Tips & Fakta.

2015-09-04 15:16
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Pärlspont panelskivor och emissioner

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Fråga:

Hej, Jag heter Bo Engdahl och bor i Enköping. Jag har köpt och satt upp pärlspont panelskivor av MDF i trapphuset i villan. Först luktade det ganska starkt men lukten har avtagit allteftersom. Däremot har både jag och framför allt min sambon drabbats av nästäppa och lite huvudvärk. Har läst att limmet som används vid tillverkningen avger emissioner och att man ska sörja för god ventilation ett tag efter montering. Har satt upp ca 15 kvm. Min fråga är om ”läckaget” kommer att avta eller om jag bör riva ut dom. Jag själv jobbar en del med lack och rutlim som innehåller isocyanater. Men det märks inte av när man inte jobbar med det. Tacksam för svar. 

Mvh Bosse

 

Svar:

Hej Bo. Vissa människor är mer känsliga än andra för formaldehyd emissioner.

I vissa limmade skivor är limmet sämre härdat än i andra och dessa kan då avge mera formaldehyd från limmet än andra skivor.

Visst är det så att läckaget kommer att avta med tiden, men om din sambo mår dåligt av emissionerna så kanske det vore bäst att ta bort skivorna.

 

En huvudregel är att undvika produkter och limmer som luktar starkt när de är på plats. Men det är stor skillnad på olika limmer. Isocyanatlim är giftigt när man arbetar med det men brukar härda bra och avger då inga emissioner, formaldehydlimmer avger emissioner under lång tid och vissa människor är känsliga för dessa, även i små mängder. Om man är känslig och utsätts för emissionerna kan man också utveckla överkänslighet och i framtiden få problem även vid mycket små emissioner. 

 

Har du egna frågor, skriv till klokahem@etc.se.
Skriv Fråga Varis i ämnes­raden.