Nu har det blivit dags för färg i det här huset där olika lösningar hela tiden provas, mest för att det är roligt att lära sig nytt. En annorlunda badrumsbotten, väggar med fönstren i innerlivet, kyligt skafferi i en gång, lerväggar och träpanel blandat på olika sidor. Träisoleringen fäst med hemmagjorda masonitbalkar. Men nu har stunden kommit för att sätta färg på den massiva träväggen.
Att spackla bort timmerväggens horisontella spår blir ett jättejobb. Istället ska vi prova med vanlig grålumppapp. Utan plast bara returpapper och textilfibrer.
De stora rullarna är lätta att jobba med, vanligt tapetklister på pulver (utan konserveringsmedel) blir precis rätt gegga att med bred pensel dränka pappens ena sida med. Sen upp på väggen. Pappen är snäll mot slarv, gör man fel är det lätt att ta bort och ändra. En del limmar lumppappen i små rivna rutor, det blir en vacker yta, men eftersom målet här är att bara få ett bra underlag för målning gör vi det i långa fulla längder från golv till tak.
Men vilken färg ska man ha?
Vi provar små ytor med olika färger men de flesta färgproverna ger en alltför syntetisk känsla. Så vi åker till Ovolin utanför Örebro och har en färgfest med hjälp av Carin Moberg.
Ovolin säljer färdigblandade äggoljetempera som bara har naturligt pigment. Problemet är att det finns så mycket att välja på. Efter några timmars velande blir valet en ljus grå färg och en något mörkare för lister och fönsterramar. (Bredvid Ovolin finns ett litet husmuseum där man bland annat kan få inspiration av gamla färgkombinationer.) Sen är det bara att bära de nyblandade färgburkarna hemåt.
En bred tapetpensel kommer göra jobbet lättare, färgkar i plast ersätts med att färgen hälls direkt på en större plywood.
Att måla på lumppapp betyder att man målar på ett material som suger rejält. För att slippa måla alltför många gånger är det bra att först ta tapetklister även på utsidan av lumppappen och låta det sugas in. Sen målar man med riktigt breda tag och låter det torka, innan man går på samma yta igen. Ytterkanter målar vi med vanlig pensel.
Tre strykningar blir det innan den grå färgen känns jämn. Nu ska bara listerna på plats. Men som alla som bygger hemma vet är lister det som man inte riktigt hinner med innan det är dags för något annat.
Text: Johan Ehrenberg