Idéen må verka motsägelsefull; att bränna trä för att göra det mer hållbart. Men det är just det som är grundprincipen för Shou Sugi Ban, som utvecklades i Japan under 1700-talet. Tekniken innebär att träets yta bränns till olika stadier av förkolning, vilket härdar materialet och gör det mer resistent mot brand, fuktskador, mögel, skadedjur och solljus. Resultatet är alltså en ren naturprodukt, eftersom ingen impregnering behöver användas. Metoden har på senare tid fått ökad uppskattning, både som behandling för ytterfasader och som invändigt materialval.
Lisa Rabén och Jonas Hammarström, som driver det kreativa snickarföretaget TREE Life Style Design, har arbetat med Shou Sugi Ban sedan 2016. Eftersom Sverige faktiskt har en hel del gemensamt med Japan, både klimat- och designmässigt, tänkte duon att Shou Sugi Ban skulle fungera bra även här.
– Det som är häftigt med tekniken är att den får så fin patina med tiden. Träet börjar gråna lite allt eftersom och ändrar uttryck beroende på vädret. När det blir blött kommer de unika bruna nyanserna i träet fram på nytt. Det är en väldigt levande och naturlig process, som jag tycker passar otroligt bra tillsammans med växtlighet, säger Jonas Hammarström.
Valet att använda sig av denna teknik var därför självklart när det var dags att bygga ett eget, efterlängtat orangeri. Det härliga uterummet är drygt 10 kvadratmeter stort och såväl stomme, golv,väggar, odlingslådor och krukor är behandlade med Shou Sugi Ban. Glasen har plockats från gamla fönster som Jonas och Lisa sparat för att kunna återbruka i det rätta projektet.
– Det som tog längst tid med det här projektet var faktiskt att plocka ut alla glasrutor, skrattar Jonas.
Den lätt brända och borstade furun ger en varm känsla, och den kraftigt brända och oborstade varianten blir en fantastisk kontrast till de prunkande växterna. Att värmebehandla med Shou Sugi Ban gör att trä inte alls tar upp lika mycket vatten och blir hållbart och motståndskraftigt mot röta. Det lämpar sig därför perfekt i ett växthus med stora temperaturskillnader och mycket vatten som spills.
– Nu har vi också flyttat om entrén så att man går via orangeriet direkt in i huset, förklarar Jonas. På så sätt fungerar det lite som en farstukvist på vintern, och ett stort härligt extrarum på sommaren. l