Småfåglar ger mycket glädje och härlig kvitter i vintermörkret. Men visste du att du kan locka olika fåglar till din trädgård med ”rätt” mat? Bjuder du dessutom fåglarna på ekologisk talg, spannmål, solroskärnor eller Bregott så kan du få skön fågelsång i en fågelrik trädgård, perfekt för att skapa biologisk mångfald. Fågelexperten Jan Wester ger dig tips på ekologisk fågelmat som också är bra för naturen som helhet.
Stolt jordbruksfågel som äter svenskt spannmål direkt från marken
Gulsparven finns i hela Sverige och är den enda fågeln som inte tycker om importerade frön. Det är också den enda fågel som faktiskt kan motivera fågelmatning när man tänker på naturen. Den har svårt att hitta mat när småjordbruk har lagts ner. Gulsparven övervintrade förr kring små gårdar där den åt spill från skördetröskor eller höstackar. Den pickade gärna på åkrarna eller hästarnas avföring. Men i takt med att små gårdar med djurliv och spill minskade så har även gulsparven minskat i antal. Idag är det svårt att få gulsparvar till sin trädgård, men inte helt omöjligt.
Så här lockar du gulsparven
Lättast får du gulsparven till din trädgård genom att bjuda på ekologiska ”åkerfrön”, alltså spannmålsrenset från ekologiska kvarnar. Du kan kontakta svenska kvarnar och köpa ekologiska åkerfrön direkt av dem. Det är också viktigt att inte hänga upp maten i fågelmatare om du vill få gulsparven till bordet. Gulsparven gillar nämligen att äta direkt från marken. Släng bara spannmålet direkt på marken, och allra helst när det är vinter. Stolt som gulsparven är så tittar den inte fram när det är bar mark. Andra fåglar skulle skrika ”åh gratis käk!”, men inte den kräsna gulsparven.
Blåmes
Folkkär fågel för nybörjaren
Blåmes är fågeln som alla har sett och känner igen. Den finns överallt! Om du vill börja mata fåglar så är blåmes enklast att lyckas med. Den är nyfiken, alert och den undersöker gärna sin omgivning. Den är också ofta den första gästen som dyker upp när det bjuds på middag.
Så här lockar du blåmes
Blåmes äter helst ekologiska solroskärnor och talg, men även spannmål när inget annat bjuds. Det går tyvärr inte att köpa svenskodlade solroskärnor idag eftersom vi ligger så långt norrut på världskartan. Solrosor vill gärna ha mycket sol, vilket vi inte har här i norr. Det bästa, av det sämsta, är då att alltid köpa ekologiska solroskärnor utan skal. Ofta används skalen som biobränsle i det land som de odlas, som till exempel Bulgarien, vilket är bättre ur klimatperspektiv. Utan skal kan du dessutom frakta fler frön med färre turer och därmed mindre miljöförstöring. Blåmesen äter gärna från fågelmatare och med sin nyfikenhet visar den vägen till maten för andra arter. Lägg därför solroskärnorna i en fågelmatare.
Större hackspett
Frossar gärna i fet mat som talg eller smör
Den större hackspetten finns i hela Sverige och äter insekter, larver och smådjur. Det närmaste vi kommer ”animalisk fett” är därför fet mat. Hackspetten älskar riktig fet mat. Mums!
Så här lockar du hackspett
Hackspetten lockar du bäst med talg, tjock fett som finns insprängt mellan musklerna eller inne i magen. Känner du någon som jagar så kan du be dem om talg från bland annat vildsvin. Du kan också köpa ekologisk talg från ”Gröna Gårdar”. Lägg då talgbiten i ett fiskgrillspett med handtag och kläm åt, vänd den upp och ner och häng i trädet. Då minskar du risken att andra glupska fåglar som kråka snor med sig bitarna. Du kan också tillverka en träplanka med spikar som du hänger talgen i. Om du inte får tag på talg så kan du också hänga ut ett paket ekologiskt smör eller Bregott – det kittlar dödsskönt i kistan för en hackspett!