Tips & Fakta.

2021-09-08 15:44
Foto: Freepik, Fredrik Malmlund
Puffetikett
Kloka hem

Forskare: Sämre kvalitet på textiler kan sprida gifter

Klädesplagg tillverkas billigt och snabbt nuförtiden. Vissa textiler innehåller också väldigt starka kemikalier som förstör vår natur. Vi förstör också våra förutsättningar att leva och våra resurser att överleva , säger Mats Johansson forskare kring textila material och processer vid Högskolan i Borås.

"Det här är starka ämnen vi pratar om. Ett litet bu skrämmer knappast mal eller fästingar, men det gör starka kemikalier, så pass starka att de fastnar i naturen och i oss människor". 

Efter 40 år i textilindustrin hävdar han det som många andra redan har konstaterat – textiler är av sämre kvalitet idag och kan sprida gifter vilket ger oss cancer, fertilitetsproblem, hormonstörning, allergier och potensproblem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Kvaliteten på textiler hänger ihop med många av våra hälsoproblem idag som cancer, menar Mats Johansson forskare kring textila material och processer vid Högskolan i Borås. Textiler tillverkas allt snabbare, billigare och av sämre kvalitet. De slits också snabbare och bildar små, små flygande dammkorn som blir en giftspridare. Vi andas in det och får i oss alla farliga ämnen som finns i textilerna.

Vissa textiler innehåller farliga kemikalier som inte bryts ner alls utan lagras i allt levande över hela jordklotet för lång tid framöver och ger oss cancer, fertilitetsproblem, hormonstörning allergier, potensproblem och mycket mer. 

– Det här är starka ämnen vi pratar om. Ett litet bu skrämmer knappast mal eller fästingar, men det gör starka kemikalier, så pass starka att de fastnar i naturen och i oss människor. Och vi förstör inte bara naturen med farliga kemikalier. Vi förstör också våra förutsättningar att leva och våra resurser att överleva, säger Mats som ibland känner sig uppgiven för vår framtid.

Grundproblemet är att vi producerar och konsumerar för mycket textiler. Bara år 2020 konsumerades det ungefär 115 miljoner ton textil i världen. När kläder slits ut snabbt så köper vi nya (billigare och sämre) kläder och mer gift sprids omkring oss. 

– Vi kan inte odla mera bomull och vi kan inte ha mer får som ger oss ull. Vi bör definitivt inte tillverka mer syntet av olja och vi kan inte heller hugga ner mer träd för att tillverka mer viskos. Återbruk är bra, men samtidigt måste vi börja göra rätt från början när vi tillverkar produkterna, annars kommer vi aldrig få ordning på saker och ting.

Text: Nina Gergi