Tips & Fakta.

2015-09-09 17:16
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Lagra el i batteri

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Fråga:

Kan du berätta mer om Batterilösningar för hus. Du har säkert som många andra följt Elon Musk från Tesla när han lanserade batteriframtiden. Är det här inte en bra lösning för hus även i Sverige?  

Erik Danielsson

 

Svar:

Teslas lansering av ”power wall”, alltså ett stort batteriskåp på väggen, är väldigt bra och pushar på en utveckling som blir allt viktigare.

 

Foto: Tesla Motors

För att bli av med all olja, kol och gas på jorden behöver vi lagra el från vind och framförallt sol under dygnet. Och då är de allt billigare och allt effektivare batterierna en stor del av lösningen.

Men betyder det att varje hus ska ha ett eget batterilager och lagra sin egen el i?

Jag är tveksam.

I USA är batterilösningar vanligare eftersom man har ett elnät som inte når ut överallt. Många bygger off grid (”utanför nätet hus”) för att man måste. Och då blir mycket solceller lagrat i batterier en fantastisk enkel lösning.

Men Sverige har elnät nästan överallt och dessutom ett stabilt sådant som lätt klarar att ta emot många TWh solel och exportera ut till grannar. Och så fort du har mycket vind eller solel i Sverige så betyder det att vattenkraften bromsas och lagrar vatten (=energi). Vi har alltså gigantiska ”nationella batterier” i form av vattenkraft i Sverige.

Men det finns ändå anledning att prova batterilösningar även här. Vi har just monterat upp en lösning i vårt Solhus i Katrineholm.

Poängen är att man med några batterier faktiskt kan ”dra ut” solelen under dygnet. Vår och sommar kan man spara överskott och sen använda på kvällar och morgon. 

Dessutom innebär batterilager att du kan – utan knepiga speciallösningar – automatiskt få el vid strömavbrott.

Jag tror också batterilösningarna innebär en välbehövlig press på elnätsbolagen som idag tar ut allt högre överpriser på elnätet, i takt med att man förlorar pengar på elproduktion i de stora bolagen. (Elen är idag olönsam för all kärnkraft till exempel).

Om några hundratusen personer har batterilager och blir mer oberoende så blir det svårare för nätbolagen att utnyttja den monopolmakt man har idag.

Men riktig ”off grid” i Sverige är svårare än i många andra länder. Det beror på vår ojämna solinstrålning. Vintertid gör du 10–15% av den el du gör i Juni. Även om du alltså kan jämna ut över dygnet så blir det svårt att klara normal hushållsel i en villa med bara batteri och sol. Man måste producera el med ved eller annat (vilket är svårt idag) eller köpa från nätet som idag. 

När batterierna blir ännu billigare så borde ett smart elnätsbolag erbjuda ”halvårsnät”, dvs att man betalar för elnät bara under vintertiden om man lagrar sin solel andra halvåret.

Men bolagen är inte så kundanpassade tyvärr.

Kostnaden för solel är idag runt 25 öre per kWh utslaget på 30 års produktion från solcellerna.

Med dagens teknik kostar sol+batterier ca 60 öre per kWh utslaget på 30 år (och med byte av batterier vart tionde år).

Det är fortfarande billigare än köpeel.

Men det är som sagt svårt att klara vintern.

Därför tror jag batterilösningarna i Sverige i första hand blir för att säkra sig mot elavbrott och för fritidshus som man använder sommartid och bara korta perioder när det är vinter.