Det blir en väldigt speciell arkitektur när husen får växa in i marken, de stora fönstren på ena sidan, markens mörker på den andra. Fast egentligen var det inte detta som var båtbyggare Fredrik Lundahl eller möbelsnickare Amin Chamberts uppdrag. De skulle renovera den fantastiska väderkvarnen, den röda möllan som tornade upp sig över den skånska slätten. Men en gammal K-märkt kvarn kräver en rejäl och känslig renovering, och någonstans måste man ju bo under det arbetet. Lösningen blev ett hus nere i marken, ett stort snickeri och ett riktigt klimatklokt boende. De väldiga fönstren fungerar som huvudsakliga värmesystem, huset lagrar solens värme i makadam som Fredrik kallar för batteri.
Att huset dessutom är byggt på återvunnet material från trakten gör det hela ännu mer spännande.
Så följ med oss på besök i ett svenskt jordskepp. Och ovanför väntar nu möllan, som snart är inflyttningsklar efter år av snickeriarbete.
Att bygga ovan marken, utan förstörelse, med betongplatta eller annat som långsiktigt påverkar naturen, är en annan utmaning. Det har EmmaMaria och Fredric Öhman löst genom att bygga så att marken under är intakt. Och träden runt om, det här är hus i en skog i Vittsjö, blåbärsriset växer vidare under träspångarna som leder in i naturhuset. Kotten heter huset som är byggt på små pelare för att kunna tas bort utan att naturen påverkats. Hela huset doftar natur, eftersom fasaden är byggd i cederträ, ett material som varken behöver oljas eller målas för att klara vårt klimat. Det blir en speciell känsla när huset täcks av stora spån istället för plank.
Det här numret av Kloka Hem är extra fyllt med unika husprojekt som handlar om olika sätt att skapa hem utan onödig förstörelse. För vad gör man när man har sålt sin lägenhet i staden och söker annat boende? Sanna Wallin tog tag i ett påbörjat lerhus och byggde sen upp det i fantastiska former. Ett fritt hus som plockat material från omgivningen. Men att bygga själv är en långsam process och att bo i husvagn en lärorik period om att skala ner och bara använda det man absolut måste. Den säkerheten har man sen med sig resten av livet, menar Sanna.
Sätt ugnen på 175 grader! Varför då? För nu ska du laga kål, den välväxande råvara som vi har omkring oss men använder som något måste eller inte alls. Fast kål blir fantastisk mat. Kålkokboken heter en nysläppt bok av Pelle Bergström, Martin Nordin och Victoria Nordström. Låt dem guida dig genom kålets smakupplevelser i en resa som egentligen är flera tusen år gammal, men bortslarvad av vår tid.
Trevlig läsning!
Gunilla Welin
Chefredaktör
gunilla.welin@etc.se