Halm finns överallt och lämnar ett positivt avtryck på klimatet. När du bygger halmhus så fångar du nämligen koldioxid inne i väggarna, i själva halmstråna. Och eftersom halm finns nästan överallt så kan du hämta det från närmaste bonde om du så vill. Men alla har inte tid eller kraft att göra det. Då är det bra med färdiga lösningar som du snabbt kan sätta ihop, nästan som legobitar. Du köper färdiga ramar fyllda med halm. Det var precis vad Christian Hallberg gjorde när han kontaktade en arkitekt för en långtgående takläcka i sitt sommarhus.
Egentligen skulle han bara reparera det läckande taket, men kursen ändrades på vägen, och nästan hela huset byttes ut, något han inte ångrar alls idag. Det som började som ett problem blev en utomordentlig lösning.
Problemen började när Christians pappa under 1980-talet försökte foga ihop två flyglar med originalhuset som hans farfar hade byggt på 1956. Två konstruktioner fogades samman och det blev inte riktigt bra. I skarven mellan de två hus började det att läcka in vatten och orsaka stora skador. Det här blev starten till något helt nytt för Christian.
– Vi tänkte först bara laga taket men det visade sig att vi måste bygga om hela taket. Läckan var så pass omfattande att det är en gåta att huset faktiskt stod kvar. Det slutade med att vi blåste bort det gamla huset och kvar blev flyglarna på varsin ände.
Arkitekten som hjälpte dem med taket hade själv byggt ett halmhus för att testa konceptet och blivit frälst.
– Han talade mycket varmt om halmhus. Vi kände inte till det alls och hade bara hört talas om lerhus, men när vi fick höra om halmhus blev vi nyfikna och ville veta mer. Vi fick besöka företaget EcoCocon. Det tog bara fem minuter innan vi bestämde oss ”det här ska vi ha”.
Det visade sig vara ett lyckat beslut, speciellt i skärgården. Skärgårdens torra luft gifter sig fint med husets naturliga material och skapar en behaglig inomhusluft. Halmhus är levande hus som andas och om fukt kommer in så torkar det snabbt. Halmhus är också följsamma med platsen som de står på, vilket är bra för ett hus som står så nära havet som åtta meter. Huset är helt enkelt ett med naturen.
– Halm är ett oslagbart naturmaterial att bygga hus med. Det har helt ändrat mitt mindset och jag har lärt mig mycket om material som kan skada vår natur, säger Christian.
Och snart ska han ut till Barösund med familjen, redan på fredag tar han båten ut till den 7 hektar ”stora” skärgårdsön. Det finns båtrutter ut till ön. Ena vägen tar fem minuter och den andra tar femton minuter när de väl har lastat om från bil till båt. På vintern, när havet har frusit till ordentligt, åker han snöskoter dit. Och här ska han kurra sig in i sin lilla kokong, som han själv kallar det.
– Förut hörde vi måsarna skrika utanför, men det gör vi inte nu längre. Om vi stänger dörren så blir det helt knäpptyst, säger Christian som också tycker att det isolerar lite för bra ibland.
– Med bra menar jag att om man eldar mysbrasa allt för länge under sommaren så blir det nästan för varmt.
I huset finns en gammaldags ugn från Högfors Bruk och en nymurad eldstad som har både en bakugn och en stor vattentank inbyggd. Med en ny finsk förbränningsteknik värmer det upp bruksvattnet samtidigt som brasan sprakar. Och det går fort.
– Om du har stockhus så är det välisolerat, därför kan det ta en bra stund att värma upp huset. Här behöver du bara värma upp det tunna lerskiktet på ytan så blir det varmt snabbt.
Christian trivs i sitt halmhus, det hör man.
– Det är mysigt att tända en brasa och titta ut över det böljande havet och veta att vi bor i ett hus som mår bra och som också får naturen omkring det att må bra, det hela är så obeskrivligt rofyllt, säger Christian med lugn i rösten.
Fakta om Christians halmhus
Christians halmhus ligger i Barösund i finska skärgården, 70 kilometer utanför Helsingfors. Huset är en vacker semestervilla där mittendelen består av halm byggt 2016, och de två yttre flyglarna är träbyggnader byggda i början av 2000-talet.
Ön, som huset är beläget på, är 7 hektar och köptes av Christians farfar 1956. En bastustuga uppfördes då, därav står huset bara åtta meter från havet idag.
Huset är från företaget EcoCocon och byggdes direkt på plats av The Natural Building Company Oy (numera SustainaBuild AB). Det tog 1 år och 3 månader att bygga huset. Huset har inga metallreglar eller bultar eftersom balkverket som håller upp huset har drivknutar.
Det går fort att sätta ihop modulerna med vanliga snickeriverktyg. Christians halmhus är anpassat till utrymmet mellan flyglarna, men man kan bygga hus i alla former, även runda hus om man så önskar. Kreativiteten kan vara hög.
PLANLÖSNING
I den östra flygeln finns en master bedroom med fönster som vetter mot söder och har en fantastisk utsikt över havet. Här är det för kallt att sova under vintertid, men det beror på att det inte är ett halmhus. I den västra flygeln finns köket, även det utan halmisolering, med utsikt mot syd och sydväst.
Byggnaden mellan träflyglarna är det nybyggda halmhuset. Här finns sällskapsytor, sovrum, bastu och badrum.
PANELEN
Panelen har dubbla träramar i FSC-certifierat virke och halmisolering som har tagits fram med hjälp av flerriktad pressteknik. Det ger huset otrolig bra akustik. Husets har designats för den här ytan och för att passa in mellan två flyglarna som redan fanns på plats. Dimensioner som passar vilken design som helst. Standardtjocklek är 40 centimeter.
INSIDA OCH UTSIDA
Husets utsida har träfiberlager som gör att det uppnår passivhusstandard i kalla klimat. Trä som använts är Finnstamm Heartwood tall. Huset har lerklinats med lera i tre lager (från företaget Saviukumaja) för att hålla i det hårda klimatet som skärgården är. Det gör också att halmen blir tät och brandsäker.
BADRUM
Duschhörna och handfat har en finish av Tadelakt, en uråldrig metod från Marocko. Tadelakt är kalkbaserat gips blandat med olivsåpa och en naturlig eller keramisk sten, vilket gör den vattentät.
UPPVÄRMNING OCH VENTILATION
Huset har självdragsventilation som innebär att luften inomhus åker ut genom luftkanaler och in kommer ny fräsch luft genom små hål i byggnaden. För uppvärmning finns en massugn som värmer upp huset, bruksvattnet och bastun med en ny finsk förbränningsteknik.
TAK
Huset har plåttak av rheinzink som inte rostar eftersom det är 99 procent ren zink. Idealiskt för ett hus i skärgården.
GRUND
Grunden är trossbotten på gjutna pelare. Flyglarna står på gjuten sandfylld helgrund.
Text NINA GERGI
Foto CHRISTIAN HALLBERG, TIINA TERVO OCH ECOCOCON