Helt nytt funkiskök på söder i Stockholm som Gamla Stan Kulturbygg har byggt. Redahyllorna hittade kunden på loppis.
Idag är det här köket ett vackert kök från 1920-talet men så har det inte alltid varit. Gamla el- och rördragningar hade förstört golvet som låg gömt bakom en plastmatta. Panelen var dolt bakom masonitskivor. Båda togs fram igen. Man hittade också dörren till skafferiet undanslängt i huset. Den putsades upp och blev en ny dörr till skafferiet. Slutligen målades alla väggar och skåp med linoljefärg.
I det här funkisköket fanns luckor av spånskivor från 1970-talet. De togs bort och Gamla Stan Kulturbygg tillverkade nya luckor och målade stommarna. Ny diskbänk lades in och bänkskivorna slipades upp. Ny spiskåpa av masonit byggdes efter förlaga från grannens lägenhet.
Tre snabba frågor till Peter von Gegerfelt
Peter von Gegerfelt startade Gamla Stan Kulturbygg AB för tolv år sedan och har sedan dess renoverat många kök alltifrån herrgårdar, hus till lägenheter. Han har gedigen kunskap om byggnadsvård och tackar nej till folk som vill göra ingrepp i kulturhistoriska hus, använda tryckimpregnerat trä eller måla med platsfärg. Vad är hans tankar kring att renovera kök?
Vilken ände ska jag börja i när jag vill renovera mitt kök?
– Börja med att se över kökets kvalitet innan du går vidare till att renovera. Släng inte ut köket för att det ser slitet ut. Oftast är det bara ytskiktet som gör att köket ser tråkigt ut. Har du en lägenhet från sekelskiftet fram till 1950-talets funkis tycker jag att du ska beställa ett kök från ett snickeri för att bevara husets själ.
Minimal köksrenovering – hur kan det se ut?
– Slipa och måla luckor och stommar. Färg gör underverk. Målar du med linoljefärg får du dessutom ett fint djup och miljövänlig färg. Sitter luckor snett går de att justera med gångjärnsknäckare eller skruvmejsel.
Gamla trälådor kan gå trögt för att de används tusentals gånger. Men de går lätt att fixa till. Ta ut lådan räta upp den limma och spika, sedan drar du ett stearinljus mot trät där lådan ligger an mot stommen så får du ett mycket bättre glid. Det är som att valla skidor. Återanvänd gärna också beslagen, de kan se bättre ut när du har målat köket. Kakla om eller rengör fogarna om det behövs.
Spara den gamla diskbänken som oftast är tillverkad av tjockare och bättre kvalitet än de nya. Slipa bänkskivorna och behandla dem med linolja eller måla med linoljefärg.
Vilka kök ska man inte slita ut?
– Spara gärna kök från sekelskiftet och fram till 1950. Om köket dessutom är byggt av massivt trä är det värt att spara allt och renovera ytskikten. Ibland går det inte att renovera eller laga, som när köket är av spånskivor och MDF. Då kan det finnas en anledning att välja ett nytt miljövänligt kök som håller längre. Du kan beställa ett kök från ett snickeri som tillverkar kök så får du ett måttanpassat kök i massivt trä. Då blir ditt kök hållbart och går att renovera många, många gånger. Följer du husets arkitektur så blir kökets stil dessutom tidlöst. Det är också hållbart för framtiden.
Text NINA GERGI