Tips & Fakta.

2016-02-22 16:53
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Solel i städer

Fråga: Solel är ju något som alla politiker och företagsledare talar om i högtidstalen idag. Men när jag tittar mig runt om i Sverige så är det sällan man ser det i praktiken. Det är mest på landsbygd man kan se de fina svarta eller blå plattorna på taken. Stämmer den iakttagelsen. Och varför är det isåfall så? Har inte bostadsrätter förstått poängen? /Erik Axelberg
 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Svar: Solceller passar alldeles utmärkt i staden och stora hus kan få ut väldigt mycket el på ytor som inte används annat än som tak. Jag har sällan sett ett tak som inte klarar solceller, ofta får man plats på minst 20 kW och det brukar räcka till en bostadsrättsförenings gemensamma el åtminstone.

Men visst har du rätt i att det är villaägare och ännu mer småhusägare på landet som först förstått detta med solel. Idag är de flesta beställningar från bönder med rejäla ladugårdsbyggnader.
Segheten i städerna tror jag har en enkel förklaring. Okunskap hos styrelserna och osäkerhet hos de boende. En bostadsrättsförening fungerar ju ofta så att om någon är tveksam är det enklare att inte göra något alls, än att börja diskutera frågan på allvar.

Det finns en del rykten som ställer till det. Många tror att regeringens förslag om skatt på stora anläggningar gäller bostadsrätter. Så är det inte. Inget bostadshus kan få plats med 255 kW så ingen är i närheten av den gränsen.

Många har också helt fel uppfattning om ekonomin. Man tror att man sparar bara elpriset, alltså runt 30 öre per kWh, men det man sparar när man använder sin egen solel är elpriset, energiskatten, momsen och dessutom elöverföringskostnaden från elnätsbolaget. En förening har också rätt till elcertifikat. Så summan är hela 120 öre per kWh som man sparar genom att göra egen solel och det gör att solceller betalar sig på under tio år och sen håller åtminstone 20 år till. Det är svårt att göra en bättre investering för ett bostadshus som ju ska stå i flera generationer till.

Visst finns det kulturhus inne i städerna där man ska undvika solceller. Men de flesta hus byggda efter 1950 är som gjorda för solel.

Om man bor i en riktigt stor förening kan man dela på elen så att den skickas inte bara till husets konsumtion (Trapphus, hissar, tvättstuga…) utan direkt till de lägenheter som vill vara med och äga solcellerna. Alla måste inte vara med, men de som vill kan det. Då kommer solcellerna på taket mycket sällan exportera ut på nätet, man använder det allra mesta själv. 

Själv tror jag det kommer bli lag på förbud av nya hus utan solceller snart. Och städerna kommer göra en tredjedel av elen från husens tak. Bra för alla.