När det är kallt ute och elpriserna rusar åt fel håll, så kan det vara klokt att se över sitt hus. Att se över slarviga fönster kan spara energi. Med en värmekamera kan du få indikation på var varmluften sipprar ut och kalluften smyger in. Johan Ehrenberg visar hur du mäter och vad du kan göra åt det hela.
1. Vinterkylan drar in runt fönstret. När jag tar bort fönsterbrädan med kofoten är det lätt att se varför. Det saknas isolering och det ligger tjocka träplank direkt från fönster till kanten av fönsterbrädan. Det där blir en köldbrygga, trä levererar kyla från utsidan och snål isolering gör att kall luft strömmar in.
2. När jag plockar ut gullfibern (detta hemska kliande material) ser man en annan sak. Isoleringen är alldeles svart. Det här betyder att vi har smutsig innerstadsluft och att isoleringen tvingats bli som ett filter. Tänk dig detta svarta nere i lungorna. Det finns flera skäl att isolera rätt. Inte bara för värmen.
3. För att undersöka om det verkligen är köldbryggor så tar jag fram en liten värmekamera som man kopplar direkt till sin mobil. Mycket smidigt och enkelt (finns på vanliga teknikaffärer). Den visarmörkt för kyla och gult för värme. Plus temperaturen i Celsius.
4. Kameran avslöjar att det är riktigt kallt runt fönstret. Det var inte bara en känsla av drag, det är ett rejält drag. Undertill kommer 13-gradig luft in i huset och upptill 17 till 19 grader. Inomhusvärmen ska vara 22 grader. Värmekameran avslöjar också de där extra dåliga hålen. Det är en dålig mur där ingen isolering stoppats in i hålorna. Faktiskt är det bara en plåtskiva som skydd längst ut.
5. Jag väljer att jobba med träfiber eftersom det blir rätt stora ytor att isolera. Träfiber är lätt att såga i olika dimensioner även om den är lite knepigare att stoppa in i små springor jämfört med linull.
6. Först lägger jag ut de reglar som den nya fönsterbrädan ska ligga mot. Reglerna går inte in till fönstret eller ut till brädan. De har minst 5 cm isolering innanför och utanför sig. Köldbryggan försvinner bättre då.
7. Sen är det bara att såga i rätt bredd och peta in träullen. Det är ingen idé att tokpressa in ullen. All isolering klarar att vara luftig och fungerar bättre i ursprunglig tjocklek istället för ihoppressad.
8. Under fönsterbrädet blir det bred isolering hela vägen med utsågade hål för reglarna.
9. Ja, sen lägger vi på det nya fönsterbrädet som är gjort av KL trä, spikar dit nya bräder runt fönstret och sen är det bara att måla.