Tips & Fakta.

2018-06-28 11:36
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Måla vägg med lerfärg

Dags att måla om en inomhusvägg? Varför inte välja en skön lerfärg istället för att smeta plast på väggarna. Den finns som både färdigblandad färg på burk och i pulverform.
Kloka hem gjorde ett test av båda varianterna och slogs av hur lätt och smidigt det gick.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Att måla med lerfärg är lätt – lika lätt som plastfärg. Men till skillnad från plastfärg är det giftfritt, luktar inget och går att tvätta bort från dina händer utan problem. Lerfärg används oftast om man vill utnyttja lerväggars förmåga att transportera vatten och fukt. Men färgen går också att måla direkt på OSB- eller gipsskivor.
Så varför använder vi inte lerfärgerna mera?
Vi gör ett prov.
Vi köper lerfärg som är färdigblandad i burk från Färgriket. Istället för att måla på lerklinad vägg (där lerfärger ju alltid ska användas) så provar vi på den lite mindre miljövänliga gipsskivan. Men då behövs en primer för att jämna ut resultatet.
Det blir vitt precis som annan vit färg, men med en skön, krämig och matt känsla. Och den är inte svårare att måla med än plastfärg. Färgen kan brytas med pigmentkoncentrat.

Den andra färgen kommer från Saviukumaja och består av en färdigblandad pulvermix i olika kulörer som blandas med vatten. (Det är mycket enkelt, bara att vispa runt). Samma matta men lite kornigare känsla och vi provar i en brun ton.
Färg på burk eller pulver är alltså lika lätta att använda och det är en smaksak vilken man väljer.
Den vita färgen går att bryta i olika nyanser, medan pulverfärgen är färdigblandad i olika grundkulörer.  
Prova själv!
Lera passar lika bra inne i lägenheten som på ekohusets inneväggar.

Sedan årsskiftet har alla läkare sagt upp sig. ”Aleris är den privata vårdgivare som vi som fackförbund har haft mest diskussioner med under året. Situationen är jättetuff eftersom Aleris har det svårt ekonomiskt.” Bild: Mariela Quintana Melin
Sedan årsskiftet har alla läkare sagt upp sig. ”Aleris är den privata vårdgivare som vi som fackförbund har haft mest diskussioner med under året. Situationen är jättetuff eftersom Aleris har det svårt ekonomiskt.”

Lerfärg 655 från färgriket.com ger en mjuk och matt känsla. Lite som sammet.

 

I slutet av april var 277 vårdplatser stängda på länets akutsjukhus. På Danderyds sjukhus var 39 av 523 vårdplatser stängda, på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge var 182 av 1 630 stängda.  Bild: Leif R Jansson/TT
I slutet av april var 277 vårdplatser stängda på länets akutsjukhus. På Danderyds sjukhus var 39 av 523 vårdplatser stängda, på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge var 182 av 1 630 stängda.

Savivärv Clay Paint från saviukumaja.ee ger en lite ruffigare, råare sandpapperskänsla.