Jag läser mycket på internet om nya batterilösningar och andra sätt att spara energi. Vad tror du om det, kommer våra hus vara helt självständiga i framtiden?
Erik Westerberg
Svar:
Det sker en våldsam förändring när det gäller batterilösningar just nu. Priset sjunker och mängden el du lagrar blir bara större och större. Litegrann liknar det utvecklingen vi haft på hårddiskar. Idag har jag i kavajfickan en hårddisk på 1 Terrabyte. För några år sen krävdes en stor tung server i garderoben med samma lagrinskraft.
Det är framförallt Tyskland som ligger på för mer batterilagring, där får man bidrag om man installerar det i huset. Orsaken är att Tyskland ligger före alla andra i försöken att skapa ett elnät med mycket småskalig förnybart, framförallt solel. För att balansera nätet bättre (man saknar ju stor vattenkraft att lagra solelen i, som vi har i Sverige) vill man ha små batterilösningar som utjämnar en egen els anläggning. Du sparar i batterier under dagen och använder elen under kvällen.
Ungefär som man kan lagra i en elbil.
Men det handlar inte om att klippa sladden från nätet. Det kräver stora batterilager (framförallt för att klara vintern) utan det tyska myndigheter vill se är en utjämning över dagarna.
Det tror jag också kommer gälla här i Sverige.
Just nu kommer flera växelriktare som har batterilager på en eller två timmar inbyggt. Tanken är att klara ett kort elavbrott men också förlänga solelen till kvällen. Ekonomiskt är det svårt att motivera nu när man får sälja överskottsel och får 60 öre i skattesubvention när man gör det, men på sikt är det en intressant lösning för att hantera en situation där vi har 50% solel på sommaren i elnätet. Och inte 0,2% som nu…
En annan möjlighet är att elnätsföretagen bygger upp små lokala batterilager runtom sina lokala transformatorstationer och låter solels producenter lagra överskottsel där som en tjänst. Men det finns inga praktiska exempel på det ännu.
Det finns även ett svenskt företag – Ferroamp – som utvecklar en sån här skalbar växelriktare med batterilagring som tillägg. Vi ska prova den i vår. Deras lösning innebär också att man utjämnar faserna i ett hus, har du mycket konsumtion på en fas så utjämnar man med de andra vilket minskar risken för att propparna går. Ekonomiskt kan det innebära att ett hus kan minska sin säkringsstorlek vilket sparar en hel del pengar på sikt.
Slutligen har det kommit små lösningar med microväxelriktare och batterier direkt in i solcellspanelerna. Varje panel är då helt självständig och lagrar ungefär lika mycket energi som den producerar en dag. Det här är lite för dyrt idag men intressant för små installationer där man vill uppnå mesta möjliga produktion utan export.
Personligen tycker jag inte hus ska vara självständiga ”stand alone”. Jag tycker vi ska använda nätet och göra el till varann. När jag exporterar som mest solel så går kyldiskarna som mest hos ICA-handlaren. Lokalt balanserar vi tillsammans via nätet. Det är bara politisk dumhet och elföretagens orimliga ängslan och byråkrati som hindrar det här att bli smidigt.
Har du egna frågor, skriv till klokahem@etc.se.
Skriv Fråga Johan i ämnesraden.