Svar: Det står ofta om den fantastiska resan solpaneler gjort, med lägre och lägre priser. Tittar vi tillbaka på de första installationerna vi gjorde i ETC Solpark så kostade de nära 100 kr per Watt. Idag kan vi enkelt göra nya anläggningar på mark för under 8 kr per Watt. Huvudorsaken är billigare solceller och växelriktare.
Men de senare åren betyder de här prissänkningarna allt mindre. Procentuellt kan nog solceller sjunka ytterligare 10 procent kommande år, men eftersom de idag kostar så lite så påverkar det ekonomin mindre. 10 procent på en panel som kostade 6 000 kr för några år sen är mycket men inte när panelen kostar 600 kr. Så vinsten av att vänta är lägre eftersom varje år utan solceller på taket betyder onödigt höga kostnader för köpt el. Sen är det inte säkert att solcellsanläggningars pris sjunker ytterligare eftersom alltmer av en anläggningskostnad handlar om arbetskostnaden.
Solcellsbranschen har mognat, det är utbildad personal, vana vid arbete på tak och höjd, som jobbar. Och vill man göra installationer med batterier och solceller krävs duktiga elektriker som lärt sig nytt. Så personalkostnaden i en anläggning har ökat jämfört med för tio år sen.
Är det verkligen sant att ni monterar solceller mot norr! Jag läste det i ett meddelande från er.
Svar: Javisst! Vi sätter solceller i alla riktningar, så länge de kan möta solens strålar där. Favorit är öst/väst tak, det ger en bra produktion som stämmer bättre med vår konsumtion än rena södertak.
Men eftersom själva panelerna är så billiga så gör vi också installationer i form av staket, där dubbelsidiga paneler monteras och då fångar strålarna från olika håll under dagen. Fördelen med staket är att de inte påverkas lika mycket av vinterns snö och sen tar de ju liten plats på tomten. Vi har växthus som har glastak mot söder men solceller på norrsidan. Solen behövs för växterna, solelen för pumpar och Led-lamporna. Det blir effektivare växthus helt enkelt.
Jag gillar verkligen solel men jag tycker inte man fått något bra svar på hur vi ska hantera att så mycket solceller kommer från Kina med usla arbetsförhållanden för olika minoriteter. Det förstör för hela solcellsidén tycker jag.
Svar: Du har rätt att usel arbetsmiljö, energi från kolkraft till fabriker och dessutom utnyttjande av minoritetsfolk i slavliknande arbeten är något som förstör solcellers rykte globalt. Nu är Kina ett stort land och det finns fabriker som drivs av solel och som kan visa upp drägligare arbetsförhållanden. Men en viss osäkerhet finns ju alltid vad gäller diktaturer. Men det är fullt möjligt att köpa solceller från Polen, Tyskland eller rentav Sverige. Man får vara beredd att betala mer, själva producerar vi till exempel våra balkongsolceller i Polen. Etersom de ska sitta där i upp till 40 år så blir prisskillnaden inte det viktiga, utan hållbarheten.