Tips & Fakta.

2020-06-25 06:10
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Slå gräset med lie

Har du alltid undrat hur man slår gräs med lie? Det är ett hantverk. För att bli duktig på att slå och hålla lien vass krävs träning, träning och åter träning. Kloka hem tog sig an uppgiften genom att gå en kurs hos slåttergubben Jan Wester. Här är en snabbintroduktion i hur du gör. Får du till det kan du ge din gräsklippare semester i år. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

I många gamla journalfilmer visas gamla gummor som liar stor ängar. Det ser så lätt och coolt ut och det har alltid retat mig att jag inte har lärt mig använda lien. Gräset bara lägger sig ner och lien fastnar.

Att slå med lie har många fördelar och det har fått ett rejält uppsving med nya odlare som vill hålla fritt framför sina torp och gårdar. Det slagna gräset kan man använda till täckodlingar. I Sverige har vi använt den hårda och lite tjockare sliplien – som man måste grundslipa på slipsten efter att man brynt den ute i fält. Det kräver en stor och tung roterande slipsten som var vanligt på gårdarna förr. För att lyckas få eggen vass krävs en hel del träning.

Utrustning för att skärpa eggen med knackningsjigg. Gunilla Welin
Utrustning för att skärpa eggen med knackningsjigg.

Vi fick lära oss Knacklie av Slåttergubben på Östgötaslätten. Knacklie är en annan typ av lie som man använder ute i Europa och Asien. Den är tunnare med mjukare stål som blir en hårdare egg när den knackas tunn.

Förut gjorde man detta genom att knacka på fri hand, men lättare är att skärpa bladeggen med en knackningsjigg. Då knackar man med en hammare och ett specialutformat städ. Ute på ängen har man med sig ett litet ovalformat bryne som man snabbt skärper lien med.

Ett lieorv är ett skaft med handtag som liebladet är fastgjort på. Förut var det vanligt att man hade olika orv och blad för olika typer av slåtter: till exempel hacksslåtter, ljungslåtter, ängsslåtter och åkerslåtter. Idag är dock ängsslåtter det vanliga Gunilla Welin
Ett lieorv är ett skaft med handtag som liebladet är fastgjort på. Förut var det vanligt att man hade olika orv och blad för olika typer av slåtter: till exempel hacksslåtter, ljungslåtter, ängsslåtter och åkerslåtter. Idag är dock ängsslåtter det vanliga

Ett långt träskaft, orvet, kan se olika ut och utformas efter användningsområde. Lyx är att få en specialutprovad till din längd och instruktioner om hur du ska använda den. Till skillnad från en standard i stål från varuhuset.

Hur gör man då?
Liebladet trycks ner mot jorden och sveps i en rörelse som skär av gräset. Det behövs lite träning för att få det att fungera och vinkeln är viktig. När man har använt lien i ett par timmar kan man bli vän med den. Men det kräver träning, som med allt i livet. Och får du till det riktigt bra så kan gräsklipparen och trimmern få lite semester i år.