– Blanda alla färger så matchar de.
Orden är fotograf Håkan Elofssons och när han visar runt i sitt och Ulrikas hus i Hammenhög så stämmer det ju. Huset formligen ropar till besökare med färger som man absolut inte skulle tro fungerar i ett hem. Men det gör de, färgerna skapar rum efter rum med sina egna berättelser och temperament.
Jo, färg är en berättelse om oss, precis som formerna vi gillar är en berättelse om oss. Kan man samtala med färgerna blir de snälla och hjälper hemmet att bli den egna platsen på jorden.
Fördomar hindrar förstås i onödan. När vi på besöket bjuds på fika i rummet med skrikande röda och gula väggar är det svårt att tro att det är just det rummet som bjuder på ett särskilt vardagligt lugn, men så är det.
Detta är ett lite speciellt nummer av Kloka hem om just färger. Tidningen går också som bilaga i Dagens ETC så att vi får nå ännu flera läsare med berättelser om omställning och färg.
För det handlar ju inte bara om kulören, lika viktig är vilken färg man använder. För miljön och för den egna hälsan. Färg är inte utan gifter, det är viktigt att få bort så mycket kemi som möjligt. Länge trodde branschen att plastfärger var den där enkla rationella lösningen. Men nu vet vi att plastfärgen inte bara skadar oss själva utan även haven. Så vad kan man göra? Ekobyggsförfattaren Maria Block ger råd.
Men självklart har vi ett klokt hus i detta nummer. Vi får titta in hos Alva Herdevall och Anders Rydell och hunden och ankorna och barnen och... ja huset såklart. Här gäller självhushållning i smått och stort och att det fungerar säger paret beror på att de bara gör det som väcker lust. Och kanske är det rätt metod?
Vi kan inte rädda det torra klimatet eller den lilla vardagen om inte omställningen blir lustfylld hela vägen. Plommon är dagens uppdrag under vårt besök. Imorgon blir det nog något helt annat. Det lilla huset är från 1700-talet, tillbyggnaden ett flyttat gammalt timmerhus från Dalarna, hela hemmet är därmed århundraden av berättelser om att leva så att nästa generation kan ta över.
Vi kanske inte alltid tänker på det. Men vi är länkar i berättelser som funnits så länge före oss och förhoppningsvis ska få fortsätta långt efter. Att ta hand om det vi har, att lustfyllt utveckla självhushållning hos en liten småbarnsfamilj är kanske en fråga om andras framtid lika mycket som vår tid är här och nu.
Välkommen till Kloka Hems höstnummer!
Gunilla Welin
Chefredaktör
gunilla.welin@etc.se