Hoppa till innehållet

Krönika

Gunilla Welin: Trädgård, hus och drömmar

Kloka hem

Hustankar som blev verkliga husdrömmar. I nya sommarnumret av Kloka Hem tar vi er in i ekohus men också ut i naturen. Vi visar att blommor kan man faktiskt äta och vi tipsar om vackra och hållbar design. Så ta med Kloka Hem ut i hängmattan och njut av hållbara hem. Och kanske ger det dig nya idéer. För kan de, så kan du.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte Kloka hem som står för åsikten.
Kommentera
Kloka hem nytt nr

Kan man verkligen äta allt? Frågan ställer vi när vi står mitt i denlilla skogsträdgården i Gammelgården i Småland. Christina Meyer bryter av en blomma och säger: 

– Provsmaka! Och den smakar sött och somrigt. 

– Men om du äter alla blommor har du inget kvar, säger hon och skrattar. Att få besöka skogsträdgården är en upplevelse, 1000 kvm av odling som ger hopp om framtiden. 

– Fast allt går inte att äta, förklarar Christina. Den här vallört växer kraftigt och drar upp näringen djupt ner från marken. Det gynnar alla andra växterna, men den kan vi inte äta. 

En annan trädgård att imponeras av är Vandalorums mäktiga entré. Vi fick ett litet samtal med trädgårdsmästaren, och sommarens besöksplatser i Småland utökades snabbt med en till. Vandalorum är ett vackert museum i Värnamo som satsar på kloka tankar runt växter. 

Kloka Hem handlar ju om husen vi bor i och i detta nummer berättar vi om drömmen om en fyr, som blev ett vackert hus i falurött. Anna och Per Söderberg har byggt ett fantastiskt sommarhus i Sörmland, som kom till då det köpta torpet var tvunget att rivas. Det fina är inte bara de vackra lösningarna vad gäller husets storlek, utan kanske framförallt hur ett så modernt och efffektivt hus samtidigt kan kännas traditionellt och passa så bra i det lokala landskapet nära Nyköping. 

Åsa Falck började sin husdröm med att planera ett tiny house, kanske ett sånt med hjul på. Som gammal aktivist i Fältbiologerna var tanken på att bo i naturen, inte bara nära naturen. Men även små hus kräver arbete och bygglov och till slut blev det istället ett vackert hus på 77 kvadratmeter. Det är en ekodröm som Kloka Hem får knacka på och titta in i. E

ko och hållbarhet är fortfarande ord som används i alla sammanhang men oftast utan att det varken är det ena eller andra. Men vill man titta på möbler som uppfyller det de lovar är möbeldesigner Emma Olbhers tre principer något att följa. 

Varmt välkommen till Kloka Hems sommarnummer. 

Gunilla Welin chefredaktör
gunilla.welin@etc.se