Hoppa till innehållet

Tips & Fakta

Måla vägg med lerfärg

Bild: GW

Kloka hem

Dags att måla om en inomhusvägg? Varför inte välja en skön lerfärg istället för att smeta plast på väggarna. Den finns som både färdigblandad färg på burk och i pulverform. Kloka hem gjorde ett test av båda varianterna och slogs av hur lätt och smidigt det gick.

Att måla med lerfärg är lätt – lika lätt som plastfärg. Men till skillnad från plastfärg är det giftfritt, luktar inget och går att tvätta bort från dina händer utan problem. Lerfärg används oftast om man vill utnyttja lerväggars förmåga att transportera vatten och fukt. Men färgen går också att måla direkt på OSB- eller gipsskivor.
Så varför använder vi inte lerfärgerna mera?
Vi gör ett prov.
Vi köper lerfärg som är färdigblandad i burk från Färgriket. Istället för att måla på lerklinad vägg (där lerfärger ju alltid ska användas) så provar vi på den lite mindre miljövänliga gipsskivan. Men då behövs en primer för att jämna ut resultatet.
Det blir vitt precis som annan vit färg, men med en skön, krämig och matt känsla. Och den är inte svårare att måla med än plastfärg. Färgen kan brytas med pigmentkoncentrat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser