Hoppa till innehållet

Tips & Fakta

Täckodling – den nya odlingstrenden

Täckodlingen har blivit en allt populärare odlingsform. Bilden är från Gunnel Antoniussons blogg I vårt land (www.ivartland.com).
Täckodlingen har blivit en allt populärare odlingsform. Bilden är från Gunnel Antoniussons blogg I vårt land (www.ivartland.com). Bild: Bild: Gunnel Antoniusson

Kloka hem

En av de heta och ekologiska odlingsmetoderna just nu är täckodlingen. Genom att baka in plantorna och täcka jorden hålls jorden fuktig och blir bördig. Dessutom bildas ett skydd mot ogräs.

Täckodlingen blir allt populärare som odlingsmetod. Och det är inte så konstigt, för fördelarna är flera. Genom att täcka jorden med restavfall – allt från klippt gräs till organiskt matavfall och ogräs – bildas ett naturligt kretslopp i trädgården. Täcket gör att fukten hålls i jorden samtidigt som maskarnas frenetiska ätande och bajsande gör jorden porös och bördig. Dessutom hålls ogräset borta. Bloggaren Sara Bäckmo, aktuell med trädgårdsboken Skillnadens trädgård, är en av de främsta förespråkarna av täckodlingen och använder metoden i hela sin trädgård.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser