”Det var som om jag hade gått och väntat på det ända sedan min biolog-utbildning. Bakterier kan användas i vår vardag. Det klickade till! Varför har jag inte hört det förut?”, undrar Malin Sairio, en av författarna till nyutgivna Stora boken om Bokashi.
För bara femton år sedan överöstes vi med reklam om städprodukter. Skrikande blåa, chockrosa och neongula flaskor lovade oss ett effektivt sätt att utrota de onda bakterier i våra hem.
– Bakterier såg vi som något mestadels ont och okontrollerbart. Men jag upplevde att synen på bakterier sakta förändrades. Kunskapen ökade och vi började att se möjligheterna att använda dem i hemmet, säger Malin. Det var ungefär då som Malin hörde talas om Bokashi-metoden.
– Det var spännande när jag förstod att bakterier inte bara konkurrerar med varandra. I rätt kombination kan de fördelaktiga bakterierna samarbeta och skapa syror som gör att PH-värdet sjunker och dödar de skadliga bakterierna. Samtidigt skapas hälsosamma bioaktiva ämnen som är otroligt bra för jorden, berättar Malin som först var lite tveksam till Bokashi.
– När jag första gången grävde ner matavfallet i jorden var jag fundersam och frågade mig, som många andra gör, ”kan det verkligen fungera?”. Efter bara tre veckor grävde jag i samma jord och då var matavfallet puts väck borta, det var som magi. Inga matrester kvar alls. Bara livslevande härlig myllrande jord. Då förstod jag vilken möjlighet till att skapa ett eget kretslopp Bokashi ger, säger Malin som fastnade för det.
Malin beskriver det som att bli galen i matavfall och något man längtar efter. Plötsligt tycker man inte det är något besvärligt alls. Tvärtom!
– Är jag hemma hos vänner på middag och det blir matrester så händer det att jag snällt frågar om jag får ta med det hem. I början tyckte de nog att det var en väldigt märklig fråga, men nuförtiden förstår alla vad jag håller på med, skrattar Malin när hon tänker tillbaka.
För Malin var det just kretsloppet, och inte det faktum att hon kunde få jord till sina odlingar, som gjorde att hon började med Bokashi. – Det blev en aha-upplevelse för mig. Det som hämtas från någonstans ska tillbaka dit igen. Det är så självklart, säger hon.
Lika självklart har det varit att arbeta med hållbarhetsfrågor för Malin. Som liten ville hon rädda djur i fara och arbeta med miljöfrågor. Hon utbildade sig till biolog och träffade medförfattaren Emma Stille på Universeum. Den tredje författaren Jenny Harlen träffade Malin när hon efter några år flyttade tillbaka med familjen till Åmål och jobbade med hållbarhetsprojekt på Dalsland Miljökontor. Jenny hade några år tidigare startat Bokashi.se med visionen att hela Sverige skulle sluta slänga mat.
– När våra vägar korsades 2017 var Jenny helt slut tio år efter starten av Bokashi.se. Hon hade tankar på att göra något annat i sitt liv. Jag i min tur var trött på mitt jobb och längtade efter att göra något mer kreativt och konkret. Så vi slog oss ihop, berättar Malin.
Malin anställdes av Jenny och tog över driften av verksamheten medan Jenny själv åkte till Myanmar, ett av de fattigaste och mest klimatutsatta länderna i världen, för att starta Bokashi-projekt och bygga jord. Något år senare när Jenny var i Australien och hälsade på sin mamma, hade hon för första gången på länge lite ledig tid, och det var då idén till en bok om Bokashi föddes. På resan bar hon med sig ovärderlig kunskap om Bokashi som ingen annan hade. Kunskapen behövde överföras till Malin. Under sin tid i Australien passade Jenny på att skriva ner allt hon kunde och allt som hon hade lärt sig om Bokashi genom åren. Det blev en grund till boken och här vävdes de tre tjejernas väg samman. Malin, Emma och Jenny började skriva Stora boken om Bokashi.
– När Bokashi-explosion satte fart på riktigt blev informationen vild, speciellt när tips och teorier om Bokashi kom från alla möjliga håll. Vi behövde ta informationskäppen och förklara, säger Malin.
Och boken förklarar och gräver djupt i den myllrande friska jorden. Här har verkligen de tre författarnas kunskap satts på pränt. För dig som vill starta din egen jordfabrik kommer boken att vara en oumbärlig vägledare. För dig som är nyfiken kan den väcka ditt intresse att vilja komma igång.
– Vi hoppas att boken blir en trygg källa till kunskap, experimentlusta och en vilja att skapa ett eget kretslopp hemma. Och kanske också bli galna i matavfall. För det blir man!, säger Malin med ett härligt sprudlande skratt.