– Det var fantastisk att bygga i det här materialet, säger Peter. När jag stod här och tittade mot sydost så märkte jag att jag inte såg fritt ut på grund av de tjocka väggarna. Då tog jag fram motorsågen och kunde på en gång skapa en sned smyg och då ser man ut betydligt bättre från matplatsen och samtidigt kommer ljuset in mjukare här.
Peter är van byggare och har byggt huset själv. Huset är byggt i två plan. I det undre är materialet träullit. Det här är ett material som funnits länge men som på senare år utvecklats och levereras i stora färdiga väggelement.
Träullitens fördel är att det lagrar värme väldigt bra (det används numera ofta för passivhusbyggen) och är enkelt att hantera. Gör man tillräckligt tjocka element behövs ingen yttervägg utan man kan rappa direkt på träulliten. Ytterväggar på 40 och 60 cm är fullt möjliga.
– Känn hur mjuk luften är. De här väggarna lever, man får ett dämpat naturligt ljud även om man är väldigt många i rummet. Och sen kan fukt vandra in och ut utan problem.
I taket sitter träullitplattor som skruvats upp för extra djupdämpning. De tar också emot fukt och avger densamma så att klimatet i rummet blir jämnare. Och i två plattor sitter de inbyggda osynliga högtalarna som just nu sprider Clash i rummet.
– Träulliten är väldigt okänslig för fukt och det gör att den är mycket säkrare om man är orolig för läckageproblem i ett hus.
Utanför sovrummet finns en liten vedkamin.
– Den är för myseldning. Först tänkte jag ha en stor vedspis och värma huset men när jag hade byggt insåg jag hur varmt det skulle bli med de här väggarna. Så jag gjorde ett pannrum här utanför med solfångare på taket. Där sköts vintervärmen med ved och allt varmvatten klarar solfångarna.
Spisen är en modern stor gasolspis.
– Jag lagar gärna mat och vill ha en levande låga då. Jag har svårt för de här röda plattorna du slår på, jag tycker det är mycket enklare att styra med gasen.
På ena långsidan ligger ett växthus som buffrar värme vår och höst. Nu i augusti är tomaterna snart klara. Ett stort bord av stålram och gamla golvplankor som var nästintill förstörda har blivit ett stort gästbord i kraftig trägul färg. Plankorna hyvlades ner och lackades gång på gång. Maskhålen blir nu som dekorationer i bordsytan.
Peter är konstnär och byggare och det märks i huset. Överallt står egna möbler som snickrats för att passa just där.
– Men vi har Ikealådor i köket. Jag har satt en trälist utanpå och tycker det blev en helt annan sak. Och lådorna fungerar ju bra rent lådmässigt.
Andra våningen är byggd i trä. Peter vill gärna blanda material i ett hus. Ett tjockt lager av termoträ isolerar taket och väggar. Termoträ är ett lite dyrare isolermaterial men klimat- och miljövänligt och dessutom utan fuktlagring som gullfiber.
– Och det är bra för arbetsmiljön. Varken kliar eller stör för de som jobbar med det.
Ovanvåningen är ett myller av små detaljer. Ovanför dörrarna ledlampor i olika färger som sen går nerför trappen som ett litet ljusspel på kvällen.
Tittar man noga ser man att skjutdörrarna som fasats in i väggen inte heller är normala. Dörrkarmarna är sneda och följer taket, precis som glaslamporna blir större ju högre det är till tak. Rummet växer med sin vinkel samtidigt som känslan i proportionerna behålls.
Längst upp ett stort fönster så man kan kliva ut på jordtaket som kryper upp längs huset.
Badrummet har kalksten på väggar och golv och självklart är badkaret lite högre upp vid det stora fönstret.
– Sen har jag byggt ett tv-um som är helt svart. Jag tänkte först det skulle luta så man kunde sitta/ligga direkt på golvet, men det var en lite väl rolig idé.
Träväggarna är målade i linoljefärg utom mellanpojkens som är målade med filmjölk. Det gör att de ändras allt eftersom pojken vill. Klara färger kan bli lättare när det är dags för förändring.
Cederträ ger en gråbrun ton på ytterväggarna. Cederträ är ett stark material och importeras från Kanada där det odlas.
Så är huset klart nu?
– Det blir aldrig klart, säger Peter och skrattar. Det finns alltid en list som ska till. Och sen skulle jag vilja ha solceller på taket.
Helst jobbar dock Peter i snickeriet.
– Det är skillnad på att bygga hus och snickra. När du bygger stort är det centimetrar man pratar om. I snickeriet är det hundradelar man försöker göra rätt. Och det tar några dagar innan man kommer in i den ro som behövs.
– Men den är fin. Den är riktigt fin.
Fler bilder hittar du i Kloka hem nr 6/15