Vilken isolering vi väljer till våra hus är absolut avgörande för vad klimatavtrycken blir. Här är fyra isoleringar som ”vinner” om man tar hänsyn både till klimatutsläpp, isoleringsförmågan och de boendes välmående.
I ett klimatmedvetet och klokt husbygge är valet av isolering en viktig fråga. Ju mer husen byggs för att vara som passivhus, alltså med mycket små energiförluster och tjocka väggar fyllda med isolering, så blir klimatavtrycket helt beroende av val av isolering.
De flesta hus i Sverige isoleras med Isover (Gullfiber) Stenull och i värsta fall cellplast som också kallas frigolit. Det senare är ju en plastprodukt, stenull och glasull är döda material som har problem med att fukten inte kan vandra ut och in i väggen med dem. Och deras klimatskuld blir extra stor då materialen kräver mycket energi för att produceras. Sen är de rätt obehagliga att jobba med. De kliar envetet.
Men det finns alternativ och här är de fyra som ”vinner” om man tar hänsyn både till klimatutsläpp, isoleringsförmågan och de boendes välmående.
Träfiber
Träfiber görs av spill från sågverk. Det formas på olika sätt, både som lös ull man sprutar in i väggen (tunna och luftiga ullbitar) och de kan levereras som platta färdiga skivor, enkla att såga till i rätt storlek. Träull är enkelt att isolera med, man behöver inte vara orolig för att materialet kliar eller stör andningen. Det är ett material som är förlåtande för den som är ovan.
Till skillnad från döda material lagrar dessutom träull stora mängder kol, vilket ju är det vi behöver idag. Dock, om det är spill som kommer från dålig skogsskötsel, kalhyggen och där träet först inte blivit plank eller annat trä som bevaras länge, ja då blir klimatkalkylen sämre.
Linull
Linull är ett gammalt material som nu blivit stort igen. Lin är en ettårsväxt och det innebär att när man odlar lin så blir linull ett sätt att bevara kolet som linet samlat under odlingen, i många år framåt. Lin finns som tjocka skivor, men är vanligast för mindre springor runt fönster och liknande. Detta då det är ett material som är mycket enkelt att pressa in där man annars inte kommer åt.
Enda nackdelen med lin är att man inte kan skruva genom en skiva. Det blir bara en stor linboll av trådarna som lätt fastnar i skruven. Man får spika istället.
Hampa
Idag odlas hampa och görs om till isolering. Det har en fantastisk klimatkalkyl, hampa växer stort och snabbt och kolet binds sen i väggarna när det används. Hampa är lite strävare än de andra materialen men lika enkelt att jobba med som träull. Det har tidigare varit svårt att få tag på men nu odlas det allt mer och priserna har därmed blivit bättre. Hampa har ett naturligt skydd mot röta i växten som gör att många föredrar det jämfört med till exempelvis halm.
Ekofiber eller cellulosafiber
Det här är ett material som handlar om att pappersrester, från bland annat tryckerier, samlas in och omvandlas till fiber. Det här är inte lika klimatklokt, pappersmassan vi producerar i Sverige möter allt mer kritiska forskares analyser vad gäller klimatutsläppet.
Men att återanvända spillet vid tryckning till något annat än bränsle är ju en dellösning i alla fall. Ekofiber finns i olika former och är enkelt att jobba med.
GRUNDEN DÅ?
Foamglas är en ersättning av betong och cellplast som fungerar utmärkt som grund för småhus. Om man gör en ram av sten eller betong kan man också fylla den med Hasopor som är ett annat glasmaterial gjort på returglas. Båda materialen håller fukten borta på ett bra sätt. Hasopor kan också ersättas med lecakulor som också är ett bra material. Det allra senaste är att bygga grunder som isoleras mot fukt och kalldrag. med kork i tjocka plattor.
Företag där du hittar bra ekologiskt isoleringsmaterial