Hoppa till innehållet

Tips & Fakta

Sätt färg på fasaden

Kloka hem.

När den ljuva sommartid nu nalkas innebär det för många också att huset ska målas. Fasadfärg som skydd och försköning har använts i hundratals år. Långt innan petroleumfärgerna sett dagens ljus. Men vilka färger ska vi använda 2016? Åsikterna går isär. Träfasader som möglar och färger med gift skapar rubriker och väcker debatt. Kloka Hem lotsar dig genom åsiktslägren till en målning som värnar miljö och material.

Färg är laddat. När den populära bloggerskan Underbara Clara, känd för sin miljömedvetna livsstil, målade sitt hus med akrylatfärg uteblev inte reaktionerna. Upprörda läsare uttryckte sin besvikelse över att hon använt en plastfärg. Och efter riksdagsvalet jagades miljöminister Åsa Romson av ett hetsigt mediadrev på grund av att hon målat sin båt med giftig färg.
Men vilken färg ska man då välja för en miljövänlig, mögelfri och fin fasad. Enligt Folksams senaste färgtest är det mycket få färger som håller måttet. Klimatförändringen leder till ökade problem med påväxt. Kanske behövs ett nytt förhållningsätt där bra virke, rätt utförd målning och regelbunden fasadtvätt är lika viktiga som färgen.
Färger uppkallas vanligen efter sitt bindemedel, till exempel linolja, latex eller kalk. De bästa färgerna är fria från lösningsmedel, bekämpningsmedel eller andra skadliga tillsatser och baseras inte på fossil olja. De är fuktgenomsläppliga och skadar inte träet. Här är de traditionella färgerna på flera sätt överlägsna de petroleumbaserade.
Färgens prestanda kommer inte bara an på färgtypen utan också på fabrikatet. Att ta del av testresultat, och andras erfarenheter kan därför vara värdefullt inför färgbeslutet. Kräv också klara besked om färgens egenskaper och innehåll av tillverkaren. Till exempel innehåller färg ofta en mindre tillsats  bekämpningsmedel utan att det innehållsdeklareras på burken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00