Tips & Fakta.

2016-04-14 11:25
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Täckodling – den nya odlingstrenden

En av de heta och ekologiska odlingsmetoderna just nu är täckodlingen. Genom att baka in plantorna och täcka jorden hålls jorden fuktig och blir bördig. Dessutom bildas ett skydd mot ogräs.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Täckodlingen blir allt populärare som odlingsmetod. Och det är inte så konstigt, för fördelarna är flera. Genom att täcka jorden med restavfall – allt från klippt gräs till organiskt matavfall och ogräs – bildas ett naturligt kretslopp i trädgården. Täcket gör att fukten hålls i jorden samtidigt som maskarnas frenetiska ätande och bajsande gör jorden porös och bördig. Dessutom hålls ogräset borta. Bloggaren Sara Bäckmo, aktuell med trädgårdsboken Skillnadens trädgård, är en av de främsta förespråkarna av täckodlingen och använder metoden i hela sin trädgård.

– Maskarna drar ner materialet i jorden och omsätter det till finaste näring, samtidigt som jorden blir luftig och fin. Det är ett fenomenalt samspel som är urhäftigt att få vara med och skapa, skriver hon i ett blogginlägg.

Hon menar att täckodlingen är ett enkelt sätt att minska trädgårdsarbetet i och med att man inte behöver transportera restavfallet fram och tillbaka till komposten. Sara Bäckmo rekommenderar att rensa jordytan inför täckningen, lägga klippt gräs och annat grönt närmast jorden, och därefter fylla på med ”allt man har”. När du väl ska använda bädden så skyfflar du täcket åt sidan och gör en grop eller ränna att så alternativt odla i. Det går att använda täckodlingen året runt, men flera odlare föreslår att man krattar bort täcket en period under våren så att jorden ska få chans att torka efter vinterns kyla.

– Det är särskilt viktigt i ett kallare klimat, skriver Karin Jansson i tidskriften Odlaren.

Täckodling som metod fungerar på olika typer av jord i och med att mullhalten ökar. En ytterligare fördel är att temperaturen under täcket blir jämnare, då dagsvärmen bevaras till kallare nätter. Den enda begränsningen som kan uppstå med täckodlingen är egentligen att materialet att lägga på bäddarna tar slut. För att förhindra att det händer gäller det att vara påhittig. Varför inte hojta till när grannarna tar fram gräsklipparen, eller hämta halm från närmaste lantgård?