Färg är laddat. När den populära bloggerskan Underbara Clara, känd för sin miljömedvetna livsstil, målade sitt hus med akrylatfärg uteblev inte reaktionerna. Upprörda läsare uttryckte sin besvikelse över att hon använt en plastfärg. Och efter riksdagsvalet jagades miljöminister Åsa Romson av ett hetsigt mediadrev på grund av att hon målat sin båt med giftig färg.
Men vilken färg ska man då välja för en miljövänlig, mögelfri och fin fasad. Enligt Folksams senaste färgtest är det mycket få färger som håller måttet. Klimatförändringen leder till ökade problem med påväxt. Kanske behövs ett nytt förhållningsätt där bra virke, rätt utförd målning och regelbunden fasadtvätt är lika viktiga som färgen.
Färger uppkallas vanligen efter sitt bindemedel, till exempel linolja, latex eller kalk. De bästa färgerna är fria från lösningsmedel, bekämpningsmedel eller andra skadliga tillsatser och baseras inte på fossil olja. De är fuktgenomsläppliga och skadar inte träet. Här är de traditionella färgerna på flera sätt överlägsna de petroleumbaserade.
Färgens prestanda kommer inte bara an på färgtypen utan också på fabrikatet. Att ta del av testresultat, och andras erfarenheter kan därför vara värdefullt inför färgbeslutet. Kräv också klara besked om färgens egenskaper och innehåll av tillverkaren. Till exempel innehåller färg ofta en mindre tillsats bekämpningsmedel utan att det innehållsdeklareras på burken.
Måste man måla sitt hus?
Nej, faktiskt inte. Ett bevis på det är de gamla omålade trähusen som stått sig i hundratals år. Då var det ett sätt för allmogen att spara pengar. Nu förekommer trärena fasader ibland som ekohusestetik.
De flesta väljer ändå färg på sitt hus. Olika kulörer ger liv åt vår bebyggelse och är bärare av estetik, tradition och tillhörighet. Kanske är den röda stugan vår allra starkaste nationalsymbol. I Tyskland säljs kulören under beteckningen sverigeröd.
Slamfärg - kulturhistora på burk
Så beskriver Falu Rödfärg sin färg med järnockra, även kallar rödmylla, från Falu koppargruva. Här har fabrikat, kulör och färgtyp nästan blivit synonymt. Men det finns fler tillverkare och andra kulörer, som till exempel ockragul, svart och grönt.
Förutom pigment innehåller färgen mjöl, vatten och en skvätt linolja. Slamfärg används på ohyvlade träfasader eller snickerier. Den ger en matt yta som kan färga av sig något. Färgen är lättmålad och gammal färg inte behöver skrapas bort. Det räcker med att borsta fasaden.
Hur miljövänlig är vår nationalfärg?
Vatten, linolja och mjöl är rena naturprodukter som du kan stoppa i munnen och färgen betraktas som snäll mot hälsa och miljö men färdiga slamfärger innehåller ofta en liten mängd bekämpningsmedel. Vill du slippa det får du koka färgen själv eller blanda färdigt rödfärgspulver med vatten och Iinolja.
Falu Rödfärg innehåller spår av bly, koppar och zink men i så liten mängd att det brukar anses oproblematiskt. Det finns fabrikat utan bly där rött pigment kan tillverkas av rost bland annat.
Använd munskydd när du borstar bort gammal färg, på grund av eventuellt blyinnehåll och för att färgen innehåller kvarts, ett mineral som inte bra att inandas
Linoljefärgen – älskad och hatad
Många älskar linoljefärgen men för andra är den ett svärord. Förespråkarna kan inte nog prisa dess egenskaper medan kritikerna menar att den är blaskig, svårmålad och kritar efter kort tid.
Att linolja av hög kvalitet är träskyddande håller ändå de flesta med om. Linoljans små molekyler gör att den effektivt tränger in i träfibrerna och eftersom färgen släpper igenom fukt kan den inte skada underlaget. Appliceringen ska göras med flera tunna strykningar och färgen är därför relativt arbetsintensiv.
Om färgen flagar kan det bero på att man målat med för tjocka lager. Välj en färg med hög linoljekvalitet. Linolja ska vara ordentligt renad från ämnen som fördröjer torkningen och drar till sig vatten. Färgen ska ha så hög torrhalt som möjligt, helst över 95%. Då behöver du inte släpa hem onödig vätska.
Välj lösningsmedelsfritt!
