När Aleksi Hautamäki och Milla Selkimäki sicksackade sig genom några av de 40 000 öarna i finska skärgården med båt så hann de inte bara bli förälskade i den mäktiga omgivningen med dramatiska klippvikarna och milsvid utsikt. De hann också reflektera över framtiden och vad de egentligen ville. De ville köpa en egen pytteliten ö – och bygga ett litet off-grid hus som inte påverkar dess omgivning. "Hus behöver inte vara stora om planlösningen är rätt anpassad", säger paret.
Vi har alla blivit förälskade i något eller någon. Men för Milla och Aleksi stannade det inte vid den första euforiska känslan. De började leta efter en egen ö – deras egna Projekt Ö.
Det var som att leta efter en nål i en höstack.
Att köpa en egen ö var lättare i tanke än i handling. Den finska skärgården är enormt stort med över 40 000 öar, en överväldigande mängd som ger intryck av att det bara är att välja och vraka. Men i verkligheten är det sällan man ser en köpvärd ö till försäljning. Aleksi och Milla var nyfikna spekulanter på flera öar. Men de flesta levde inte upp till parets krav eller budget.
– Det var då jag bestämde mig för att leta utanför marknaden. Jag tittade helt enkelt på öar utan byggnader och med byggtillstånd och började ringa ägarna, berättar Aleksi.
Efter idogt letande fann de till slut sin plats, ön Skjulskäret vid kanten av Skärgårdsnationalpark.
Själva ön var liten till ytan, ”bara” 2 hektar, alltså 100 meter bred och 200 meter lång. Den var formad som en triangel med tre ”klor” som pekade norrut.
Trots sin ringa storlek har ön en mångsidig natur med höga tallar i en liten skog i södra änden och dramatiska klippvikar i norra änden. Och det som alla drömmer om att hitta – ön var obebyggd!
Att börja med en orörd ö kan beskrivas som att måla en tavla. De hade helt fria händer att skapa något idylliskt helt efter familjens behov. Och vision. Något som skulle hålla för framtiden. Något som inte skulle påverka klimatet eller omgivningen negativt. Något bra.
Aleksi använder ordet ”ändamålsenligt" för att beskriva huset. Framför sig såg han och Milla ett framtida hem – helt hållbart – men ändå modernt. Och så ville de inte bygga stort, allt som de behövde skulle får plats inom kvadratmetrarna.
– Vi ville utnyttja varje utrymme, det finns inget extra, bara det vi behöver, och alla funktioner är noggrant placerade på 45 kvadratmeter. Hus behöver inte vara stora om planlösningen är rätt anpassad, säger Aleksi.
Aleksi och Milla delade upp ytorna på två bygggnader på den lilla ön. En huvudstuga på 45 kvadratmeter och en verkstad på 25 kvadratmeter. Och trots husens minimala yta på ön så fanns det en del nötter att knäcka på vägen för att få det funktionellt och "rätt".
Först, hur skulle huset se ut? Det blev ett naturligt val med sadeltak, det är så husen byggs i området byggs husen.
– Ett visuellt sadeltak ser balanserat ut och det fungerar också under dessa speciella väderförhållanden som skärgården är, säger han.
Efter sadeltaket kom nästa beslut, nämligen lutningen för taket. Eftersom byggnaderna är på toppen av en kulle i en otroligt vacker vildmark ville Aleksi göra taken så osynliga som möjligt på avstånd .
– Generellt sett tycker jag att ju brantare profilen är, desto bättre ser huset ut. Men det ökar också byggnadens massa och exponerar mycket tak. Så jag bestämde mig för en vinkel 35° på taket, säger Aleksi.
Eftersom Aleksi och Milla ville bygga ett litet hus på en 2 hektar ö så blev den viktigaste frågan husets proportioner, både höjd och bredd. Hur gör man det bäst när man är en familj med barn?
- Vi byggde långsmalt, en planlösning som faktiskt gör livet enklare för oss som barnfamilj.
Huset delades i en offentlig del med vardagsrum och kök och en privat del med sovrum och badrum. Med lille Hugo i huset så kan de idag ta solnedgångsdrinkar med vänner i ena änden, medan han sover i den andra delen.
Också här var utsikten en viktig detalj, precis som med taklutningen. Ju högre hus desto sämre utsikt, och ju bredare form desto färre fönster. De bestämde sig för att bostadshuset skulle ha stora fönster för att maximera utsikten.
Paret behövde också besluta om takutsprånget. De flesta moderna stugarkitekturer är utan eller har minimalt med takfot.
– Jag tänkte mycket på den här frågan, och olika krafter drog mig bort från den här riktningen. För det första estetiskt har detta koncept av takfria hus inte funnits för evigt, och jag var lite orolig om det var mer av en trend just nu och hur det kommer att se ut om 40 år. För det andra är de praktiskt att leda bort vatten och snö från byggnaden, eller när man kliver ut genom dörren och måste dra upp jackan eller sätta på en hatt, säger Aleksi.
Resultatet blev utsprång som balanserar med resten av arkitekturen – en naturlig del av byggnaden. Det skyddar mot regn och ser snyggt ut. Undersidorna av takfoten täcktes med solida plankor. Det enda man ser idag är rännorna.
Att välja material till huset är ett stort beslut. De ville klä huset i ett material som både är snyggt, hälsosamt, enkelt att transportera och som går snabbt att bygga ihop under svåra förhållanden.
