Tips & Fakta.

2016-05-25 09:35
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Solvärme eller solel?

Blir det "kaka på kaka" att installera både solel och solvärme? Mads ställer läsarfrågan till Johan Ehrenberg, Kloka hems energiexpert. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Fråga:

Hej! Vi är en familj som har köpt en gammal gård på Bjärehalvön som vi renoverar från källare till skorsten, det involverar också ett nytt värmesystem. Vi har bestämt oss för vedeldning i en ny modern vedpanna och vattenburen värmesystem med en stor ACK-kapacitet (2.5-3 kubikmeter), där finns en del skog på tomten och det känns vettigt att hålla liv i skorstenen på ett gammalt hus. På sommaren vill vi gärna ha solvärme till varmt vatten eller solel, eller båda. Vad är vettigast att installera i dag? En av mina kompisar säger att om man i dag bara installerar solel och solvärme, så kan det inte betala sig längre. Är det en fördel att installera båda eller blir det för mycket ”kaka på kaka”? Mvh, Mads

Svar:

Hej! Solvärme har blivit dyrare än solel de senare åren så de flesta väljer system med acktankar och varmvattenberedare som också kan gå direkt på el. Sommartid går det åt lite el för att värma, det brukar räcka med några paneler och eftersom de jobbar vidare i upp till fyrtio år så är det en väldigt god ekonomi i det valet.

Om man däremot ska värma mycket vatten, det vill säga en stor acktank så kan fortfarande solfångare för varmvatten konkurrera, men de har ju nackdelen att de bara kan göra varmt vatten. Solceller kan man använda till annat än vattnet när det blivit varmt nog. Solel kan ju driva det mesta i huset sommartid.

De som har ”kaka på kaka” har ofta ett gammalt solfångarsystem som fortfarande fungerar bra. Solcellerna är då nyare och används för att minska elköpen generellt.

Det finns faktiskt ett tredje alternativ för er. Flera producenter försöker få fram ett slags ångmaskiner som ska kunna göra el av värmen från vedpannor, innan den skickas in i acktanken. Lyckas de har ni gratis el även vintertid.

Men produkterna är inte färdiga. Meningen är att de ska kunna installeras i befintliga anläggningar, det vill säga det finns ingen anledning att avvakta idag med väntan på att de lyckas. /Johan

PS. Vi har precis installerat en anläggning som förenar solceller och solfångare i ETC Solpark. Läs mer om anläggningen här och kom till Solfesten den 4 juni om du vill titta närmare på den.