regler med en plastmatta på vilken man satt marmorplattor. Väggarna i bad och duschutrymmet (som ska uppfylla våtrumsklass 1 kraven) är en fristående konstruktion av tjocka Mineritskivor som dekorerats med små stenar satta i kakelfix. Eftersom dessa väggar är fristående och har luft mellan sig och träväggen så ventileras eventuell fukt bort.

I badrummet finns ett litet sittbadkar och strandstenar som Maja dekorerat.
I badrummet finns ett litet sittbadkar och strandstenar som Maja dekorerat.

Handfatet i badrummet är handgjort av en krukmakare i Järna. Bänken som handfatet står på, likaså köksbänken, är uppmurade med Lecablock och klädda med marmorplattor. Även på golvet ligger marmorplattor.

TAK
Taket är ett Norskt torvtak. Underst finns innertak och den går upp i nock, ett rejält brädtak, med brädor omlott. På brädtaket finns en svetsad vindtät men fuktöppen matta (T–TAK EVO). Ovanpå detta ett vattentätt skikt, en Platonmatta. På Platonmattan två lager med 15 centimeter tjocka isolerande Rocktorv skivor av stenull (totalt 30 centimeter isolering), en så kallad varmtakslösning. Rocktorv-skivor från Rockwool är en specialprodukt framtagen för lutande torvtak som är både fukttålig och brandsäker samt tål högt tryck.

Överst, ovanpå Rocktorven, ligger säckar med 10 centimeter lös torv blandade med frön till svagväxande gräs. Gräset växer och gör att taket blir grönt och att man inte ser maskorna på säckväven som håller torven på plats. Vid takfoten finns ett inbyggt dräneringsrör som för bort vatten från torvtaket.

Välisolerat gammaldags kallskafferi som Maja har snickrat ihop själv. Köksbänken är av italiensk marmor.
Välisolerat gammaldags kallskafferi som Maja har snickrat ihop själv. Köksbänken är av italiensk marmor.

KÖK
I köket finns en gasspis med gasolflaskor som står i ett skåp utomhus. Det finns också en ukrainsk vedspis MSB, klädd med värmelagrande stenplattor, ett dolt kylskåp, diskhoar i porslin och ett uteluftsventilerat skafferi.

Vedspisen är tillverkad i Ukraina.
Vedspisen är tillverkad i Ukraina.

TVÄTTSTUGA
I tvättstugan finns en tvättmaskin och en varmvattenberedare som värmer vattnet med en värmepump som tar sin värme från inomhusluften. El kommer från nätet med elledningar dolda i golven. Huset ventileras med naturlig ventilation, tilluften tas in genom spalter i fönstren och det finns en frånluftsskorsten i tvättstugan.

UPPVÄRMNING
Huset värms med en stor täljstenskamin – en TermaTech med ett extra värmelager av täljsten – som står i vardagsrummet. Det finns också en luftvärmepump i vardagsrummets yttervägg om man skulle vara borta några dagar.

VATTEN
Huset har egen brunn med bra vattenkvalitet. Avloppen är uppdelade i två, ett för BDT-vattnet som går till en slamavskiljare och sen till en infiltrationsbädd av grus, ett för toaletten som går till en sluten tank på 8 m3 som töms vid behov av Södertälje kommun.

Köket som Maja har byggt.
Köket som Maja har byggt.

TRÄDGÅRD
Maja har lagt ner mycket arbete på att få tomten vackert utformad. I trädgården har Maja utnyttjat de stenar av olika färg och storlek som det fanns gott om i det gamla grustaget. På tomten finns en köksträdgård, rosenrabatter och en stenlagd vattendamm med en fontän. Där finns också en verkstad och ateljé, ett hönshus med hönsgård, kaniner i kaninburar, en hund i en hundkoja, ett cykelgarage, förråd samt ett pumphus. Gångarna i trädgården hålls fria från ogräs genom att man har lagt en markduk under sättgruset som packar sig fint och ger släta och fina gångar att gå på.

Reportage av Nina Gergi
Fakta av Varis Bokalder
Foto av Gunilla Welin