När Vetenskapsakademin i sin senaste utredning tittade på solel kom de fram till att vi bara på våra lämpliga tak kan producera hela 50 TWh per år. Alltså mer än hela kärnkraften. För en husägare är det här enorma möjligheter. När man gör sin egen el sparar man 120 öre per kWh i snitt idag.
Solel innebär att man sänker kostnaderna för köpt el men också för överförd el, eftersom solelen produceras inom den egna fastigheten.
Alla kan alltså göra sin egen el om man har ett hus.
Men är ditt hus ett bra hus för solceller? Det är här solkartorna blir viktiga.
Om man går in på nätet och besöker kommunernas sajter kan man få besked. Just nu ligger Göteborg, Uppsala, Stockholm, Örebro, Kumla, Eskilstuna, Umeå, Botkyrka, Norrköping, Linköping och Lund ute med egna kartor.
Jag provar själv att gå in på Stockholm.
Det är väldigt enkelt.
Kartan är zoombar och man kan lätt leta sig fram till de hus man vill titta närmare på.
Jag provar med slottet mitt i stan. Det huset där kungen redan provat en anläggning och där man nu vill täcka större delar av taket.
Och slottet är verkligen ett bra exempel på ett lämpligt tak. En stor del av ytan har en fin solinstrålning, faktiskt över vad som är skattefritt. Skulle kungen fylla hela taket blev det omkring 700 000 kWh producerade av solen. Men om vi nöjer oss med de skattefria 255 kW så kommer kungen få ut omkring 260 000 kWh på delar av slottets tak.
Riksdagen då?
Ja, fyller vi plenisalens tak så berättar Stockholms solkarta att riksdagsledamöterna får ut 616 000 kWh ren solel. Nu vet jag ärligt talat inte om riksdagen betalar skatt som alla andra, men om det är så är det hur som helst inget problem att placera 255 skattefria kW och få ut 260 000 kWh på riksdagens eget tak.
Men låt oss titta lite närmare på oss vanliga dödliga. Hur ser det ut på en vanlig bostadsrätt?
Jag väljer ut ett hus i innerstaden, Luntmakargatan, där jag bodde som ung. På det lilla taket i öst-västlig riktning får det enligt Stockholms solkarta plats 142 kvadratmeter solceller, vilket ska ge över 21 000 kWh per år. Med tanke på de fem våningarnas konsumtion betyder det att ungefär hälften av all el i huset kan komma från det egna taket.
Alla har inte lika bra förutsättningar.
Där jag bor nu, i en liten fastighet på Söder, skuggar grannens skorsten en del. Enligt Stockholms solkarta får jag ändå in 28 kvadratmeter som kan ge 3 200 kWh. Husets gemensamma el för tvättstuga och trappuppgång är därmed egenproducerad.
Och det är den.
För just på det huset har jag nämligen monterat 3 000 W solceller som ger precis det solkartan säger.
Så visst fungerar den som guidning.
Prova själv!
svensksolenergi.se