Danske ekobyggpionjären Flemming Abrahamsson, vars massugnar vi berättade om i förra numret, bygger också cobhus. Ett cobhus är, enkelt uttryckt, ett hus med väggar av lera, jord, sand, halm och vatten, men det finns inget exakt recept på blandningen då idéen är att använda sig av de material som finns till hands där man ska bygga. Det är ett billigt – och brandsäkert – material. Det finns många gamla cobhus i England, somliga upp till 500 år gamla, men cobhus återfinns även i exempelvis Afrika och Mellanöstern.
Det är ett traditionellt byggmaterial och en mycket gammal byggteknik som nu upplever en renässans bland ekobyggare i många länder.
Utom att vara ett helt igenom närproduccerat, naturligt och miljövänligt material så erbjuder det även möjligheter att skapa helt unik handgjord arkitektur och stora möjligheter att låta kreativiteten flöda. Att bygga med cob är som att modellera med lera – du kan skapa nästan vilka former och utsmyckningar du vill.
Flemming Abrahamsson var en av de första cob-entusiasterna i Norden och han har förstås byggt ett eget cobhus – på sin tomt i Stenlille på Sjaelland.
Flemming arrangerade sin första workshop i cob-byggeri 1997 och sedan många år håller han själv kurser i byggtekniken.
”Sagohuset” han själv har byggt kallar han sitt inspirationshus.
– Här håller vi möten med kunder. Huset är bara 19 kvadratmeter stort – eller litet om du så vill! Men vi får plats förvånansvärt många här inne tack vare bänkarna som är placerade mittemot varandra. Det blir intimt och förtroligt och husets alla former får fantasin att flöda, säger Flemming.
Huset upplevs inte som litet eftersom det är fantastiskt välplanerat.
– Många som kommer in här brukar säga: Vi kanske inte behöver ett så stort hus? Menn de har inte kommit på tanken att bygga litet eftersom vi är så vana vid att man ska bygga stort och har en bild av hur ett hus ska se ut. Cobhuset inspirerar besökare att tänka annorlunda både vad gäller utrymme, form, material och funktion, säger Flemming.
Och det är sant. Flemmings cobhus sätter ofrånkomligen fantasin i rörelse, det väcker en våldsam lust att bygga och en känsla av att allt är möjligt.
– Man behöver inte bygga rätlinjiga hus. När folk lär sig bygga hus i lera säger de: Men jag kan ju själv bygga ett hus! Jag kan forma det som jag vill!, berättar Flemming.
En fråga som många ställer är om det verkligen kan funka med lerhus i ett klimat som stora delar av året är fuktigt.
– Så länge huset har en bra hatt och ordentliga stövlar så är det inget problem med det, säger Flemming, och menar att cobhus klarar alla slags väder så länge det har en bra grund och ett ordentligt tak.
Bortsett från två säckar betong till fundamentet består husskalet enbart av material från trakten: cob, lera (lergolv), trä och råg som det vackra taket är lagt med. Plus begagnade fönsterramar med nya glas till växthusdelen.
– Huset var tänkt som en historia om möjligheter. Vi ville se hur långt vi kunde nå med endast lokala material och återbruk, säger Flemming.
Och svaret är: Hela vägen.
Reportaget publicerades i Kloka hem nr 1 2013.
Karin Holmberg