”Vi bygger hus på ett ensidigt sätt idag”, säger Tinna Harling på kooperativet Egnahemsfabriken Tjörn. Vi bygger för människor som kanske sålt sin villa och har råd att köpa ett dyrare boende men vi bygger inte för människor som faktiskt behöver ett hem. Det vill Egnahemsfabriken ändra på. Alla ska ha råd till ett eget boende – gamla som unga, svenskar som nyanlända. Och hemmen ska byggas tillsammans!
Egnahemsfabriken är kooperativet från Tjörn som vill skapa fler vägar till ett eget hållbart hem. Själva idéen kommer från 1800-talets Egnahemsrörelse, en folkrörelse som hade som mål att ge arbetarklassen ett eget boende.
Tinna har sett att många som behöver ett eget hem står långt utanför bostadsmarknaden, och har svårt att komma in. De blir helt enkelt utelåsta från möjligheten att få en egen bostad och det har blivit svårt för den utan mycket pengar eller rätt kontakter att skaffa ett första hem.
– Det gör att alltfler unga flyttar hemifrån väldigt sent idag och även äldre bor kvar i sina hus alldeles för länge. Det är inte bra för dem, de blir ensamma och isolerade, säger Tinna som har arbetat hårt med att få igång Egnahemsfabriken tillsammans med Erik Berg och flera andra, bland annat Christian Rubell.
Tinna är en riktig eldsjäl. Hon berättar engagerat var vi är idag och vilken väg framåt hon ser. Egnahemsfabriken har en stark vision, och de är på god väg. Det är många timmars ideellt arbete bakom för att nå hit till där Egnahemsfabriken står idag.
Egnahemsfabriken har vuxit snabbt på kort tid, och fått mycket uppmärksamhet. De började som ett kooperativ med ett mindre antal eldsjälar men har idag utvecklats till en härlig mötesplats med orangerie, pizzeria, slöjdkonst, hönskooperativ, coworking, återbruksverksamhet, hantverk och odling. De gör allt!
–Ambitionen är att vara mötesplats för alla människor och grupper och det har vi lyckats med. Vi har ungdomar, äldre, nyanlända, svenskar som kommer hit, och våra träffar samlar över hundra personer. Människor känner energi och hopp hos oss.
Vilket håll är ni på väg?
– Vi får hit många unga vuxna som är intresserade av en omställning i livet. Folk som inte vill bo i stan och bara jobba, utan de vill ha ett gott liv också. Det är en form av landsbygdsutveckling också, folk flyttar ut.
Har pandemin gett er skjuts framåt?
– Ja det har påverkat. Man har börjat ifrågasätta normen att bo i stan, att man är ”misslyckad” om man inte bor där. Nu är det inte så. Det har vänt och det är positivt för oss.
Egnahemsfabriken är verkligen ett perfekt namn för rörelsen. Med den ambitionen som de har och all den skaparglädje som finns på en enda plats så kommer de att bli en ”fabrik” som ger fler vanliga människor ett eget hem. Och det med snickarglädje, framtidshopp och gemensam kärlek.