Halm är på frammarsch som byggmaterial. Tills nyligen fanns det bara en fabrik i Europa som industripressar halm, idag finns det två. Under de kommande åren vill tillverkaren att det ska finnas ett 30-tal. Paul Lynch förklarar varför
Det högsta hus som hittills byggts av halmväggar f nns i Frankrike, berättar Paul Lynch från EcoCocon.
– Det är fem våningar högt. Så att ETC Bygg uppför ett tolvvåningshus i Malmö just nu är världsunikt. Vi är väldigt glada att kunna samarbeta med ett företag som vågar ta täten och visa att biobaserade material är ett självklart val.
Samarbetet med ETC Bygg initierades för flera år sedan när Kloka hem år 2016 uppmärksammade det första huset med industripressad halm från EcoCocon, i Sverige.
Paul Lynch och ETC Byggs grundare Jenny Johan Ehrenberg möttes kort därefter på en svensk byggmässa. Men för Paul Lynch väcktes intresset långt tidigare.
Redan för tjugo år sedan hade han deltagit i flera workshops, utbildningar och själv varit med om att bygga hus med väggar av halm i Finland, Danmark och andra länder. Men det var tidsödande att stapla halmbalar på varandra för att bygga upp tjocka väggar.
År 2014 kom han i kontakt med det litauiska företaget EcoCocon som arbetar med halm som isoleringsmaterial i en industrialiserad process.
– Vilken skillnad! När halmen pressas industriellt och du får färdiga väggelement går arbetet oerhört smidigt. Från att min byggfirma, som arbetade främst med renovering av äldre byggnader med enbart naturmaterial, till att EcoCocon frågade om jag ville bli samarbetspartner i Finland, gick det ganska fort. Ja, jag ville vara en del av att få ut detta och förändra hur vi bygger och renoverar.
Färdiga väggelement med industripressad halm, kanske låter abstrakt. Vad menas? Jo, i dag är principen densamma som när hus byggs i betong, att använda sig av utfackningsväggar, det vill säga färdiga väggelement som monteras i fack. Lite som att hänga upp gardiner. Kanske är det därför utfackningsväggar på engelska heter curtain walls.
Det finns en rad olika biobaserade material på frammarsch, som kan ersätta de klimatskadliga byggmaterialen. Paul Lynch har själv genom åren arbetat en hel del med både vass, lera och andra naturmaterial. Anledningarna till att han är så förtjust i halm är flera:
– Halm är en restprodukt från jordbruket. Du upptar inte jordbruksmark för att tillverka ditt isoleringsmaterial, du tar hand om restprodukten. Och istället för att den förgasas till utsläpp binder du in den som isolering och skapar en kolsänka. Dessutom ger du lantbrukaren en möjlighet att få avsättning för ytterligare en produkt. Det är klimaträtt, på alla sätt.
Dessutom är isolering av halm bra för hälsan, för den som bor i byggnaden.
– Halm har, liksom andra naturliga byggmaterial, som till exempel lera, samma egenskaper som trä, de reglerar luftfuktigheten och inomhusklimatet blir väldigt bra.
EcoCocon grundades 2008 i Litauen och har genom åren tilldelats en rad miljöutmärkelser.
– Fram till i dag har vi byggt över 53 000 kvadratmeter EcoCocon-väggar, bundit mer än 6 000 ton koldioxid och sparat åtminstone 9 000 ton till, genom ökad energieffektivitet över våra byggnaders livscykel, säger Paul Lynch.
Han är på besök i Sverige för att besöka ETC Byggs höghusbygge med väggar av trä och halm i Malmö, och ETC Byggentreprenads väggfabrik i Hultsfred, där halmen infogas i färdiga väggelement.
– I dag står biobaserade material bara för 1-2 procent av den isolering som byggbranschen använder. Det måste förändras av klimatskäl och EcoCocon är på väg att skala upp rejält. Förhoppningsvis från två till ett 30-tal fabriker i Europa de kommande åren.