Det blev en grund av natursten med 30cm till trossbotten – skulle väl kalla det en krypgrund. På trossbottnen – av vanliga brädor, vindpapp och, jag vet ack,ack – vanlig, billig gullfiber (20cm) med lumppapp över och sedan 10cm tjockt brädgolv. Jag undrar om linmattor (men så dyrt!) vore ett alternativ. Helst hade jag velat ha sågspån (20cm) men där jag bor upp mot -40 på vintern och spån har ju bra mycket sämre k-värde.
Innertaken är isolerade med 30cm kutterspån – men jag lade vindpapp direkt på innertaket och därefter spånet ovanpå och var det så klokt? Borde jag inte ha lagt ex tidningspapper (för att hindra spån att ramla genom ev springor) och sedan vindpappen ovanpå spånet? Det kommer bara att förbli en oinredd kallvind ovanpå innertaken.
Och så ytterväggarna – vill helst inte isolera utsidan då det kommer att ändra så mycket på husets utseende – tänkte mig där vindpapp på timret och sedan den gamla träpanelen. Isolering från insidan – 5 cm?? men med vad?? Hur mycket ska man egentligen behöva isolera ett timmerhus – väggarna är ju ganska maffiga i sig.
Ja det var en hel del – om du har möjlighet att svara så är jag tacksam för alla tips jag kan få.
MVH Johanna Henriksson, i kallt Norrbotten
Svar:
Hej Johanna. Det var mycket på en gång, men jag skall försöka ge dig några råd.
Problemet med krypgrunder är att när man isolerar golvet ovanför, så blir det kallare i krypgrunden, vilket kan leda till mögelproblem. Därför brukar man dels lägga ut en plast på marken för att hindra markfukten att komma upp i krypgrunden, dels lägga lite (ca 5 cm) fukttålig isolering på marken, så att krypgrunden blir lite varmare vilket minskar kondensrisken på trossbotten. Här kan man välja lös lättklinker (Lecakulor) eller skumglasgrus (Hasopor). Man kan dessutom bygga trossbotten av ett material som inte möglar så lätt, t ex träullscementskivor istället för vanliga brädor.
Du bör också lägga ut en vindduk med täta skarvar på trossbotten under isoleringen, så att du inte får dragiga golv. Jag skulle använda cellulosafiberisolering i trossbotten t ex 30 cm, men det beror naturligtvis på hur mycket plats det finns.
När du isolerar ovanpå innertaket så är det mycket viktigt att du först lägger ut en lufttät duk som du tejpar i skarvarna, en diffusionsbroms, så att inte varm fuktig inomhusluft kommer upp genom isoleringen och kondenserar uppe på vinden, ty detta kan leda till allvarliga fuktskador. Varm luft stiger, så otätheter i innertaket skall man till varje pris undvika. Ovanpå duken skall du lägga mycket isolering, t ex 50 cm lös cellulosafiber, men du måste se till att du får en luftspalt mellan isoleringen och yttertaket. Ett välisolerat tak är guld värt.
Jag skulle isolera ytterväggarna på utsidan med en vindtät, spåntad vaxad träfiberskiva och sedan sätta den gamla träpanelen ovanpå. Eftersom träfiberskivan bara är ett par cm tjock så kommer den inte att förändra husets utseende avsevärt men den hindrar drag från att blåsa in mellan stockarna. På insidan skulle jag sätta ytterligare en träfiberskiva och sedan skulle jag lerklina ytterväggen på insidan. En lerputs på insidan av väggen gör huset tätare och ger ett bättre inomhusklimat eftersom leran dels kan buffra fukt, dels lagra värme och på så sätt ge ett jämnare inomhusklimat. Hur mycket man skall isolera en timmervägg beror på hur tjockt timret är och hur mycket man vill behöva elda på vintern.
Lycka till! /Varis