Där sitter den, den lilla djävulen, på din högra axel, och viskar att det blir enklare, smidigare, billigare. Att köpa nytt, färdigproducerat, färdigblandat. Och är det inte djävulen på din axel är det snickaren som talar sig varm för det effektiva, lättarbetade materialet från den stora byggvaruhuskedjan. Eller så är det någon annan som byggt, renoverat, upprustat i tjugo års tid, som varit med förr och övertalar dig att välja den väg som de flesta andra väljer.
Katarina Johansson vänder sig mot allt detta i sin bok Rumsrent. Mot att byggmaterialbranschens kortsiktiga tänkande styr våra materialval i de utrymmen där vi tillbringar 90 procent av våra liv: hem, arbetsplatser, skolor, sommarstugor. Inomhus, helt enkelt.
– Många av dessa produkter innehåller ämnen som vi inte har en aning om hur de påverkar vår hälsa eller inomhusmiljö. Jag tror att mycket av det kommer att visa sig vara hälsofarligt i framtiden, säger hon.
Som exempel nämner hon polyvinylklorid, PVC, som fick sitt kommersiella genombrott på 1930-talet och används i bland annat byggmaterial, textilier, leksaker och sjukvårdsprodukter. Men det är först på senare tid man upptäckt att de mjukgörande medel – ftalater – som tillsätts i PVC ökar risken för astma och allergiska besvär. Dessutom kan saltsyra och andra farliga ämnen bildas när PVC brinner.
– Det jag vill med min bok är att uppmana till eftertänksam het i förväg. Många av de ämnen som vi hittar i byggmaterialen kan om tjugo år visa sig vara lika hälsofarliga som asbest. Varför inte försöka redan idag använda sig av metoder och material som vi vet inte påverkar människa och natur negativt?
För dem som inbillar sig att gammeldags, hållbart och miljövänligt också innebär merarbete, expertkunskap och utarmad plånbok har Katarina Johansson lugnande besked.
– Limfärg och lera är två exempel på produkter som kan vara både miljövänligare och billigare. Ibland handlar vinsten om att du blandar till den mängd klister eller målarfärg du behöver och slipper ta dig till miljöstationen för att göra dig av med miljöfarliga rester, säger hon.
Ännu en vinst uppstår vid rivningsdags, när det mesta som är tillverkat enligt ekologiska principer plötsligt också blir återanvändbart. I dag går stora summor pengar åt att sanera och hantera farliga avfall i samband med rivningar. Det var i samband med en renovering av familjens torp som det slog Katarina Johansson att hon inte visste särskilt mycket om de material som experterna föreslog eller tog för givna. Vilket ledde till arbetet med Rumsrent.
– Hantverkarna föreslog de lösningar de var vana vid, så det är inte dem jag vänder mig mot i första hand. Det är hela branschen. Rumsrent är ett bidrag till ökad konsumentmakt, men boken skulle inte behöva finnas om politikerna stärkte lagstiftningen och producenterna såg till att det fanns bra produkter att välja mellan.
Katarina Johansson poängterar flera gånger att hon inte vill spä på renoveringshetsen, att hon inte uppmanar till renovering för renoveringens skull.
– Om du nu inte har gamla vinylgolv. Dem anser jag att du bör byta ut direkt. Annars kan du sitta still i båten. Men om du ändå ska bygga om, lägg gärna lite energi på att göra rätt från början.
Adolfo Diaz
Nyfiken på boken?
Just nu får du Rumsrent utan kostnad om du tecknar en prenumeration på Kloka hem. Du får 4 nummer och Rumsrent för 275 kronor + porto 20 kronor (ordinarie pris 497 kronor) Mejla din beställning till kundtjanst@etc.se, märk mejlet med Kloka hem + rumsrent. Obs: erbjudandet gäller endast så långt lagret räcker och endast i Sverige