Äntligen kommer den tid på året då vi får hopp igen. Solen kommer, det gröna tar fart och även den som aldrig odlar omges snart av allt det liv som legat och sovit några månader. Så det är klart att Kloka Hem vill puffa för mer grönt. Kan man till exempel verkligen skapa ett paradis med svart biokol? Ja, uppenbarligen om man heter Björn Embrén och har en trädgård som man utvecklar utan köpejord. Istället låter han det som växer bli den nya jorden med grus och biokol och näring som material. Du kan själv se hur det växer redan i början på våren och kanske ana hur sommarens grönska kommer få ordet paradis att bli mer verkligt. Björn ger oss tips om hur vi själva ska kunna ta odlandet ett steg vidare. Varför låta små kvistar ruttna i en hög om de kan bli svart kollager så enkelt?
Ja, det är vår och mycket i detta nummer av Kloka Hem handlar om att vi måste titta neråt istället för uppåt. Ner med fingrarna i jorden och se livet som skapar allt det vi som vandrar ovanpå får. Det bor mer varelser under jorden än ovan.
Och träd är inte bara träd. De är vårt skydd, vår reningsapparat och vår mat till stor del. Och nu ändras klimatet. Vad ska vi då odla för att hjälpa skogen växa runt våra hem. Philip Weiss ger oss några tips.
”Mitt hem” heter en serie där läsare berättar om sina egna husprojekt (tipsa gärna om egna till oss). Denna gång far vi till Finland där Annu Pekala-Heikkilä löst husfrågan genom att lämna det gamla och istället bygga nytt. Fast med gammal teknik i grunden. Det stora trähuset har allt från tjockt timmer till enklare väggar i ett myller som gör huset så speciellt. Runt och fyrkantigt och sen sträcker sig huset upp nästan som ett torn. Timmerhus känner vi ju alla till. Men Annu tar det en bra bit längre.
Återbrukshuset denna gång är faktiskt ett helt nytt hus, byggt med en modern teknik och med helt annan ekonomi än en gammal herrgård. Ändå är det återbruk för allt inne är hittat och återanvänt. Sandra och Andreas Hedin fick kombinationen nytt och gammalt i en herrgård som växte fram samtidigt som barnet. Det här är en fin berättelse om bygglycka, men också om smart teknik.
Vad händer om man mitt i ett nytt halmhus bygger en gigantisk vägg helt av lera? Daniel Bävernäs visar runt i huset som faktiskt redan vid första besöket visar upp ett annat inomhusklimat än nya hus utan hjälp från lera. De tjocka halmväggarna är en berättelse om ett sökande efter det hållbara, leran, om viljan att komma ännu lite längre. Litegrann som Daniels trädgård där återvinning och svampodling – även inomhus – är själva idén.
Glutenfritt eller bra gluten i våra bröd. Vilken väg ska vi gå när matexperterna börjar diskutera den kära tarmflorans olika problem. Kanske Ylva Lindgren är något viktigt på spåren med satsningen på dinkel. Läs mer på sidorna 76-82.
Och missa för allt i världen inte vår storsatsning på jorden i form av George Monbiots nya bok ”Ny jord”. Det bor som sagt fler varelser under våra fötter än ovan. Många, många fler. Monbiots bok får du med som premie om du väljer att prenumerera på vår tidning. Men som trogen Kloka hem-läsare får du också en rejäl rabatt på boken i ETC Klimatbutik. Rabattkod hittar du på sidan 96-97 i tidningen! Det här är en bok vi verkligen tror behövs som kan ändra matdebatten.
Till slut, låt mig i förväg tipsa om nästa nummer som kommer handla mycket om att skapa hus som inte kopplas till nätet för elförsöjningen. Johan Ehrenberg ger en försmak om tankarna i teknikkrönikan. Ny teknik gör plötsligt gamla drömmar till något man kan förverkliga.