EmmaMaria och Fredric Öhmans nybyggda ekohus har inte förändrat marken som den står på. Kvar därunder cederhuset sover blåbärsriset fortfarande sött, och tallarna fortsätter att vaja i vinden. Allt är intakt. Förändringen sker inom dig istället.
Vi går långsamt upp för den 25 meter långa spången som bildar en lång stig. Ett steg i taget, men för varje steg lämnar vi en värld bakom oss och går in i en annan. Naturens värld. Omfamnade av tallar, ceder och blåbärsris, himmel och vatten.
Här lever och andas vi grönska, ett med naturen. Vi sluts in i naturens livmoder, och förändras.
Det är visionen med ekohuset vi just besöker. Förändring. Allt ska ändras, men inte platsen som den står på. Den ska vara intakt.
Orörd.
I Vittsjö står Kotten, ett hus med cederträpanel, som omsorgsfullt har byggts utan att förstöra naturen runt om. Huset är byggt på blåbärsris som fortfarande finns där även efter bygget.
– Vi ville att naturtomten skulle fortsätta vara en naturtomt, även om vi skulle bygga ett hus mitt i en skog så skulle det lämna så lite avtryck som möjligt, förklarar arkitekten Helena Nyholm som står bakom idén.
– Vi har därför byggt huset på stolpar för att skydda blåbärsriset och naturen runtomkring, därför trampar man inte sönder blåärsriset när man går hit utan man går på en spång som leder till huset, som en självklar gång till naturen, berättar Helena.
Tallarna runt huset har bevarats, bara döda grenar har luftats.
– Det var superviktigt för oss att tidigt få in en arborist som kunde titta på vilka träd som var friska. Några granar tog vi bort för att de tog mycket ljus och näring från övrig växtlinghet, sägerhon.
Paret Fredric Öhman och EmmaMaria Pantzer Öhman hade tidigare arbetat med arkitekten Helena och när de fann sin tomt i Vittsjö var det självklart att anlita henne igen. De förstod varandra och med samma mål – att inte förstöra naturen och bygga ett hållbart hus – kände alla sig trygga i byggprocessen.
– Hon var lyhörd och förstod vad vi önskade, ett väldigt naturligt val, säger paret.
Helena lyssnade på parets önskemål, att de önskade bygga ett hus som skulle vara underhållsfritt och helst inte målas. Då kom Helena på den briljanta idén att bygga huset av cederträ. Och när vi säger briljant är det för att just cederträ är ett byggmaterial som har flera andra fördelar, förutom att det är underhållsfritt. Ceder är ett tåligt ädelträ som också håller skadedjur borta, något som paret märker av idag.
– Även om huset ligger nära sjön så har vi inga spindlar i eller runtom huset, säger EmmaMaria som är glad att slippa städa bort spindelnät när de inte har varit här på ett tag.
Det är ett starkt träslag, för i ceder finns naturliga oljor som gör det motståndskraftigt, det bryts helt enkelt inte ner. Men framför allt har det en speciell doft.
– Doften sprider sig när det regnar ända ner till vägen. Men det är en naturlig fin doft, förklarar Fredric.
Fasaden är levande och ändrar karaktär när det blir blött. Färgen skiftar till mörkt för att sedan ljusna när solens strålar värmer det torrt.
Förändring.
Och när vi pratar om vatten så är cederträ extremt vattentåligt, så pass att man byggde skepp med det långt tillbaka i tiden. I historien kan man läsa om Alexander den store som byggde sina skepp av trämaterialet. Eftersom Kotten ligger vid sjön är det ettstort plus. Och för mig som intervjuar paret är det extra roligt för ceder är en symbol för Libanon där jag är född. På flaggan finns ett cederträd, det berättar jag för Fredric och EmmaMaria och frågar vart de har hämtat sitt träpanel ifrån.
– Vi har beställt det från Kanada, säger de, ett land som också är rikt på detta fantastiska träslag.
Ceder är ett träslag som åldras med värdighet.
– Man behöver inte behandla det, utan den blir fint grå med tiden, berättar Helena.
– Huset ger då en känsla av varmt trä som omsluter dig. Naturlig skönhet!
Det är ganska tidskrävande att lägga materialet, förklarar Helena. Det beror på att det är många spån som ska monteras så det tar längre tid än att bygga med ceder.
– Men du får istället ett hus som står sig vackert under lång, lång tid, fortsätter hon.
Träet har bra isoleringsegenskaper, vilket hjälper till att reglera temperaturen inomhus och minska behovet av uppvärmning eller kylning. Den har också bra ljudisolering. Det blir verkligen tyst, något man känner av inne i huset.
– Hör du tystnaden, det är knäpptyst, säger EmmaMaria som sitter i soffan där vi har en fantastisk takhöjd på sju meter med fönster som öppnar upp himlen för oss.
Några steg nerför trappan har vi fönster placerade nära markplan så att vi kommer närmare skogen och blåbärsriset. Och från ingången blickar vi ut mot tallar, himmel och hav. Man vill gärna fortsätta gå framåt fast man precis har tagit 25 steg uppför en språngstig. Ett naturligt band mellan det vi precis har lämnat bakom oss och det vi nu möter.