– Vi beslutade oss för att bygga med timmer för att slippa lager av isolering och låta fukt röra sig fritt. Så vi valde massivt trä rakt igenom, förklarar Aleksi som samtidigt ville ge huset en modern look.
– Vi kunde ha lämnat timret synligt på ytterväggarna, men det kändes inte tillräckligt modernt. Så vi valde Lunawoods thermoträ som gav huset en minimalistisk och modern stil, precis som vi ville ha det.
Thermoträ är ett ekologiskt val, utan kemikalier, och det klarar framför allt hård väder och vind som det är ute i skärgården. Dessutom har trä en lång livscykel.
Aleksi räknar snabbt ut att han har beställt runt 10 kilometer thermoträ. Till och med golvet i huset är av thermoträ, bra för deras son Hugo som har kunnat krypa utan att utsättas för kemikalier.
Och här på ön tillbringar de i genomsnitt hundra nätter per år. Hundra nätter på en ö bland 40 000 andra öar i finska skärgården.
Och fler nätter kommer det bli. Ett helt liv. För det här huset är byggt för att hålla för framtiden. Lagom stort, och utan att nagga på klimatets resurser.
– Vi bor i Helsingfors, och ön är ett fritidshus för oss, men vi använder det nästan hela året. Vi vill verkligen tillbringa det mesta av vår lediga tid på ön, säger Milla.
Oftast jobbar de på distans härifrån, bygger vidare på huset, promenerar, utforskar och roar Hugo. Under varma sommardagar lagar de mat utomhus, antingen på uteköket eller röker lax över öppen eld.
– Varje sommarkväll värmer vi bastun och simmar i havet. Vi har också många vänner som besöker ön, nästan varje dag.
Om elen skulle slås ut så kan de fortfarande bo här. Ön är nämligen självförsörjande och använder solenergi för att skapa el. Dricksvatten får de genom att filtrera havsvatten. Det har rinnande vatten, spoltoaletter, värme, kyla och ett modernt kök. Varmt rinnande vatten i huset produceras med en bastuugn och samma system ger värme till golven.
– Ön var i början utformad för att vara helt off-grid och självförsörjande med vatten och elektricitet, berättar paret.
Och så fungerade det under de första åren. Men för några år sedan utökades elnätet till den yttre skärgården.
– Och nu finns elektricitet, men bara som reservkraft och för senhöst och vinter, berättar Aleksi.
I skärgården kan havets vågor vara avkopplande, men ibland vill man bara ha total tystnad. Det löste paret med ljudabsorberande paneler som de har satt upp i taket.
Blunda, hör du tystnaden? Öppna ögonen, ser du havets vågor? Det är tyst. Men ändå inte. Kanske hör du vågornas brus ändå?
Ja, för så här kan det gå när två designer båtlufffar
FAKTA. OM PROJEKT Ö
Ön är belägen vid kanten av Skärgårdsnationalpark. Den närmaste hamnen är cirka 2 timmars bilresa från Helsingfors, och därefter 20 minuters båtfärd till ön.
På ön står en 45 kvm stuga med bastu, tvättstuga och toalett i ena änden och vardagsrum, kök och sovrum i den andra. Däremellan finns ett täckt uteområde med ett utomhuskök och matplats.
Verkstaden är en byggnad på 25 kvm med en liten teknisk skjul i ena änden och en verkstad med förvaring i den andra. Däremellan finns ett täckt uteområde med möjlighet att förlänga arbetsborden och ta ut större maskiner. Verkstaden har hittills använts för att bygga för ön. Senare är planen att använda den som ett externt kontor och för projekt.
Aleksi och Milla vill bygga ett hus i skärgården och visa att det går även här under speciella förhållanden som skärgården är. Huset är inspirerat av det traditionella arkitektoniska stilen i området, och därför smälter det in i landskapet istället för att sticka ut.
Husets exteriör är minimalistisk och inomhus är varje detalj noggrant genomtänkt – du hittar inga onödiga utrymmen här.
Innerväggar och ytterväggar
Huset är ett timmerhus från Konto. Insidans väggar har behandlats med olja och ytterväggarna har klätts med stående träpanel från Lunawood.
Solceller
Ön är självförsörjande med solceller. Det finns 6x300W solpaneler som är anslutna till 8 stora batterier. En omvandlare konverterar kraften till 230V, och det finns en 7 kW generator som backup. På sommaren har panelerna och batterierna tillräcklig kapacitet att driva all nödvändig utrustning från belysning till luftkonditionering och tvättmaskin. Under mörkare tider behövs elnätet för support.
Filtrerat havsvatten
Vattensystemet Solar Water Solutions bygger på omvänd osmos, och dricksvattnet innehåller fler essentiella mineraler och mindre klor än normalt kommunalt kranvatten. Vattenkvaliteten är densamma som högkvalitativt buteljerat mineralvatten. Det producerar cirka 100 liter dricksvatten per timme med en energikonsumtion på cirka 500W.
Köket
Alla fasta möbler inomhus är från Puustelli Miinus. Den har en biokompositram och ytorna är svartfärgat björkträ. Spisen i stugan är en så kallad tunnelugn, med glas på båda sidor till eldstaden (BG Concept 760D). Bastun har en traditionell finsk vedeldad spis (Kota Luosto).