Hoppa till innehållet

Tips & Fakta

Det brända orangeriet

Kloka hem

Shou Sugi Ban är den flerhundraåriga japanska konsten att bevara trä genom förkolning.

I den idylliska skärgårdsmiljön på Torö utanför Stockholm har Jonas Hammarström och Lisa Rabén konstruerat ett orangeri med Shou Sugi Ban, ett både estetiskt vackert och miljövänligt val

Idéen må verka motsägelsefull; att bränna trä för att göra det mer hållbart. Men det är just det som är grundprincipen för Shou Sugi Ban, som utvecklades i Japan under 1700-talet. Tekniken innebär att träets yta bränns till olika stadier av förkolning, vilket härdar materialet och gör det mer resistent mot brand, fuktskador, mögel, skadedjur och solljus. Resultatet är alltså en ren naturprodukt, eftersom ingen impregnering behöver användas. Metoden har på senare tid fått ökad uppskattning, både som behandling för ytterfasader och som invändigt materialval.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Läs digitalt i en vecka helt gratis. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

Läs 3 månader för 49 kronor

Från

Läs Kloka hem och Dagens ETC i tre månader för bara 49 kronor. Ingen bindningstid.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser