Vi har fått många frågor om hur man förser ett ekohus med energi på bästa sätt?
Svar:
Det är inte så lätt att svara på denna fråga. Dels för att alla hus är olika energieffektiva, är olika stora och finns på olika platser med olika förutsättningar. Dels för att tekniken och prisbilden är under en mycket snabb utveckling på detta område. Om man vill ha ett hållbart samhälle så skall husen naturligtvis värmas upp med förnybar energi. Bor man i en stad med fjärrvärme som värms upp med biobränsle i ett kraftvärmeverk så bör man ansluta sig till detta. Skall man värma upp sitt hus själv så kan man använda sig av en värmepump, elda med biobränsle eller ta vara på solenergi, antingen med en av dessa energikällor eller med en kombination av dem. Ackumulatortankarna har blivit allt effektivare med olika tekniker för temperaturskiktning. Använder man sig av en ackumulatortank så utnyttjar man den lagrade värmen bättre om man har ett uppvärmningssystem som värmer vid låga temperaturer till exempel med stora radiatorer, golvvärme eller väggvärme.
Värmepumpen tar sin energi från omgivningen. Från berget under huset, från jorden på tomten, från en sjö om den finns nära till, från en solfångare, eller från utomhusluften. Köldmediet i värmepumparna har blivit allt miljövänligare med åren, förr var det freoner som bidrog negativt till klimatförändringen. Eftersom man behöver mest värme när det är som kallast, avråder man från luftvärmepumpar eftersom de använder mest el när det är störst efterfrågan på el. Det är ett billigare alternativ för privatekonomin men ett dyrare för samhället som skall bygga ut elnätens kapacitet.
Eldstäderna har blivit effektivare och röken allt renare, särskilt om man har en vattenmantlad eldstad kopplat till en ackumulatortank. Har man ett energieffektivt ”passivhus” kan det lätt bli för varmt när man eldar. Välj då en liten vattenmantlad eldstad så att den mesta av värmen som produceras värmer upp varmvattnet istället för vardagsrummet. Har man ett nybyggt och tätt hus skall man se till att eldstaden kan ta sin förbränningsluft utifrån och inte från rummet där eldstaden står.
Solvärme kan man få från plana solfångare eller från vakuum-solfångare. Vakuum-solfångare är lite effektivare, men plana solfångare är billigare och kan ha längre livslängd, men detta beror naturligtvis på kvaliteten på respektive solfångare. Vissa vakuum solfångare kan efter några år tappa trycket i ”heatpipen” som överför värmen från solfångaren till värmebäraren och då sjunker effektiviteten. Solcellerna blir allt billigare så man börjar undra när det blir billigare med solel än med solvärme och på köpet slipper man en hel del dyrt rörmokeri. Men vi är inte riktigt där ännu, och vad kommer att hända i framtiden när man kan koppla elbilens batteri till husets värmesystem.
Förr sa man alltid att man skulle välja antingen solvärme eller värmepump eftersom de delvis fyllde samma funktion men nu ser vi fler och fler system där man kombinerar solvärme med en värmepump.
Har man en ackumulatortank kan man till denna koppla både vattenmantlad eldstad, solfångare och en liten värmepump. Det kan vara jordvärme, bergvärme eller ett lager av stenmjöl, med en värmepumpsslinga i, som man bygger upp under huset. Det finns såkallade ”hybrid solar systems”, system där värmepumpen tar sin lågtemperaturvärme från solfångaren och som värmer upp lagret på sommaren när man ha ett överskott på värme och tar värme från lagret på vintern, de kan även kyla huset sommartid. För passivhus med mycket små värmebehov har det också tagits fram hybridsystem med solfångare och värmepump som enbart värmer vattnet i en större varmvattenberedare. Men det allra viktigaste är att den som sätter ihop systemet vet vad han gör eftersom alla olika delar i systemet måste samverka för att man skall få ett gott resultat.
Har du egna frågor, skriv till klokahem@etc.se.
Skriv Fråga Varis i ämnesraden.