Rapporten Plastic Paints the Environment visar att mycket mer mikroplast från färg läcker ut i havet än från mer kända utsläppskällor som däckdamm, pellets och textilier. "Vi behöver undvika plastfärger. Dessa innehåller bindningsmedel som innehåller små plastkulor", förklarar arkitekten och författaren Maria Block.
Om du besöker närmsta färghandel eller byggvaruhus kan det hända att du kommer ut med en plastfärg. Vad är problemet, tänker du? Jo, rapporten Plastic Paints the Environment visar att mycket mer mikroplast från färg läcker ut i havet än från mer kända utsläppskällor som däckdamm, pellets och textilier.
Rapporten är den första globala studien någonsin av färgrelaterade mikroplaster i världshavet, framtagen av EA (Environmental Action), ett schweizisktbaserat vetenskapligt forskningsföretag med världsberömda experter på plastföroreningsfotavtryck.
I sin rapport avslöjar EA att färg kan vara den största källan till mikroplastläckage i världshaven. EA uppskattar att färg orsakar utsläpp av 1,9 miljoner ton, eller 58 procent av mikroplasterna som läcker ut i haven varje år.
Mikroplaster har hittats i 60 procent av all fisk på planeten.
Så vad göra?
Maria Block, arkitekt och en av författarna till den kända boken Byggekologi: Kunskaper för ett hållbart byggande menar att vi behöver undvika plastfärger (även kallade latex- och akrylatfärger). Dessa innehåller bindningsmedel som innehåller små plastkulor.
– Det finns målningsfärger och ytbehandlingar som inte leder till mer mikroplast i naturen. Jag föreskriver alltid, när så är möjligt, växtbaserade färger utan fossil plast.
Målningsfärger som är att rekommendera kan vara vattenbaserade, men även oljebaserade, och kan innehålla naturliga pigment, bivax, mjölk (kasein), krita, kalk, lera och hartser. Däremot har naturfärger vanligtvis färre nyanser och är många gånger dyrare per liter. De kan dock vara dryga vid användning.
I Byggekologi skriver Maria Block om olika färgers för- och nackdelar. För den som vill måla med lasyr – där den behandlade ytan kan skönjas genom färglagren – finns visserligen produkter som innehåller plast.
– Använd hellre bivaxlasyrer, oljeemulsioner, kaseinfärg, krit- eller kalkbaserad färg, och silikatfärg. Men val av färgtyp beror bland annat på underlag och om det ska målas inom- eller utomhus. Det är faktiskt möjligt att koka slamfärg för utomhusbruk själv.
Linoljefärg finns utan miljöfarliga tillsatser.
– Grundstrykning ochmellanstrykning med linoljefärg brukar spädas med organiska lösningsmedel, men det finns linoljebaserade grundoch mellanstrykningsfärger helt utan sådana. Kvaliteten på målningsfärgen beror till stor del på linoljans kvalitet. Den finaste linoljan är renad från proteiner, gärna svensk, säger Maria Block.
Emulsionsfärg är oftast uppbyggd av olja emulgerad i vatten med tillsats av pigment/fyllmedel (10–50 procent) förklarar Maria Block.
– Som emulgeringsmedel används till exempel ägg till äggoljetempera eller kasein till kaseintempera.
– För sex år sedan målade vi vårt gamla brädgolv på kontoret med linoljefärg från Allbäcks. Det har tålt många steg, även med utomhusskor, vid det här laget.
Det finns inom arkitektur och design en trend som bottnar i miljömedvetenhet, som handlar om att hylla och omfamna träet som material. Man låter helt enkelt ofta husens väggar behålla sitt materials naturliga uttryck genom att låta dem vara omålade.
Denna estetik kan ses i alla former av hus men en av byggteknikerna och byggstilarna i det moderna byggandet som associeras med detta är korslimmat trä, eller KL-trä / CLT, vilket är en teknik där man bygger hus i massivt trä.
Men även om träet är omålat kan det behöva behandlas för att skyddas på olika sätt, till exempel för att bromsa gulning. Exempelvis har Färgbygge precis lanserat CLT Finish.
Lerfärg är, precis som det låter, tillverkad av lera. Innehållet kan bestå av enbart lera och naturliga jordpigment, och inga problematiska tillsatser behöver förekomma.
– Lerfärg fäster på alla sugande underlag inomhus och målas helst med pensel för att bli riktigt vacker, men kan även rollas.
Det finns även limfärger som är färskvara, helt utan plast eller konserveringsmedel. Limfärg kan bestå av 20 procent lim som bindemedel, vatten som lösningsmedel och upp till 80 procent krita som pigment.
– Det finns också linoljeförstärkt limfärg för att den ska vara möjlig att torka av.
Maria Block vill också lyfta fram möjligheten att använda såpa som ytskydd på trä. Det finns även såpor som används på sten och betong.
– Såpa för behandling av golv, ska inte förväxlas med tvättsåpa för rengöring. Såpa för behandling av golv kan bestå av vegetabiliska förtvålade och torkande oljor. Den förekommer både i flytande form och som pasta, förklarar hon.
För nya trägolv kan hårdvaxoljebehandling vara ett bra alternativ (finns även färdigbehandlade trägolv från fabrik).