Ibland måste man titta bakåt för att hitta framåt. Kloka hus är något som människor skapat i tusentals år, men på senaste hundra åren har byggnader ofta blivit experiment för dåliga kortvariga material som skapar dåligt inomhusklimat och hus som inte är särskilt hållbara. Byggskandaler är återkommande genom åren.
Samtidigt har det hela tiden funnits en sund byggkunskap utanför de stora byggsystemen, gamla metoder som utvecklats vidare genom nyfi kenhet och en längtan eft er bra boendemiljö.
Renässansen för stora trähus är här sen några år, experiment med lerhus och halmhus är något vi kunnat berätta om i många reportage.
Men nu är det dags för en bortglömd teknik som dessutom kan industrialiseras och därför bli en riktig utmanare mot klimatförstörande betonghus.
I det här numret tittar vi närmare på hampa. Den där växten som funnits med oss i tusentals år men vars rykte förstörts av drogmissbruk. Men bra hampa är inte en drog. Det är ett fantastiskt byggmaterial. Och nu kommer det till Sverige.
I det här numret kan du träffa Jöns och Lina, liksom Patrik och Caroline. Två familjer som byggt hus av hampakalk och som kan berätta om en teknik som sprider sig alltmer i länder som Frankrike och Tyskland.
Hampa är en växt som blir färdig på en enda säsong och som därför binder CO2 väldigt snabbt jämfört med våra skogar.
Det betyder att om man bygger en vägg med hampa så lagrar man växthusgas som samlats in senaste året. Det blir klimatklokt väldigt fort. Men en teknik slår inte igenom om den inte också ger andra fördelar. Hampakalk ger arkitekter och byggare nya möjligheter att skapa väggar som är lite mer formbara än trähusen. Och vem vill inte kunna runda av hörnen vid fönstret?
Vi kommer fortsätta följa hampans utveckling i Kloka Hem. Idag finns det alltfler bönder som börjar odla den och alltfler byggare tittar nyfi ket på metoden. Om några år är det kanske lika självklart som trähus. All teknik har sina speciella fördelar och nackdelar. Men i hampans fall är nackdelarna förbluffande få.
Men allt är inte hampa i Kloka Hem (och nej vi har inte kunnat trycka vår tidning i hampapapper, även om det vore väldigt roligt). I den här nurmet tittar vi närmare på kök som förändras. Men inte genom att allt rivs ut och nytt ställs in. Utan genom återbruk. För de bästa materialen är ju ofta de vi redan tagit fram och använt en gång. Sen gäller det att måla om med rätt färg. Vi har tipsen.
Till slut, ingen av oss kommer komma undan elprischockerna i Sverige. Eller? Finns det kanske en väg ut ur det hela för ett vanligt hus. Vår expert tittar närmare på hur lönsam solel är för alla.
Gunilla Welin chefredaktör
gunilla.welin@etc.se