Tips & Fakta.

2016-02-29 08:14
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Cykla sin el

Fråga: Jag såg en film på internet om ett stort projekt av en miljardär som skulle skänka 10 000 apparater där man kan cykla sin el. Det skulle vara ett fantastiskt sätt att få el över hela världen där människor inte har någon. Vad tror du om det? /Theresa Wick 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Svar: Han heter Manoj Bargavas och är helt riktigt så rik att han som biståndsprojekt satt igång detta. Det är cyklar med en elmotor kopplad till sig som sen lagrar el i batteri och då kan fattiga byar få el till lyse, dator, mobil, radio osv. Eller pumpar. I en video på youtube kan du se honom själv cykla och den här typen av lösningar är väldigt övertygande när man ser dem.

Jag har själv en liknande cykellösning i vår solcellspark i Katrineholm. Men… om man cyklar i en timme på en sådan apparat så kan man spara ungefär 250Wh i batteriet. En fjärdedels kWh. Det räcker till Ledlampor hela natten, till mobil och dator men det är ett tungt jobb att cykla en timme. (Jag har klarat 15 minuter som mest när jag drev en TV.) Vi människor är sega och har en fantastisk kraft men vi har svårt att försörja vårt behov av el.
250 W från en cyklande person är faktiskt mindre än vad en solcell ger i fattiga soliga länder. Och då är det ju billigare att sätta upp en sån på taket och lagra i batteri.

Så jag vet inte om detta är så klokt. Det är klokt som reservkraft på nätter såklart. Men vill vi ge fattiga människor samma rätt till el som vi har i den rika världen så är nog solceller den allra enklaste och billigaste lösningen.