Även om balsamterpentin doftar friskt och nostalgiskt är det bättre att välja en lösningsmedelsfri linoljefärg.
Balsamterpentin utvinns främst av tallkåda. Den anses mildare än lacknafta och bidrar inte lika mycket till bildningen av marknära ozon. Men terpentin är ändå hälsovådligt för fettrika organ som hjärnan och skadligt för vattenlevande organismer. Rester måste tas om hand som miljöfarligt avfall. Till penseltvätt använder du vanlig såpa.
Linoljefärg är mest känd som träfärg men fäster bra på de flesta underlag och har traditionellt använts även på plåttak. Linoljefärg kan målas på slamfärg och alkydfärg. På tidigare akrylatmålade ytor måste lös färg skarpas bort ordentligt.
Alkydoljefärg
Bindemedlet alkyd är en konstharts. I övrigt består färgen av mineralolja eller kemiskt modifierade vegetabiliska oljor, t ex tallolja, sojaolja eller linolja.
Alkydoljefärg tränger inte in i träets porer på samma sätt som de betydligt mindre linoljemolekylerna gör. Alkydoljefärg av hög kvalitet har fin glans och väderbeständighet men kan med tiden bli spröd och flaga från underlaget. Vid ommålning ska gammal alkydfärg skrapas loss från virket
Färgen har tidigare innehållit stora mängder lösningsmedel. Numera finns den vattenlöslig men innehåller många andra miljöstörande tillsatser.
Akrylatfärg(plast/latexfärg)
Plastfärg på trä har inte direkt varit någon framgångssaga men trots problem med ruttnande träpanel, under 70-och 80-talet, är det idag den mest använda träfärgen. Kanske på grund av den är lättmålad.
Färgen baseras på plast som görs av fossil olja – en ändlig resurs med många miljömässiga nackdelar. Det tillsammans med tillsatsämnen som biocider, skumdämpare och konsistensgivare gör det svårt att betrakta färgen som miljövänlig.
När plastfärgen torkar klibbar många små plastkulor ihop och bildar en sammanhängande film. Det täta plastskiktet tillåter inte fuktvandring vilket lett till problem med röta. Träskadorna har minskat till följd av att träet numera oljas innan målning. Plastytan har många, små porer som drar åt sig smuts vilket kan gynna påväxt på fasaden. Plastfärg kan inte målas över med annan färg utan måst först avlägsnas.
Klimatförändringarna tuffa för framtidens fasader
Sommaren år 2000 upptäckte husägare i Mellansverige att deras nymålade faluröda fasader möglade. Färgreceptet hade inte ändrats men året var ovanligt blött. På en mycket regnig vår följde en varm och blöt sommar. Inga idealiska målningsförhållanden. Träet var fuktigt och färgen kunde inte torka ut. Till slut började den mögla. De tester som Folksam gjort visar att de flesta färger har problem att hålla svartmöglet borta. Endast ett fåtal fabrikat får godkänt.
Klimatförändringarna beräknas tillta och vi måste bli än noggrannare med att bara måla på torrt trä i rätt tid innan sensommarluften dryper av fukt. Regelbunden tvätt ingår också i nutida fasadunderhåll.
För tvätt fungerar såpa och diskmedel lika bra som miljöskadliga medel har Folksams tester visat. Men glöm inte att fasaden måste torka ordentligt om du ska måla den sen. Slutligen, till tröst för trötta villaägare; huset faller inte ihop av svartmögelprickarna utan de är troligen mest missprydande.
Mineralisk träfärg – en outsider med lång hållbarhet
Mineralisk målning förknippas med stenhus men det finns numera också silikatfärg för trä.
Silikat/vattenglas tillverkas genom att sand smälts med natriumkarbonat. Färgen blir UV-beständig och mycket hållbar. I Tyskland och Schweiz finns intakta väggmålningar från 1800-talet på gamla stenhus. Träsilikatfärgen är betydligt yngre. Den äldsta trämålningen är idag 19 år och håller fortfarande, enligt tillverkaren Keim.
Något som kanske kan ge hopp för framtidens klimatutsatta fasader är färgens antiseptiska egenskaper som motverkar mögel och algpåväxt
Silikatfärgen är en naturlig produkt utan skadliga kemikalier. En liten mängd akrylat eller annan dispersion kan ingå i vissa silikatfärger. En miljömässig nackdel med träsilikatfärgen är att träet först grundas med en olja innehållande lacknafta. På Keim anser man att det ska det ställas mot färgens långa livslängd. Som så ofta när det gäller färg finns olika synsätt. l