Tips & Fakta.

2021-07-01 08:10
Byggnadsvårdaren Robert Danielsson driver Facebook-gruppen "Jag räddade ett ödehus". Gruppen har nästan 29 000 medlemmar och intresset för ödehus bara fortsätter öka.
Byggnadsvårdaren Robert Danielsson driver Facebook-gruppen "Jag räddade ett ödehus". Gruppen har nästan 29 000 medlemmar och intresset för ödehus bara fortsätter öka.
Puffetikett
Kloka hem

Robert Danielsson: ”Äldre hus förtjänar en andra chans”

Alla som är intresserade av ödehus har också stött på namnet Robert Danielsson. Han är expert och vet allt om ödehus, han står också bakom den snabbt växande Facebook-gruppen "Jag räddade ett ödehus". Vi har ställt tre snabba frågor till honom. Vilka kan egentligen rädda ett ödehus? Och vilka ska inte göra det? 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Hej Robert, varför ska man renovera ödehus?
– Äldre hus förtjänar en andra chans. De har kvaliteter som gör att de fortfarande kan räddas och kan jämföras med högkvalitativa antika möbler. Om de har överlevt i mer än tvåhundra år så kan de överleva i tvåhundra år till.

Vad krävs det för att renovera ett ödehus?
– Om du kan tänka dig en elitkarriär inom idrott så kan du också renovera ett ödehus. Du måste vara dedikerad i många år och avstå nästan allt i livet. Du måste också vara målmedveten, kunna ta motgångar och inte alltid lyssna på folk som säger ”det här går inte” med en klapp på axeln. Och var alltid påläst!

Vilka skulle du avråda att ge sig in i ödehusprojekt?
– Jag skulle avråda personer som behöver ta hjälp för hela renoveringen. Du måste kunna göra en del arbete själv, såsom att söka bygglov och veta hur man gjuter en grund mitt i vintern och mer därtill.

Text: NINAWA GERGI
Foto: THERESIA SANDAHL